POS Sistem Satın Alma Rehberi I: Nedir ve Neden Almalısınız?

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 05, 2018
POS Sistem Satın Alma Rehberi I: Nedir ve Neden Almalısınız?


Hizmet sektöründe otomasyonu sağlayan, otelcilik, restoran, cafe işletmeciliği gibi konuk ağırlayan işletmelerin  tam olarak yeterli sayıda eleman ile hızlı ve kaliteli servis vermesine yardımcı olan, daha doğrusu bunu organize eden sistemlere POS (Point Of Sales – Satış Noktası Terminali) Sistemi deniliyor. Bir bilgisayar yazılımı ve donanımdan (el terminalleri ve ana bilgisayarlar) oluşan POS Sistemleri sipariş alınması veya kayıt yapılmasından, üretim, servis ve ödeme aşamalarına kadar hizmet operasyonunun tüm aşamalarını birbirine entegre etmek üzerine kurulu düzeneklerdir. 4 yazılık POS Sistem Satın Alma Rehberi yazılarında sizlerle işletmenizde kullanabileceğiniz bu sistemleri detaylarıyla paylaşarak satın alma operasyonunuz için yardımcı olalım. 

 

POS Sistem Size Ne Kazandırır?

Bilgisayarlarla entegre edilmiş POS Sistemleri amacına uygun kullanıldığında bir işletmenin kazancını ve kârlılığını arttırmanın en kolay yolu. 5 – 6 odalı butik oteller veya birkaç masalı restoran ve cafeler için fazla etkili olmayabilir ancak iş hacmi büyüdükçe POS Sistemleri şirketlerin gelir ve kârlarında çok daha fazla etkili oluyor. Bunu nasıl sağladığından madde madde bahsedelim isterseniz: 

 

-           Maliyet Düşürme

Entegre bir POS Sistemi stoklarınızda yer alan hammadde ve malzemelerin de bilgisini içerir. Bu şekilde malzeme akışını kontrol edebileceğiniz için çalıntı, fazla tüketim veya yanlış kullanım sebebiyle aşırı malzeme kullanımının önüne geçersiniz. Ayrıca her bir ürünün maliyet ve satış fiyatı bilgileri de yer aldığı için sistem detayılı raporlar ve analizler sunarak en kârlı ürünlere odaklanmanıza da yardımcı olur. 

 

-          Detaylı Ve Anlık Raporlar

POS Sistemleri kullanıcılara işletmedeki her bir ürünün günlük, haftalık veya aylık satış bilgilerini, her bir terminal kullanıcısının veya ürünün satış tutarı bilgisini, hatta bu tutarın ne kadarının kâr olduğunu anlık olarak söyleyebilir. Bunun dışında detaylı satış raporları da daha verimli stok yönetimi, satış trendlerine uygun ürün seçimleri ve stratejiler oluşturmanıza yardımcı olur. 

Hatta bazı POS Sistemleri müşterilerin iletişim bilgilerini de almanızı sağlayarak ilerideki reklam ve tanıtım operasyonlarına katkıda bulunuyor. 

 

-          Verimlilik Artışı

Evrak, rapor ve analiz işlerini tek bir noktada toplayarak bunu otomatize eden POS Sistemleri işletme yöneticilerinin zamanlarını da daha verimli bir şekilde kullanmasını sağlıyor. Perakende sektöründe kullanılan POS Sistemleri barkod okuma da dahil pek çok eylemi gerçekleştirebilirken satışların hızlanmasını sağlıyor. Restoranlar ise POS Sistemleri ile sipariş alma, siparişi mutfağa iletme gibi işlemlerin tümünü tek tuşa dokunarak gerçekleştiriyor ve müşterilere sunulan servisin hızını arttırıyor. 

 

Öte yandan POS Sistem Satın Alma Rehberi yazısında mutlaka belirtmemiz gereken bir detay var ki; POS Sistemleri sahip olduğu özelliklerin tamamı kullanıldığında yukarıda bahsedilen faydaları sağlar. Bunun için de kullanıcıların eğitimi önemli bir araçtır. Sistemin özelliklerini yeterince kullanılmadığınızda POS Sistemlerinin sizin için sıradan bir yazarkasadan farkı olmayacaktır.  

 

Bu yazıda POS Sistemlerinin ne olduğu ve ne gibi faydalar sağladığından bahsettik ancak bitirmeden önce kısaca POS Sistem Tiplerine de kısaca değinelim. 

 

POS Sistem Tipleri

Aslında çok karmaşık değil, temelde iki tip POS Sistemleri vardır. Perakende sektöründe kullanım için tasarlanmış olanlar ve hizmet (restoran, otel, cafe, bar gibi) sektöründe kullanım için tasarlananlar.  

 

Perakende POS Sistemleri

Daha çok satış işlemlerine odaklanan Perakende POS Sistemleri hizmet sektöründe kullanılanlara kııyasla nispeten daha basittir diyebiliriz. Yapabildikleri arasında;

-          Stok takibi, 

-          “3 al 2 öde” gibi kampanyaların uygulaması, 

-          Satış raporlamaları,

-          Kupon ve indirim uygulamaları

yer alıyor. Donanım açısından değerlendirilecek olursa, Perakende POS Sistemleri hizmet sektöründe kullanılanlara ek olarak bir de barkod okuyucua ihtiyaç duyar. 

 

Restoran, Cafe, Otel POS Sistemleri

Bu sistemlerin perakende POS Sistemlerinden en büyük farkı satış operasyonunun nasıl yönetildiğidir. Perakendede her şey satış ve ödemenin aynı anda hızla tamamlanmasına yönelik tasarlanmışken hizmet sektöründe kullanılan POS Sistemlerinde satış (yani sipariş alma veya hizmetin tanımlanması) ödemeye geçene kadar sistemde bekletilir. Bunun dışında bu tarz POS Sistemlerinde rezervasyonları yönetmek, siparişleri manuel olarak tanımlamak gibi özellikler de yer alır. 

 

Aslında daha çok konuya bir giriş yaptığımız bu ilk yazıdan sonra, POS Sistemleri Satın Alma Rehberi yazı dizisinin ikincisinde ise Yazılım ve Donanım özelliklerinden bahsedeceğiz. Okumak için POS Sistem Satın Alma Rehberi II Yazılım ve Donanım Özellikleri 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha