POS Sistem Satın Alma Rehberi III: Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 09, 2018
POS Sistem Satın Alma Rehberi III: Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Doğru bir POS Sistemi seçimiyle perakende ve cafe, restoran, otel, bar gibi hizmet sektöründe yer alan işletmelerin gelirlerini ve kârlarını arttıramaması mümkün değil diyebiliriz. İşletme faaliyetleri üzerindeki kontrol yetkinliği, operasyon maliyetlerinin azaltılması, verimlilikteki artış, servis hızının ve kalitesinin iyileşmesi, raporlama ve analizlerle belirlenen satış stratejileri oluşturma gibi faydaları sayesinde POS Sistemleri günümüzde işletmeler için vazgeçilmez birer araç. POS Sistem Satın Alma Rehberi yazı dizisinin ilk yazılarında biraz bu sistemleri tanıtıp ardından yazılım ve donanım özelliklerinden bahsetmiştik. Okumak için;  

POS Sistem Satın Alma Rehberi I: Nedir ve Neden Almalısınız?

POS Sistem Satın Alma Rehberi II: Yazılım ve Donanım Özellikleri

linklerine tıklayabilirsiniz. 

Ancak POS Sistem almak istediğinizde yapacağınız seçimi etkileyen tek faktör bunlar değil. Bu alanda yapacağınız yatırımın geri dönüşünün de beklentilerinizi karşılaması için dikkat edilmesi gereken diğer kriterler ve atılması gereken adımlardan da bahsedelim biraz.  

 

1.     İşinizin Özellikleri ve İhtiyaçları 

İşletmenizin verimliliğini, kârlılığını, gelirlerini arttırmak için almayı planladığınız POS Sistemini seçerken elbette ihtiyaçlarınızı öncelikli olarak düşünmelisiniz. Ki bu ihtiyaçlara cevap veren en uygun seçeneği satın alabilesiniz. POS Sistem Satın Alma Rehberi yazısında size vereceğimiz en önemli tavsiye ise; işe bir ihtiyaçlar listesi yaparak başlamanız. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: 

-          Servis ve operasyonlarınızın büyüklüğü: Eğer birden fazla şubesi olan bir işletmeniz varsa veya misafir / müşteri trafiğiniz çok yoğunsa kullanacağınız masa ve el terminallerinin sayısı da bu doğrultuda yüksek olmalı. Hatta mobil terminaller de düşünebilirsiniz. Uzaktan kontrole de izin veren internet data bağlantıları da bu anlamda POS Sisteminde aramanız gereken özelliklerden olmalı. 

-          Stok takibinin önemi: Alkol gibi kullanımı sınırlı veya pahalı ürünlerden oluşan stoklarınız mevcutsa son derece detaylı stok raporları veren bir sistem tercih edebileceğiniz gibi buna ihtiyaç duymamanız halinde daha basit sistemlere de yönelebilirsiniz. 

-          Donanım İhtiyaçları: Bazı POS Sistemleri özel olarak tasarlanmış donanım cihazlarına ihtiyaç duyarken bazıları sizden halihazırda var olan cihazlarla uyumlu çalışabilir. Öncelikle bunu araştırdıktan sonra barkod yazıcısı, el terminali, kasa gibi donanımların hangisinden kaçar adet ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. 

-          Yenileme: Zaten bir POS Sisteminiz varsa ancak yenilemeyi düşünüyorsanız var olan sistemin eksiklerini de listeleyebilirsiniz. 

 

2.     Bütçe

İhtiyaçlarınızın ardından gelen ikinci önemli kriter ise bütçeniz. Çünkü POS Sistemleri fiyatları çok değişken. İşletmenin büyüklüğüne, yazılımın karmaşıklığına, ihtiyaç duyulan donanım cihazlarının özellikleri ve adedine göre yatırım maliyeti 700 – 800 USD gibi rakamlardan başlayıp 2000 – 2500 USD seviyelerine çıkarken bulut tabanlı yazılımların aylık üyelikleri de 30 – 300 USD arasında değişiyor. POS Sistem Satın Alma Rehberi yazısında sizlere bütçe belirlerken kullanabileceğiniz iki yöntem de önerebiliriz: 

-          Satışınızın belirli bir yüzdesini (genellikle %0,5-3 arasında) bütçe olarak ayırabilir,

-          Veya yıllık toplam gelirinizden bir miktar ayırabilirsiniz (işletmenizin büyüklüğüne göre 3.000 – 30.000 USD arasında)

 

3.     Seçeneklerinizi Belirleme ve Eleme

İhtiyaçlarınız ve bütçeniz netleştikten sonra piyasadaki POS Sistemlerini araştırmaya başlayabilirsiniz. Bunun için; 

-          POS Sistem Satın Alma Rehberi IV: En Çok Tercih Edilen 10 POS Sistemi yazısında bahsettiğimiz ve / veya sizin araştırmalarınızda keşfedeceğiniz farklı sistemleri inceleyebilir,

-          Sizinle aynı sektörde yer alan işletmelerin kullandığı POS Sistemlerini öğrenip işletme sahipleriyle fikir alış verişinde bulunabilir, hatta kullanım sırasında gözlemleyebilir, 

-          İlk elemeleri yaptıktan sonra Linkedin veya diğer forumlarda ilgilendiğiniz POS Sistemleri hakkında başlık açarak veya hazırda açılmış tartışmaları okuyarak diğer kullanıcıların görüşlerini alabilir,

-          POS Sistemleri satıcılarıyla iletişime geçip bilgi alarak,

 araştırmanızı yapabilirsiniz.

 

4.     Müşteri Hizmetleri Desteği

Teknolojik bir yatırım olması, zaman zaman güncelleme gerektirmesi gibi sebeplerden dolayı sık sık müşteri hizmetlerine başvurmanızı gerektirebilecek bir yatırım POS Sistemleri. Dolayısıyla almayı düşündüğünüz sistemin satıcı veya servis sağlayıcısını da araştırarak müşteri hizmetlerinin kalitesini ve hızını da sorgulamalısınız. 

 

POS Sistem Satın Alma Rehberi yazılarında şimdiye kadar sizlere bu sistemleri ve özelliklerini tanıtarak işletmeniz için en uygun seçimi yapmanıza yardımcı olmaya çalıştık. Bir sonraki yazıda ise 2017’nin en çok tercih edilen 10 POS Sisteminden bahsedeceğiz. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha