Stratejik Satınalma Ortakları: Satınalma Hizmetlerini Outsource Etme Yolunda Dikkat Edilmesi Gereken 6 Kriter

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 25, 2018
Stratejik Satınalma Ortakları: Satınalma Hizmetlerini Outsource Etme Yolunda Dikkat Edilmesi Gereken 6 Kriter


Küçük, orta veya büyük ölçekli işletmelerde satınalma hizmetlerini outsource etme seçeneği firmanın beklentileri, uzun vadeli planları ve bulunduğu sektör özelinde çeşitli faydalar getiriyor. Bunların başında global ölçekte geniş bir tedarikçi havuzuna tek bir operasyonla hakim olmak, benzer siparişlerin konsolide edilmesiyle daha uygun fiyatlı satınalmalar gerçekleştirmek ve satınalma çözüm ortağının süreç tecrübesini kullanmak yer aldığı gibi, istenirse uzun vadeli stratejik ortaklıklar da elde edilebiliyor. Bu anlamda; bir süredir çeşitli firmalara stratejik ve/veya operasyonel satınalma ortaklığı hizmeti sunan fiyatimBu olarak bu konuda birlikte çalışılacak partner seçiminde bazı kriterlere dikkat edilmesinin, işletmenize maliyet ve kârlılık alanlarında daha çok fayda getireceğini, uzun vadede ise şirketinizin büyümesine veya farklı hedeflerine ulaşmasına hizmet edeceğini söyleyebiliriz. Mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bu kriterler ise...

1.     Beklentilerin Netliği

Eğer şirketinizin satınalma faaliyetleri için bir satınalma çözüm ortağı arayışı içerisindeyseniz bu işbirliğinden beklentileriniz sizin açınızdan nettir. Ancak bu beklentilerin karşılanıp karşılanmayacağı karşı tarafın bu beklentilerin çerçevesini anlaması ve buna uygun çözümler sunmasına bağlı. Herhangi bir ürün grubu veya ekipmanı daha çok tedarikçi ile müzakere edip en uygun fiyata almak bir beklentidir. Ancak "en uygun” tam olarak neyi ifade ediyor? Kalite – Fiyat – Performans üçlüsünün ideal kombinasyonu sizin için ne ifade ediyor? Bunu sizin kadar iyi anlayan bir satınalma çözüm ortağı ile başarılı bir işbirliği gerçekleştirme ihtimali çok yüksek. 

2.     Sektörel Tecrübeler 

Şirketiniz turizm, restoran – cafe işletmeciliği, üretim, medya, araştırma – geliştirme gibi herhangi bir alanda faaliyet gösteriyor olabilir. Yapısı itibariyle satınalma çözüm ortağı firmalar farklı sektörlerin farklı ihtiyaçlarına cevap verebiliyor olmalıdır. 

3.     Fonksiyonel Tecrübeler 

Stratejik satınalma ortakları Satınalma Hizmetlerini Outsource Etmek yazısında bahsettiğimiz direkt ve indirekt satınalma işlemleri amacı ve dolayısıyla da yapısı itibariyle birbirinden çok farklıdır. Dolayısıya bir satınalma çözüm ortağı hem direkt veya indirekt satınalma konusunda, hem de talep ederseniz uzun vadeli stratejik satınalma yapılanması konusunda sizlere destek verebilmelidir.

4.     Uluslararası Bağlantılar

Belirli coğrafyalar belirli ürünlerin üretimi konusunda iddialı. Veya daha uygun maliyetli. “Tüm dünya tek bir pazar” felsefesiyle herhangi bir coğrafyadan herhangi bir ürünü tedarik edebilecek yetkinlikte bir satınalma çözüm ortağı size sadece satınalma hizmetlerini outsource etme işini bırakır ve bu sayede geniş bir pazara ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla potansiyel bir satınalma çözüm ortağı uluslararası bağlantılara da sahip olmalıdır.

5.     Proje Yönetimi Yetkinliği 

Özellikle ekipman yatırımları, laboratuvar kurma veya bir şirket için yeni bir sektöre / alana girme başlı başına bir projedir. Ve buna bağlı satınalma faaliyetleri de proje yönetimi becerisi gerektirmektedir. Bu anlamda kaynak yönetimi, maliyet yönetimi, süreç yönetimi ve projeyi belirlenen hedefe ulaşarak sonuçlandırma yetkinlikleri bir stratejik satınalma çözüm ortağı adayında aranması gereken özelliklerden.  Bu konuda daha detaylı yazımızı Stratejik Satınalma Ortakları ile Proje Yönetimi linkinde okuyabilirsiniz.

6.     Stratejik Satınalma

Aslında buraya kadar olan kısım hedefleriniz daha geniş bir pazara ulaşıp, daha kaliteli ürünleri daha uygun fiyata almaksa yeterli. Bunun yanında şirketinizin uzun vadeli hedefleri doğrultusunda stratejik çözüm ortakları arayışında iseniz dikkat etmeniz gereken başka kriterler de mevcut. Ki bunlardan Bir Stratejik Satınalma Ortağı Tam Olarak Ne Sunar? yazısında bahsetmiştik. Bu doğrultuda işletmenizin organizasyonel hedeflerini net bir şekilde tanımlamak ve stratejik satınalma ortağı ile mevcut kaynaklarla bu hedeflere nasıl ulaşılabileceğini planlayıp hangi konularda destek alacağınız üzerinde anlaşarak faaliyete geçmek şirketiniz açısından faydalı olacaktır. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha