Hobilerden Para Kazanılabilir Mi?

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 18, 2021
Hobilerden Para Kazanılabilir Mi?


Eskiden, internetin hayatımızda olmadığı dönemde hobilerden para kazanılabilir mi fikri çoğumuz için uçuk bir hayaldi. Hatta belki hayal bile değildi. Çevremizdeki bazı çok yetenekli ev kadınlarının el işlerini yine kendi çevresine satması dışında bir hobinin herhangi bir ticari faaliyete dönüştüğünü pek sık görmezdik. Gerçi o kadar eskilerde “hobi” kavramı da belirli bir kesim dışında bilinen bir kavram değildi. 

Günümüzde toplumun çok daha büyük bir kısmı hobi sahibi olabildiği gibi teknoloji sağolsun ortaya çıkardıklarımızı sonsuz geniş bir çevre ile paylaşabiliyoruz. Bir de işimizden bıkmışsak, yorulmuşsak, kendi zamanımızı kendimiz yöneteceğimiz bir hayatın hayalini kuruyorsak hobilerden para kazanılabilir mi fikri çoğumuzun aklını kurcalıyor. 

O yüzden, gelin bu yazıda biraz hobiler kavramına, bunlardan gelir elde etmenin mümkün olup olmadığına bakalım. Yazıyı okurken siz de yapmayı en çok sevdiğiniz şeyi, hobilerinizi düşünün ve bu doğrultuda bir değerlendirin bakalım. Aşağıdaki sorularımızın çoğuna olumlu cevap verebiliyorsanız, bir sonraki yazıda da hobilerden para kazanma yollarına değiniriz. 

1. Hobiniz Görev Olduğunda Nasıl Hissedersiniz? 

Yemek ya da pasta börek yapmak, fotoğraf çekmek, ahşap veya başka malzemeleri işleyerek çeşitli ürünler üretmek, evcil hayvan bakmak, bahçecilikle uğraşmak, ve şu anda hepsini yazamayacağımız tüm keyifli uğraşlar… İşinizi sevin ya da sevmeyin uğraşınızı yani hobinizi sevdiğiniz kesin. 

Ancak bu hobi bir işe, sorumluluğa, ay sonu ödenmesi gereken faturaların stresine hatta belki yanınızda çalışacak kişilerin maaş ödemelerini yapıp yapamayacağınız stresine, müşteri bulma çabalarına dönüştüğünde de acaba aynı sevgiyi ve heyecanı hissedebilecek misiniz? 

Herhangi bir durumu yaşamadan o şartlar altında ne hissedeceğinizi bilmek zor, kabul. Ancak imkansız da değil. Kendinizi biraz tanıyorsanız bir fikriniz vardır. Ya da hayalinizde sadece hobinizle uğraştığınızı ve yanında da bu tarz problemlere de çözüm bulmak zorunda olduğunuzu canlandırın. Yani bu fikri hayalinizde yaşatın. Hala hobinizi seviyor ve yapmaktan keyif alıyor musunuz? 

Cevabınız evetse, hobilerden para kazanılır mı sorusunun ilk doğru cevabını verdiniz bile.

Ancak keyifle yaptığınız hobinizden, işten kaynaklı stresler sebebiyle soğuyorsanız veya böyle bir ihtimal varsa, siz bir kez daha düşünün isterseniz. Belki de sizin için en doğrusu işinizi sevmeye çalışmak veya başka bir iş yerinde başka bir iş yapmak, hobilerinizle de sadece keyif almak için uğraşmak olabilir. 

2. Hobiniz Konusunda Ne Kadar Başarılısınız?

hobilerden para kazanılabilir mi, hobi, hobiler
İnsanın keyifle yaptığı bir şeyde başarısız olması söz konusu olamaz zaten. Mutlaka ortaya güzel, beğenilmeye layık ürünler çıkartıyorsunuzdur. Ancak güzellik kriterinin de dereceleri var. Kimimiz kendi yaptığımız ürünleri olduğundan daha güzel bulmaya meyilliyken, kimimiz de olduğundan daha kötü bulmaya meyillidir. Başka bir deyişle, hayata bakışımız, pozitif mi negatif mi olduğumuz kendi eserlerimizi değerlendirirken objektif olamamamıza sebep olabilir. 

O yüzden ortaya çıkardığımız eserleri, ürünleri daha objektif bir şekilde değerlendirmenin yollarını bulmalıyız. Eğer hobiniz pasta, yemek yapmak, fotoğraf çekmek gibi ürün ortaya çıkarılan bir uğraş ise sosyal medyada benzer ürünleri araştırarak kendi ürününüzü onlarla kıyaslayabilirsiniz. Böylece hem gerçekte o işte ne kadar iyi olduğunuzu değerlendirir hem de eğer eksik bir yanınız varsa bunu fark ederek tamamlayabilirsiniz. 

Çeşitli konularda ders vermek, yol göstermek gibi hizmete dair hobileriniz varsa da benzer bir araştırma süreci geçirmenizi öneririm. Bu tarz işleri yapanlardan bir veya birkaç seans satın alabilir, kendi hizmetinizi değerlendirebilirsiniz. 

Bu değerlendirmeler sonucunda yaptığınız işin, ortaya çıkardığınız ürünün satın alınabilir olduğuna kanaat getirdiğiniz anda ise hobilerden para kazanılabilir mi sorusuna kendi adınıza bir evet cevabı daha vermiş olursunuz. 

3. Hobiniz Gelir Getirmeye Uygun Mu?

Bu aslında çok hileli bir soru. Fotoğrafçılık, el işi ürünler, cam, ahşap, kumaş boyama gibi şu anda akla gelen, gelmeyen binlerce keyifli uğraşın gelir getirdiğini bir süredir sosyal mecralarda görüyoruz. Ancak hobi dediğimiz zaman da sonsuz, sınırsız bir dünyadan bahsediyoruz. Sizin keyifle uğraştığınız hobinizi yapan başkaları da var mı? Bu işten para kazanıyorlar mı? Yoksa o uğraş ile para kazanan kimseyi görmediniz mi? Özetle; sizin keyifle yaptığınız ürünlere veya vereceğiniz hizmete talep var mı? 

İşte bunu da biraz araştırmakta fayda var. Tabii elbette, herhangi bir uğraştan o güne kadar kimsenin para kazanmamış olması bundan sonra da kazanılmayacağı, başka bir değişle bir talep olmayacağı anlamına gelmez. Sadece o uğraşı gelire çevirmek için biraz daha vizyoner bir bakış açısına ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. 

O yüzden eğlenceli hobilerinize bir de bu pencereden bakmalı ve o uğraşı gelire çevirmenin yollarını bir düşünmelisiniz. 

4. Ne Kadar İnatçısınız? 

İster keyif alın, ister almayın. Kendi işinizi yapmaya başladığınız andan itibaren çeşitli sorunlarla karşılaşacaksınız. Belki müşterilere kolay ulaşamayacaksınız, belki kendinizi ve ürününüzü/hizmetinizi yeterince iyi anlatamayacaksınız, belki fiyat politikanız yanlış olacak, belki doğru fiyatlarla ama çok rekabetçi bir alanda tutunmaya çalışacaksınız ve belki de burada yazmaya yerimizin yetmediği onlarca başka sorunu çözmek zorunda kalacaksınız. Ancak temeldeki soru tek “ne kadar inatçısınız?”

Sorunu çözüp devam etme, hedefe odaklanma, çözemediğiniz sorunu kabullenip bunu başka bir kazanımla dengeleme gibi becerileriniz var mı? Ya da ne kadar var? 

Yoksa daha ilk problemlerde pes edip geri dönmeyi mi tercih edersiniz?

Eğer bu soruya da sizi tatmin eden ve heveslendiren bir cevap verebiliyorsanız tebrikler, sizin için “hobilerden para kazanılabilir mi” sorusunun cevabı netleşti. 7 Adımda Hobinizi İşe Dönüştürme yazısında bunu nasıl yapabileceğinize bakabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha