Nesnelerin İnterneti III: IoT Uygulamaları

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 03, 2018
Nesnelerin İnterneti III: IoT Uygulamaları


Nesnelerin İnterneti hayatı ele geçiriyor demiştik. Telefon ve bilgisayarlarında ötesine geçen bu bağlantı ağı arabalar, evler, giyilebilir ürünler, akıllı şehirler ve sağlık ürünlerini de içine alan çok geniş kapsamlı bir dünya. Aslında, nesnelerin birbiriyle iletişim kurabildiği bir hayat. Özellikle bilgi teknoloji alanındaki araştırma ve anketleriyle bilinen Gartner’ın raporuna göre 2025 yılında IoT kapsamındaki cihazların sayısının 20 trilyonu bulması bekleniyor. Ki bağlantılı cihaz sayısı 90’lı yılların başında 300 bin, günümüzde ise 1 milyar civarında. Sektörün büyüklüğünü ve ne kadar büyük bir hızla büyümeye devam ettiğini görüyorsunuz değil mi? 

Bu cihazlar günlük hayatı ve endüstriyel dünyanın kalitesini ve verimliliğini arttırmak üzere gerçek dünya ile dijital ortam arasındaki boşluğu dolduruyor ve hem çeşitleri hem de sayıları artıyor. Nenelerin İnterneti I – Giriş ve Tanımlamalar ve Nesnelerin İnterneti II – IoT Cihazları yazılarıyla başladığımız seride bugün de IoT Uygulamaları ile devam edelim. 

 

Akıllı Evler

Akıllı evlerin günümüzde en çok kullanılan IoT uygulamaları arasında olmasının sebebi muhtemelen yola biraz daha önce çıkması ve maliyet olarak da daha avantajlı olması. Philips, Haier, Belkin gibi endüstri devlerinden Nest, AlertMe gibi yeni girişimlere kadar bu alanda yapılan yatırımların değeri şimdiden 3 milyar doları buldu bile. 
Daha fazlası için tıklayın.

 

Akıllı Ürünler 

Aslında giyilebilir ürünler de denilen akıllı saat, bileklik gibi ürünler şimdilik bu alanı domine ediyor. Örneğin Apple Watch ve benzerleri mesajlaşma, telefon görüşmeleri, internet bağlantısı gibi özellikleriyle sadece birer saat olmadıklarını gösteriyorlar. Günlük aktiviteleri ölçen, kaydeden, kullanıcıya bilgi veren bileklikler ve diğer uygulamalar da akıllı giyilebilir ürünlere örnek teşkil ediyor. 

 

Akıllı Şehirler

Nesnelerin İnterneti, bugün olmasa da çok yakın gelecekte, bir şehri akıllı şehre çevirecek, vatandaşların her gün yaşadığı küçük ya da büyük tüm problemleri çözecek kapasiteye sahip. Trafik yönetiminden, içme suyu şebekesine, atık yönetiminden güvenliğe kadar şehir hayatının her detayında kendine yer bulacak olan IoT çözümleri ile şehirler daha temiz, daha güvenli ve daha yaşanabilir olacak. 
Akıllı şehirler hakkında daha fazlası için Nesnelerin İnterneti V: Akıllı Şehirler yazımızı okuyabilirsiniz. 

 

Bağlantılı Arabalar

Bağlantılı arabalar diğer alanlara göre daha yavaş giriyor hayatımıza. Ancak sadece daha yavaş. İnternet aracılığıyla birbirine, evlere ve hatta kullandığımız mobil cihazlara bağlanabilen arabalar hayatımıza girmeye başladı bile. Chevrole Cruze, Audi A3, Audi Q5, Chrysler 200 son birkaç yılda internet bağlantılı olarak piyasaya sürülen modellerden. 

Bu konuda daha detaylı bilgi için Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar yazımızı okuyabilirsiniz. 

Akıllı Şebekeler

Verimlilik, güvenlik ve düşük maliyet hedefiyle kullanıcının elektrikli ürünleri kullanma şeklini, süresini kaydeden ve bu doğrultuda bilgi üreten akıllı şebekeler henüz yeteri kadar popülerleşmedi. Ancak piyasaya sürüldü bile. 

 

Akıllı Perakende

Yakınlık temelli pazarlama (bir mağazanın önünden geçerken oradaki kampanyalar, indirimler, yeni sezon ürünleri ile ilgili aldığınız reklam mesajı ve iletileri) ile IoT uygulamalarının yer bulduğu perakende sektörü de bu alanda alınacak yolu çok olan sektörlerden. 

 

Akıllı Tedarik Zinciri

Aslında tedarik zincirleri son 10 yılda daha akıllı olmaya başladı bile. Yüklenmiş ürünleri yolda takip edebilme, tedarikçilerin stok miktarlarını online ortamda paylaşabilmesi gibi uygulamalar zaten vardı. IoT teknolojilerinin bu alanda ne gibi yenilikler getireceği ise şimdilik bir muamma ancak umutsuz değil. 

 

Akıllı Tarım

Tarımsal operasyonların coğrafi olarak büyük bir alana yayılması, her türlü ürün stoğunun sağlıklı takibinin gerekliliği gibi sebeplerden dolayı Nesnelerin İnterneti tarımsal alanda da yenilikler getirecek. Henüz çok büyük bir yatırım yapılmamış olsa da akıllı tarım geleceğin tarım modeli olmaya aday. 

 

Bağlantılı Sağlık Ürünleri 

Hem de hastaneler hem de bireysel sağlık adına çözümler Nesnelerin İnterneti ile sağlık alanında da kendine yer buluyor. 

TEC (Technology Enabled Care) olarak da bilinen ve dijital platformlar, mobil cihazlar ve sağlık birimlerinin birbiriyle bağlantılı olarak data üretip, veri transferi yaptığı IoT uygulamaları sağlık alanında uygun maliyetli çözümler üretiyor. 

 

Endüstriyel İnternet

Industrial Internet of Things (IIoT) olarak da isimlendirilen endüstriyel internet sensörler, yazılım ve big data analizleriyle düşünebilen makineler yaratma üzerine kurulu. Burada özetle bahsettik ancak endüstriyel hakkında daha detaylı bilgi için Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT) yazımızı da okuyabilirsiniz. 

 

Aslında bu yazıda kısaca Nesnelerin İnterneti uygulamalarından bahsettik. Ve henüz bu uygulamalar da birbirinden bağımsız çalışıyor. Ancak yakın bir gelecekte hayatın bir bütün olarak internet aracılığıyla birbirine bağlı cihazlardan oluşacağını düşünmek hayal değil.



Nesnelerin İnterneti hakkındaki diğer yazılarımız:
Nesnelerin İnterneri I: Giriş ve Tanımlamalar
Nesnelerin İnterneti II: IoT Cihazları
Nesnelerin İnterneti (IoT) IV: Akıllı Ev Teknolojileri 
Nesnelerin İnterneti (IoT) V: Akıllı Şehirler 
Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar 
Nesnelerin İnterneti (IoT) VII: Giyilebilir Teknolojiler 
Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT)


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha