7 Maddede Ticari Kahve Makinesi Satın Alma Rehberi – II

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 08, 2017
7 Maddede Ticari Kahve Makinesi Satın Alma Rehberi – II

7 Maddede Ticari Kahve Makinesi Satın Alma Rehberi I yazısında cafe, rastaurant, otel, ofis gibi işletmeler için ticari kahve makinelerinin özelliklerine, yapısal parçalarına ve işlevlerine değinmiştik. Bugün de satın alma sırasında dikkat edilmesi gereken konularla devam edelim.   

SATIN ALMA KRİTERLERİ

İşletmeniz için en uygun ticari kahve makinesini satın alırken seçimi neye göre yapacağınız son derece önemlidir. Birkaç soruda karar verme kriterlerini ele alalım:

Tam olarak neye ihtiyacınız var?

Farklı kahve çeşitleri için pek çok kahve makinesi alternatifi var. Bu sebeple öncelikli olarak ne çeşit bir kahve yapmak istediğiniz önemli. Filtre kahve, espresso, cappuccino, frappuccino gibi çeşitli alternatiflerden birkaçını veya tamamını yapmak isteyebilirsiniz. Seçeceğiniz kahve makinesinin istediğiniz kahvelerin tamamını iyi kalitede yapabilmesi gerekir. Ancak konu burada bitmiyor. Günlük ortalama kaç adet kahve yapacağınızı ve bunları ne sıklıkta yapacağınızı da yaklaşık olarak hesaplamanız doğru performanslı kahve makinesi seçiminize yardım eder. 

Eğer kahve konusunda uzmanlaşma iddiasında olan bir işletmeniz varsa ve yüksek sıklıkta kullanacağınız bir kahve makinesi almanız gerekiyorsa, doğrudan su tesisatına bağlanan modelleri tercih etmenizi öneririm. 

Kahve, işletmenizin müşterilerine sunacağı ana ürün değilse, manuel olarak su eklenebilen modelleri tercih etmeniz daha uygun maliyetli olacaktır. 

Fiyata Göre Bekleyebileceğiniz Performans

Farklı fiyat seviyelerinde pek çok kahve makinesi alternatifi olmakla birlikte fiyat aralığı 300 USD ile 10.000 USD gibi çok geniş bir skalada değişiyor, hatta daha pahalı modeller de mevcut. Bir sınıflandırma yapmak istediğimizde ise pek çok değişken devreye giriyor. Bu yazıda endüstriyel kahve makinelerini maliyet açısından en basit haliyle gruplamaya çalıştık. 

A.      Markaları temel alarak sınıflandırma;

İtalyan kahve makineleri diğerlerine göre daha yüksek fiyatlıdır, öte yandan işletmeniz için önemli olan müşterileriniz sunacağınız kahvenin lezzeti ise maliyetine katlanıp kahve uzmanı İtalyan markalarından seçim yapmanızı öneririm. 

Piyasada en uygun fiyatlı kahve makineleri Çin, Uzakdoğu menşeilidir.

Avrupa ve Amerika orjinli markalar da orta fiyat seviyesindedir. 

B.      Makine tipini temel alarak sınıflandırma;

En yüksek fiyattan düşüğe doğru; Süper otomatik, Tam otomatik, Yarı otomatik ve Manuel şeklinde sıralayabiliriz. 

C.      Boyler temelli sınıflandırma;

Üç kategoride incelememiz gerekirse düşük, orta ve yüksek fiyatlı gruplara ayırabiliriz. 

Düşük fiyatlı endüstriyel kahve makineleri genellikle tek boylere sahip, ikili kullanımlıdır (aynı anda iki fincan kahve yapılabilir). Su sıcaklığını ayarlamak için tekli termostat kullanılır.

Orta fiyat segmentindeki kahve makineleri de tek ancak daha geniş hacimli boylere sahiptir ve su sıcaklığını 100-115 derecede sabit tutabilir. Bu da sürekli olarak yüksek kalitede buhar ve demleme sağlar. 

Yüksek fiyat segmentindeki kahve makinelerinde çift boyler vardır ve her biri kendi başına iyi kalitede buhar ve demleme sağlar. 

Kolay temizlenme

Makine çeşitlerinden bahsederken kullanım kolaylığına değinmiştik. Ancak kahve makinesinin kullanımı sadece manuel, yarı veya tam otomatik olmasına bağlı değildir. Kolay temizlenebiliyor olması da makinenizden alacağınız performansı etkileyeceği için parçaların takılıp çıkarılma özelliğinin, temizlenme süresi ve kolaylığının da göz önünde bulundurulmasını öneririm. 

TİCARİ KAHVE MAKİNESİ ÜRETEN VE SATAN MARKALAR

İtalyan markalarının domine ettiği kahve makineleri pazarında aslında farklı coğrafyalardan pek çok altarnetif de mevcut. Her bir markanın da çeşitli özelliklerde ve fiyat aralıklarında model seçenekleri var. Bu yazıda en azından isimlerinden bahsedelim. 

İtalya: Coffee Queen, Faema, Simonelli, La San Marco, Elektra, Saeco (Philips ortaklığıyla), Rancilio, Quick Mill, Rocket, Alex Duetto, DeLonghi, La Cimbali, La Marzocca

Hollanda: Animo, Kees Von Der Westen

İspanya: Expobar

Amerika: Slayer, Pasquini

Çin: Auroma, Shinelong

İYİ BİR KAHVE İÇİN İPUÇLARI

Makinenizi tanıyın: İyi bir kahve aslında iyi bir demleme demektir, ki bu da pek çok değişkenin kontrol altına alınmasını gerektirir. Yetkin baristalar su sıcaklığı, buhar basıncı ve iyi kalitede kahve çekirdeği seçimiyle bunu en doğru şekilde ayarlarlar. Endüstriyel kahve makineleri bu yolda bir araçtır ve makinenin özelliklerini bilmek bu yüzden son derece önemlidir. 

Öğütücü’nün (Değirmen) önemi; Ticari makinelerin değirmenleri ev tipi makinelere göre oldukça büyüktür ve öğütme işlemi sırasında makinenin fazla ısınmamasını sağlayacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Ki fazla ısınan makinelerde kahvenin tadı da etkilendiği için öğütücünün ısınmaya sebep olmaması önemlidir. 

Su kullanımı ve kahve makinesinin temizliği: Uygun basınçta buhar elde etmek için yeterince alan olmalıdır ve bu sebeple Boyler tamamen değil, yarı yarıya suyla doldurulmalıdır. Kireçlenmeden kaçınmak için de boylerdeki suyun düzenli olarak boşaltılıp yenilenmesi gerekir. Su tankını temizlemek için ise; düzenli olarak makine boş (kahvesiz) şekilde çalıştırılmalıdır. Kahve fincanında tertemiz su elde edene kadar boş çalıştırma işlemi devam etmelidir. Ancak bu şekilde kanallarda kahve artığı kalmadığından emin olabilirsiniz. 

Kahve Çekirdeklerinin Kalitesi ve Tazeliği: Müşterilerinize kaliteli bir kahve sunmak için kullanacağınız kahve çekirdeklerinin tazeliği ve kalitesi çok önemlidir. Kavrulma sonrasında maksimum 2 hafta geçmiş kahve çekirdekleri kullanmanız tavsiye edilir. 

2017'nin En İyi 5 Ticari Kahve Makinesi Modeli yazısında da geçtiğimiz yıl en çok talep gören endüstriyel kahve makineleri hakkında verdiğimiz sade bilgilere ulaşabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha