Bir Stratejik Satınalma Ortağı Tam Olarak Ne Sunar?

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 18, 2018
Bir Stratejik Satınalma Ortağı Tam Olarak Ne Sunar?


Aslında satınalma hizmetlerini outsource etmek ile ilgili yazdığımız ilk iki yazıda bu çeşit bir servisin şirketlere neler kazandıracağını, avantaj ve dezavantajlarını yazmıştık. Okumak isteyenler için; 

Stratejik Satınalma Ortakları: Satınalma Hizmetlerini Outsource Etmek

Stratejik Satınalma Ortakları: Avantaj ve Dezavantajları ile Satınalma Hizmetlerini Outsource Etmek

Ki özet olarak bu hizmetlerin daha düşük maliyet ve katma değer yaratmak olduğunu söyleyebiliriz. Ancak konu katma değer yaratmak olduğunda satınalma hizmetlerini outsource etme operasyonunu bambaşka bir bakış açısı ile değerlendirmek gerekiyor. 

O yüzden bu yazıda da bu hizmeti verenler tarafından taahhüt edilen veya edilmesini bekleyebileceğiniz daha kompleks ve daha katma değerli hizmetler neler olabilir ona değinelim. Bir stratejik satınalma ortağı müşterilerine neler sunar veya sunabilir? Bu hizmetler arasında şirketlerin bizzat yapamayacakları operasyonlar var mı yoksa şirketler kendileri bu operasyonları gerçekleştirse bile bir stratejik satınalma ortağı ile çalışmak daha mı verimli? Aşağıda geleneksel satınalma metodları ile (ki ister şirketin kendisi tarafında  yürütülsün, ister bir satınalma çözüm ortağından alınsın) stratejik satınalma hizmetlerini outsource etme seçeneği arasındaki farklar üzerinden bir stratejik satınalma ortağı sizlere neler kazandırabilir bir liste halinde bakalım.

 

-          Geleneksel satınalma yöntemleri operasyonel veya satınalmaya konu ürünlerin maliyetlerini düşürme üzerine yoğunlaşır, stratejik satınalma ortağı ile daha uzun vadeli satınalma çözümleri üretme yolunu seçerseniz kategori bazlı kârlılık, kontrat yönetimi veya bir bütün olarak stratejik satınalma hizmetlerini alabilirsiniz. 

-          Geleneksel satınalma yöntemleri ile aslında sadece satınalma operasyonlarını yürütür veya bir outsource satınalma firmasından bunu bekleyebilirsiniz. Bir stratejik satınalma ortağı ise –beklentileriniz ve talepleriniz doğrultusunda- tam olarak şirketinizin uzun vadeli planları ve ihtiyaçları doğrultusunda satınalma stratejisi üretilmesi ve uygulanması hizmetini alırsınız. 

-          Geleneksel satınalma operasyonları (kim tarafından yürütülürse yürütülsün) anlık ihtiyaçlar doğrultusunda tepkisel bir yaklaşımla yürütülür, ki bunu da isterseniz bizzat siz isterseniz de bir satınalma çözüm ortağı ile yapabilirsiniz. Ancak bir stratejik satınalma ortağı şirketinizin gelişime açık yönlerini analiz eder ve buna odaklanır.  

 

Öte yandan, satınalma hizmetlerini outsource etme adına farklı satınalma çözüm ortakları ile görüşürken size geleneksel bir satınalma operasyonu mı sunduklarını yoksa stratejik satınalma çözümleri sunup sunamayacaklarını ayırt etmek de her zaman kolay olmayabilir. Eğer beklentiniz sadece daha çok tedarikçiye daha az operasyonel yükle ulaşmak, ürünlerinizi daha ucuza almaktan ibaretse zaten bu konuda endişelenmenize gerek yok. Ancak beklentiniz stratejik bir çözüm ortaklığı kurmak ise; 

 

=         Görüştüğünüz satınalma çözüm ortağının var olan satınalma operasyonlarınızı baştan sona değiştirmeyi teklif edip etmemesine (ki herhangi bir alanda başarılı bir strateji var olan kaynakları verimli kullanmakla geliştirilir, kaynakları değiştirmekle değil),

=         Ortaklığınız için yeni elemanlar almaya ihtiyaç duyup duymamasına (ki uzun vadeli çözüm önerileri getirmeye yetkin bir stratejik satınalma ortağı halihazırda yetkin profesyonellere sahip olmalıdır),

=         Eğer potansiyel stratejik satınalma ortağı her anlamda servis desteği sunduğunu söylüyor ancak sadece daha çok tedarikçi, daha uygun fiyat gibi birkaç konuda referans gösterebiliyorsa,  ya bu konuda beklentilerinizi gözden geçirmeli ve alacağınız hizmetin stratejik bir çözüm ortaklığı değil, daha efektif ve verimli bir satınalma operasyonu olacağını bilmeli ya da başka seçeneklere yönelmelisiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha