Elektrikli Bisiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 13, 2018
Elektrikli Bisiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta


6 Soruda Elektrikli Bisikletler yazısında bu araçların genel özelliklerinden bahsetmiştik. Yalnız satın almayı düşünenler için konu burada bitmiyor. Her ne satın alıyorsanız alın, bütçeye en uygun seçimi yapmanın yollarından biri de ihtiyacınız olan özelliklere ödeme yapıp ihtiyacınız olmayan özellikleri almamak olduğu için konuya bir de satın alma kriterleri açısından bakmakta fayda var. O yüzden bu yazıda da elektrikli bisiklet satın almak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenlerden bahsedelim. 

Tabii ki gündemimiz elektrikli bisikletler olduğu için, her türlü bisiklet için bakılması gereken kriterler (malzemesi, selesi, gidonları, lastikleri, fren mekanizması gibi) bu yazının konusu dışında. 

 

1.    Kullanım Amacı

Elektrikli bisikletler farklı kişiler tarafından çok farklı amaçlarla kullanılıyor. Yakın çevreye ürün teslimatı yapmaktan, elektrikli bisikletle dağa tepe tırmanmaya kadar bu amaçlar çok çeşitli. Dolayısıyla ihtiyacınızın ne olduğunu kesinleştirmekle işe başlayabilirsiniz. Hatta yeri gelmişken verdiğimiz bu iki örnekten devam edelim. 

Eğer bisikleti normal yolda ve normal şartlarda pedalla kullanmaktan memnunsanız ancak sık sık tırmanış yapmanız gerekiyor ve bu kısımda zorlanıyorsanız sizin için en ideali Twist-N-Go modellerden biri olacaktır. 

Öte yandan elektrikli bisikletle işe, alış verişe gidecek veya kurumunuzun ürün teslimatlarında kullanacaksanız Pedelec modeller arasından seçim yapmanız daha faydalı olur. Hatta bu tarz bir kullanımda zaman zaman 25 km/h hız limitini de aşmanız gerekeceği için belki de A1 sınıfı ehliyet de alarak bu hız sınırının üzerine çıkabilen modelleri tercih etmelisiniz. 

Uzun mesafe sürücüleri için her iki seçenek de –tercihlerine göre- ideal olabilir. Bisiklet sürmekten keyif aldığı için uzun mesafelerde elektrikli bisiklet kullanacak olanların motor desteğine her zaman ihtiyacı olmayacak, sadece yorgunluk anlarında kullanacaklardır. Dolayısıyla ister Twist-N-Go, ister Pedelec modeller arasından seçim yapsınlar, bu kişiler de menzili uzun modellere bakarsa daha doğru bir tercih yapmış olurlar. 

 

2.    Şarj Süresi

Bir önceki yazıda şarj sürelerinin yarım saat ile 8 saat arasında değiştiğinden bahsetmiştik. Burada devreye sizin ne kadar zamanınız olduğu konusu giriyor. Tabii ki hızlı şarj edilebilen modeller muadilleri arasında daha yavaş şarj edilenlere göre biraz daha yüksek fiyatlı. 

Eğer her gün elektrikli bisiklet kullanmayacaksanız, haftada bir veya daha düşük periyodlarda ihtiyaç duyuyorsanız aradaki farkı ödemenize gerek olmayabilir. Şarj süresi uzun modeller de sizin için yeterli olacaktır. Ancak hemen her gün kullanılması gereken bir elektrikli bisiklet için hızlı şarj olabilen modeller arasından seçim yapılmalıdır. 

 

3.    Menzili

40 kilometreden başlayan menzilleri ile elektrikli bisikletler gayet uzak mesafelere gidebiliyor. Bu konuda da belirleyici olan kullanım sıklığı ve gidilmek istenen yer olacaktır.

En düşük menzilli elektrikli bisiklet modellerinden birini bile alsanız, her gün 5 kilometre uzaktaki bir yere gidip gelmeniz tek sefer şarj etmeniz halinde bisikleti ortalama 4 gün kullanmanızı sağlar. Dolayısıyla menzili yüksek olan modeller gereksiz bir harcama olacaktır. 

Ancak daha uzun mesafelere, daha sık gidenler için 75-80 kilometre ve civarı menzili olan modeller daha verimli bir tercih olur. (Aslında sadece elektrikli değil, tüm bisikletler için uzun mesafe kullanacakların konfor, sele rahatlığı kriterlerine de dikkat etmesi gereklidir). 

 

4.    Motor Gücü 

Motor gücü de menzili etkilediği için elektrikli bisiklet satın alma kriterleri arasında olmalı. Şöyle ki; 

500 watt motor gücüne sahip olan elektrikli bisikletler yaklaşık 25 kilometre, 

1200-1500 watt arasında motor gücüne sahip olan elektrikli bisikletler ortalama 40-50 kilometre, 

2000 watt ve üzerinde motor gücüne sahip olan elektrikli bisikletler ise 75 kilometre ve üzerinde 

 

menzil mesafesine sahip oluyor. Dolayısıyla ihtiyacınız olan menzil mesafesine uygun güçte motora sahip elektrikli bisikletler arasından seçim yapmalısınız.

 

5.    Yetkili Servis ve Garanti

Bir yandan bisiklet olması sebebiyle basit sorunlarla kendiniz ilgilenebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak öte yandan bu bir elektrikli, motorlu araç. Dolayısıyla çıkabilecek pek çok sorun sizin yetkinliklerinizin üzerinde olabilir. O sebeple satın alacağınız elektrikli bisiklet markasının veya satıcısının yetkili servis ağının genişliği ve kolay ulaşılabilirliği, müşteri memnuniyeti ve almak istediğiniz ürünün garanti süresi de dikkat edilmesi gereken kriterlerden biri, hatta belki de en önemlisi. 

 

Elektrikli bisikletlerin teknik özelliklerinden iki yazıda bahsettikten sonra, son yazıda da 2017'nin En Çok Tercih Edilen 10 Elektrikli Bisiklet Modeli ve özelliklerine değinelim. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha