Stratejik Satınalma Ortakları: Avantaj ve Dezavantajları ile Satınalma Hizmetlerini Outsource Etmek

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 12, 2018
Stratejik Satınalma Ortakları: Avantaj ve Dezavantajları ile Satınalma Hizmetlerini Outsource Etmek

Satınalma faaliyetleri elbette başta maliyet düşürme ve kâr maksimizasyonu, ancak devamında da şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşmada yeni pazarlar, yeni kategoriler, farklı satınalma seçenekleri anlamında önemli rol oynuyor. Hatta çoğu zaman herhangi bir sektörde başarılı, büyüyen, kâr eden bir şirketle başarısız olan şirket arasındaki fark da sahip oldukları satınalma stratejilerinde yatıyor. Sektör devlerinden örnek vermek gerekirse Amazon, Tesco gibi şirketlerin kendilerine özgü satınalma stratejileri olduğunu ve bunu kararlılıkla uyguladıklarını söyleyebiliriz. Aslında satınalma faaliyetleri son derece karmaşık ve zaman zamanda maliyetli olabiliyor, dolayısıyla orta ve büyük ölçekli pek çok firma asıl hedeflerine konsantre olarak satınalma hizmetlerini outsource etmek gibi yöntemleri tercih ediyorlar. 

Stratejik satınalma ortakları ise şirketlere bu anlamda ölçek ekonomisi (satınalmadaki uygulaması; benzer siparişleri konsolide ederek hacim gücü yaratmak) ve alanında yetkin satınalma profesyonelleri ile destek oluyorlar. Ki bu çoğu zaman sadece orta ve büyük ölçekli şirketler için değil, küçük ölçekli işletmeler için daha kârlı olabiliyor. Öte yandan, şeffaflıkla satınalma hizmetlerini outsource etmek konusunu inceleyecek olursak bazı dezavantajlar da var tabii ki. O zaman şimdi de madde madde satınalma hizmetlerini outsource etmek hakkındaki avantaj ve dezavantajlardan bahsedelim.

Avantajları ile Satınalma Hizmetlerini Outsource Etmek:

-          Çalışan maliyeti, eğitim, ofis ve ofis ihtiyaçları konusunda maliyet avantajı,

-          Başka firmaların benzer siparişlerinin konsolide edilmesiyle veya stratejik satınalma ortakları ile tedarikçileri arasındaki uzun vadeli ilişkiler sebebiyle daha uygun fiyatlı satınalmalar,

-          Daha düşük operasyon maliyetleri, 

-          Stratejik satınalma ortakları tarafından sahip olunan pazar hakimiyeti, (hangi tedarikçinin hangi ürünlerde uzman olduğu, tedarikçilerin kapasitesi gibi),

-          Satınalma konusunda uzman çalışanlar, 

-          Satınalma dünyasına hakim profesyoneller ile daha verimli bir bilgi yönetimi ve analiz,

-          Tek bir stratejik satınalma ortağı ile geniş bir tedarikçi portföyü yönetimi, 

Dezavantajları ile Satınalma Hizmetlerini Outsource Etmek:

-          Tek seferlik satınalmalar için (ekipman, gider malzemeleri gibi) geçerli değil ancak tekrar eden ve sürekliliği olan satınalmalarda stratejik satınalma ortakları ile çalışmak biraz daha farklı bir iletişim gerektirir. Yönetilmeyecek bir dezavantaj değil, ancak satınalma süreçlerinin sorunsuz yürümesi için uzun vadeli planları konuşmak ve karşılıklı şeffaf bir iletişim kurmak gereklidir. 

-          Satınalma hizmetlerini outsource etmek demek bu faaliyetler üzerindeki kontrolün bir üçüncü partiye –burada stratejik satınalma ortakları- devredilmesi anlamına da geliyor. Bu sebeple satınalma faaliyetelerini kendiniz yürütmek zorunda değilsiniz elbette, öte yandan birlikte çalıştığınız satınalma çözüm ortağı üzerinde bir kontrol mekanızmasına sahip olmalısınız. 

-          Entegrasyon da karşılaşabileceğiniz bir diğer muhtemel problem. Birden fazla çalışanı olan bir işletmeniz varsa, ekibin diğer üyelerinin de bu sistemle çalışmaya adapte olması gerekir. Dolayısıyla sadece siz değil kendi ekibiniz de sadece stratejik satınalma ortakları ile yapıcı ve şeffaf bir iletişim içerisinde olmalı. 

Aslında her kararda olduğu gibi burada da fayda ve zararlar mevcut. Önemli olan bu stratejik ortaklıktan maksimum fayda sağlarken, dezavantajları da minimuma indirecek çözümler üretebilmek. Ki bu anlamda çalışmayı düşündüğünüz stratejik satınalma ortakları ile de değerlendirmeler yaparak en uygun çözümü birlikte de üretebilirsiniz. 

Stratejik satınalma ortakları ve satınalma hizmetlerini outsource etmek konusu burada bitmiyor. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için Bir Stratejik Satınalma Ortağı Tam Olarak Ne Sunar? Ve Satınalma Hizmetlerini Outsource Ederken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Kriter yazılarını da okuyabilirler. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha