Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT)

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 16, 2018
Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT)


Son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlanan bir terim; Endüstriyel İnternet. Akıllı cihazların gelişmiş analizlerle bir araya getirildiği ve endüstriyel alanda kullanılan Nesnelerin İnterneti diğer uygulamalara göre daha geç başlamış olsa da yenilikçi teknoloji firmalarının öncülüğünde hızla yayılacağa benziyor. Peki, diğer Nesnelerin İnterneti Uygulamaları’na kıyasla biraz daha kavramsal kalan Endüstriyel İnternet hakkında neler biliyoruz?  Bu yazıda da isterseniz bu konuya değinelim. 

 

Endüstriyel İnternet (IIoT) Nedir? 

Nesnelerin İnterneti, başka bir deyişle birbirine ve bir kontrol merkezine bağlı akıllı cihazların endüstriyel alanda, Makine Öğrenmesi (ML), Big Data Teknolojileri ve detaylı analizlerle birlikte kullanılmasına Endüstriyel İnternet deniliyor. Aslında bunun ardında yatan da akıllı cihazların insanlara göre daha az hatayla iş yapabiliyor olması. Makineler arasındaki iletişimin big data analizleri, teknoloji, siber güvenlik ve HMI ile birlikte kullanıldığında verimlilik, etkinlik ve performans üzerinde benzersiz bir pozitif etki yaratması kaçınılmaz. Dolayısıyla özellikle üretim alanında Endüstriyel İnternet’in bir devrim yaratması da bekleniyor. 

 

Endüstriyel İnternet Faydaları Nelerdir? 

Endüstriyel İnternet teknolojisinin beklenen ilk faydası artan güvenlik, artan operasyonel verimlilik ve öngörülebilir bakım operasyonları sebebiyle maliyetlerde düşüş yaşatması diyebiliriz. Ancak sistemin bugün tahmin bile edilemeyecek kadar büyük bir datayı toplama ve işleme kapasitesi düşünüldüğünde sağlayabileceği faydalar çok daha büyük olacaktır.  

 

Endüstriyel İnternet İle İlgili En Önemli Sorun Nedir? 

Aslında bu kadar büyük faydalar vaat etmekle birlikte Endüstriyel İnternet kendi içinde çelişkiler de içeriyor. Bunlardan en önemlisi de makineler, cihazlar arasındaki farklı protokoller ve işleyiş şekillerinden kaynaklanan iletişim kaynaklı operasyonel problemler. Hatta bu sebeple 2014 yılında teknoloji devlerinden oluşan bir Endüstriyel İnternet Konsorsiyum’u kuruldu. Organizasyonun amacı ise cihazlar arasında ortak bir dil geliştirmeye odaklanarak yaşanabilecek iletişim problemlerinin önüne geçmek. 

 

Endüstriyel İnternet Uygulamalarıyla İlgili En Önemli Örnekler Nelerdir?

Aslında Endüstriyel İnternet farklı sektörlerden farklı büyüklükte firmalar tarafından uygulanmaya başladı bile. Havacılıktan perakendeye, beyaz eşyadan lojistiğe kadar çeşitli alanlarda uygulamaları görmek mümkün. Biz en önemli birkaç tanesinden bahsedelim isterseniz. 

Airbus “Factory To The Future” Projesi ile milyonlarca parçanın binlerce operasyonla bir araya getirildiği uçak üretimini Endüstriyel İnternet ile buluşturdu. Proje kapsamında Airbus üretim hatlarına sensörler ve akıllı cihazlar yerleştirmekle kalmadı işçilere de giyilebilir teknoloji ürünleri (akıllı gözlükler) vererek üretim hatalarını azaltıp iş güvenliğini arttırmayı hedefledi. Sonucunda hemen her operasyonun verimliliğinde artış olmakla birlikte kabin koltukları operasyonunda verimliliğin %500 arttığı gözlemlendi. 

 

Amazon ise Endüstriyel İnternet uygulamalarını depolama operasyonlarında son derece etkin bir şekilde kullanıyor. Firma satın aldığı Kiva Teknolojileri ile wifi bağlantılı Kiva robotlarını depolama operasyonlarında istihdam ediyor. İşçilerin görevine son verilmedi ancak bu sistemle işçiler de raflara ürün yerleştirip almak yerine daha verimli olabilecekleri alanlarda kullanılıyor. 

 

John Deere ise Endüstriyel İnternet uygulamalarına ilk “kendi kendine giden” traktörle katıldı. Hatta Washington Post’un 2015 yılında Google’ın yapamadığını John Deere yaptı haberini yapması bu yüzdendi. 

 

Endüstriyel İnternet uygulamaları ile ilgili son örneği de Maersk’den verelim. Danimarka’lı lojistik devi Nesnelerin İnterneti ile araçlarının sadece lokasyonunu değil yakıt miktarını, özel nakliye koşullarında (örneğin soğuk ortamda taşınması gereken ürünler gibi) ortam şartlarını ve bunun gibi pek çok detayı takip eden sensörler ile operasyonel maaliyetlerini optimize etti. 

 

 

Endüstriyel İnternet Geleceği Nasıl Olur? 

Teknoloji kullanımının büyük bir ivmeyle yaygınlaşması sayesinde, Endüstriyel İnternet olsun olmasın, şirketler; sistemlerini modernize etmek, yeni şartlara uyum sağlamak, pazar hızına ayak uydurmak ve bu arada da hayatta kalabilmek için sürekli büyümek zorunda. Dolayısıyla Endüstriyel İnternet bu alanda organizasyonlara yeni çözümler sundukça, ki öyle görünüyor, iş ve üretim dünyasında kapladığı yer hızla büyüyecek. 


Nesnelerin İnterneti serisindeki diğer yazılarımızı okumak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz:
Nesnelerin İnterneti I: Giriş ve Tanımlamalar 
Nesnelerin İnterneti II: IoT Cihazları
Nesnelerin İnterneti III: IoT Uygulamaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) IV: Akıllı Ev Teknolojileri
Nesnelerin İnterneti (IoT) V: Akıllı Şehirler 
Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar
Nesnelerin İnterneti (IoT) VII: Giyilebilir Teknolojiler     


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha