7 Maddede Ticari Kahve Makinesi Satın Alma Rehberi – I

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 05, 2017
7 Maddede Ticari Kahve Makinesi Satın Alma Rehberi – I


      Her ne kadar “çaycı” bir ülke olduğumuzu iddia etsek de, kahve, hem orjini hem de pişirme metodları açısından çeşitleriyle farklı zevklere hitap eden, çoğumuzun her gün tükettiği bir içecek. Evde, ofiste, restaurant ve cafelerde, Yemen, Etiyopya, Brezilya, Somali gibi ülkelerde yetiştirilen çekirdek alternatifleriyle, Türk kahvesi, filtre kahve, cappuccino, latte, macchiato, frappuccino gibi farklı yöntemlerle pişirilmiş kahveleri tüketmeye bayılıyoruz. Bu tüketim de gerek kahve işinde uzmanlaşmış coffe zincirlerinin, cafelerin, gerekse restaurantların, otellerin hatta iş yerlerinin kahve makinesi yatırımlarının artmasına sebep oluyor.

“Otomat” tipi kahve makineleri ev tipi kullanım için uygun olup, “çekirdekten fincana” olarak isimlendirebileceğimiz ticari makineler cafe, restaurant gibi işletmeler için daha uygundur. Bu makineler kendi buharını üreterek cappuccino, latte gibi içecekler için köpük de yaparlar. 

      Bu yazıda işletmeler için tasarlamış, ticari ya da diğer adıyla endüstriyel kahve makinelerini inceleyeceğiz. 



TİCARİ KAHVE MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ

      Endüstriyel kahve makinelerini kullanmanın yetkinlik gerektiren bir iş olduğu düşünülür, ki bazı makine tipleri için bu genelleme doğrudur da. Öte yandan teknolojinin de yardımıyla kullanımı son derece kolay ticari kahve makineleri üretilmiştir. En basit haliyle bu cihazları otomasyon seviyesine göre 4 gruba ayırabiliriz


      Manuel makineler; tamamen manueldir ve kullanılacak suyun basıncı da manuel olarak ayarlanması gerektiğinden pişirilecek olan kahvenin lezzetini ve kalitesi de etkilenir. Dolayısıyla manuel kahve makinelerini kullanabilmek için yetkin bir barista gerekmektedir. 
      
      Yarı otomatik makineler; su alma ve diğer birkaç işlem tamamen manuel olarak yapılır. Kullanıcı su alma işlemini sadece başlatır ve boylerdeki su sıcaklığı da cihaz tarafından ayarlanır. Bu sebeple en çok tercih edilen ticari kahve makinesi türüdür.
      
      Tam otomatik makineler; bazı yetkinlikler gerektirse de aslında birkaç tuşa dokunarak su alma ve diğer operasyonlar yönetilir. Tem otomatik diye isimlendirilmesine rağmen yarı otomatik kahve makinelerinden kullanım olarak farkı çok azdır.

      Süper otomatik makineler; Hemen hemen hiç yetkinlik ve beceri gerektirmez, işletmeniz için barista ihtiyacı yoktur. Sadece tuşlara dokunmak yeterlidir ve bu cihazları herkes kullanabilir. Belki en kaliteli kahveyi pişirmezsiniz ancak sık kullanım için uygundur. 

TİCARİ KAHVE MAKİNELERİNİN KAPASİTESİ

      İşletmenizin veya ofisinizin ihtiyacına göre kahve makinesi alırken yaklaşık olarak günlük kapasiteyi hesaplamak verimli bir alış veriş yapmanızı sağlar . Bazı makineler yüksek adette kahve pişirmeye uygunken bazıları değildir. Genel olarak, ticari kahve makineleri aynı anda birkaç fincan kahve pişirebilir, ki bu da makinenizden alacağınız verimi arttırır. 

      Kahve makinelerinin kapasiteleri saatlik fincan adedi veya saatlik pişirilen kahve miktarı üzerinden değerlendirilir. 100 fincan/saat veya 60 litre/saat ve üstü kapasitede kahve makineleri işletmeler için uygundur. 

TİCARİ KAHVE MAKİNELERİN EV TİPİ KAHVE MAKİNELERİNE GÖRE AVANTAJLARI 

En uygun demleme sıcaklığı bir kahve makinesinden beklemeniz gereken en önemli özelliktir. Ticari kahve makinelerinde gelişmiş teknoloji sayesinde demeleme sıcaklığı artık son derece hassas bir şekilde ayarlanabiliyor. 

Öğütücü (değirmen) ise diğer bir önemli faktördür. Endüstriyel kahve makineleri için makineye entegre edilmiş (yani kahveyi çekirdek olarak kullanacağınız) öğütücüler tavsiye edilir. Entegre değirmenler sayesinde pişirilecek olan kahveye en uygun çekirdek öğütme işlemi yapılır. 

Köpük elde etmek için buhar üretimi endüstriyel bir kahve makinesinin olmazsa olmazlarındandır. Makineye uygun su basıncı ve damlama süresini, ki ideal süre yaklaşık 18-24 saniyedir, sağlayacak şekilde ayarlama yapılmalıdır. 

KAHVE MAKİNESİNİN TEMEL PARÇALARI

Boyler: Su ve buhar basıncını ayarlar ve ana kollara bağlıdır. Pirinç veya bakır olabilir. Endüstriyel kahve makinelerinden birden fazla boyler bulunabilir. 

Makine kafası: Üzerindeki memeler ana kollara bağlıdır ve su ile kahvenin doğru oranda karışımını ayarlar. 

Buhar çubuğu: Sütü ısıtmaya yarar ancak dikkat edilmesi gereken nokta sütün 70 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda ısıtılmamasıdır, aksi halde sütün kesilmesine sebep olabilir. 

Atık haznesi: Fazla kahve çekirdeklerinin depolandığı parçadır. 

      Ticari amaçlı kahve makinelerini bu şekilde tanıdıktan sonra, 7 Maddede Ticari Kahve Makinesi Satın Alma Rehberi II yazısında kahve makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterler, iyi bir kahvenin püf noktaları ve bazı endüstriyel kahve makinesi markaları ve modellerinden bahsederek satın alma rehberini tamamlayacağız. Hatta sonrasında 2017'nin En İyi 5 Ticari Kahve Makinesi Modeli yazısını da okuyabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha