Otel, Pansiyon, Hastane ve Yurtlar İçin Televizyon Seçimi

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 11, 2017
Otel, Pansiyon, Hastane ve Yurtlar İçin Televizyon Seçimi

      Televizyon artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası. Toplumun her kesimine ve farklı zevkelere hitap eden yayın çeşitliliğiyle sadece evde değil evin dışında da izlediğimiz, internetin gelişmesiyle beraber tarihe karışması beklenirken, tersine teknolojiye ayak uyduran ve kendini geliştiren bir alan. Hatta zaman zaman izlemesek de, sadece bir ses olsun diye açık tuttuğumuz bir arkadaş bile diyebiliriz. 

      Bu yazıda, yurt, pansiyon gibi konaklama alternatiflerinden daha büyük kapasitede otellere ve hastanelere kadar farklı segmentlere uygun televizyon seçiminden bahsedeceğiz. Tabii oteller devreye girince televizyonu sadece bir cihaz olarak ele almakla kalmayıp, aynı zamanda otel TV yayını sistemlerine de kısaca değineceğiz.    

Otel tipi televizyonların farkları

      Otel, yurt, hastane gibi işletmeler kullanılan ekranların ev tipi televizyonlardan farklı olarak tek merkezden yönetilmeye uygun olması önemlidir.  Kapasitesi yüksek olan işletmelerde kullanılan sistemlere adapte olabilmesi gerekir. Ancak daha az kapasitede otel veya pansiyon gibi işletmeler için bu özellik şart değildir. 

      Elektrik tasarrufu ise bir diğer önemli faktör. Evlerde genellikle bir veya birkaç adet televizyon bulunurken, pansiyon, otel, hastane gibi işletmelerde oda sayısına bağlı olarak çok daha yüksek adette televizyon yer alır. Dolayısıyla elektrik tüketimi kayda değer boyutlara ulaşabilir. İşletme maliyetini düşürmek adına televizyon seçiminde elektrik tasarrufu önemli bir etkendir. 

Ekran seçimi

      Plazma televizyonların rekabette geri kalmasından dolayı üretimi ve satışı azalmaya başladı. Bu boşluğu LED ve LCD ekranlar dolduruyor. Bu ikili arasındaki temel fark arka plan aydınlatma sistemleri. LCD ekranlarda floresan aydınlatma kullanılırken LED ekranlarda ışıklı diyot kullanılır. Seyirci açısından bakıldığında ise; LCD ekranlarda eşit bir aydınlatma sağlandığı için renklerde farklılıklar meydana gelebilir. LED ekranlar ise aksine bölgesel aydınlatma yaparlar, örneğin siyah bir bölge hiç aydınlatılmaz ve bu da daha doğru ve net renkler elde edilmesini sağlar. 

      Maliyetlerini kıyasladığımızda LED ekranlar daha yüksek fiyatlı olmakla birlikte teknolojik gelişmeler sayesinde artık LED ekranların maliyeti ve dolayısıyla fiyatları da düşmektedir. Elektrik tüketimi açısından LED ekranların %20-40 avantajlı olması satın alma maliyetindeki farkı kapatmaya da yardımcıdır. 

 

Televizyon Boyutu

      Seçeceğiniz televizyonun ekran büyüklüğü estetik açıdan odaların büyüklüğüne, sağlık açısından ise  seyretme mesafesine bağlıdır. İşletmenizde farklı büyüklükteki odalar için farklı boylarda ekranlar alabileceğiniz gibi standart bir boy da tercih edebilirsiniz. Televizon boyutuna karar verirken referans olarak alabileceğiniz ölçüler; 

1-3 metre arası seyretme mesafesi için veya 12 metrekareye kadar oda büyüklüklerinde; 32-40 inç arası ekranlar

3-5 metre arası seyretme mesafesi için veya 12-16 metrekare arası oda büyüklüklerinde; 40-50 inç arası ekranlar

5 metreden daha fazla seyretme mesafesi için veya 16 metrekareden fazla oda büyüklüklerinde; 50 inç ve üstü ekranlar

şeklinde sınıflandırabiliriz.

Otel TV yayını sistemleri

      ITV olarak da isimlendirilen otel TV yayını sistemleri normal televizyonları birbirine ve genel bir komut merkezine bağlayan bir sistemdir. Bu şekilde oteller müşterilerine TV üzerinde pek çok interaktif özellik sunabilir. Başka bir deyişle; ekran normal bir televizyon olarak kullanılabilirken müşterilere ek  hizmetler sağlanabilir. Bu özellikler ve servisler arasında; altyazı, mesaj, uyandırma servisi, karşılama ve uğurlama ekranları, özel film ve müzik kanalları vardır. Hatta maliyet biraz daha arttırılırse internet kullanımı da ITV sistemlerinde yer alır. 

      Bu sistemlerin otel yönetimine getirdiği avantajlar arasında sistemin otel yazılımına entegre edilerek kayıtların düzgün ve hatasız şekilde arşivlenmesi dahi sağlanabilir.

      Otel TV yayını sistemleri belirli bir kapasitenin üstündeki işletmeler için uygundur. Yatırım maliyeti bir yana, oda sayısı az olan işletmelerde kullanımı da çok yüksek olmayacağından, 50 ve üstünde oda sayısına sahip işletmeler için tavsiye edilir.  Dolayısıyla bu tarz işletmeler, eğer bu sistemi de kullanmak istiyorlarsa, seçecekleri televizyonun ITV sistemlerine entegre edilmeye uygun olup olmadığından emin olmalıdırlar.

İşletmenize televizyon almayı düşünüyorsanız modellerimiz arasından seçmek için tıklayın veya bize istediğiniz modelleri bildirin, sizin için fiyat alalım.. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha