Konveksiyonlu Fırın Satın Alma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 22, 2018
Konveksiyonlu Fırın Satın Alma Rehberi


Endüstriyel Fırın Satın Almadan Önce yazısında konveksiyonlu fırın tipinden kısaca bahetmiştik. Ancak restaurant, cafe, yemekhane gibi işletmelerde en çok tercih edilen tür olması sebebiyle belki de sadece bu tip fırınları daha yakından incelemek gerekiyor. 

O yüzden bu yazıda konveksiyonlu fırın özelliklerinden ve bir işletmeye sağlayacağı faydalardan bahsederek piyasadaki en iyi modelleri inceleyelim. 

 

Konveksiyonlu Fırın Nedir?

Fan destekli fırınlar” olarak da bilinen bu tip endüstriyel fırınlar bir fan yardımıyla içerideki sıcak havanın dağıtılmasını ve yemeklerin pişmesini sağlıyor. Geleneksel fırınlarda bu işlem fırının iç duvarındaki ve üstündeki ısıtılmış çubuklarla sağlanıyor ve bu açıdan bakıldığında konveksiyonlu fırın tipleri çok daha düzgün ve eşit bir pişirme yapıyor. 

 

Konveksiyonlu Fırın Neden Daha Çok Tercih Ediliyor? 

-          Pişirme süresi geleneksel fırınlara göre %25 daha kısa. 

-          Yine geleneksel fırınlarla kıyaslandığında %25-30 daha az ısı kullanarak pişirme yapılabiliyor.

-          Fanlar sayesinde ısının eşit dağıtılarak düzgün pişirme yapıldığını biraz önce belirttik. Bu sistem aynı zamanda yemeğin üstü hala çiğ iken altının yanmamasını da sağlıyor. 

-          Her çeşit yiyeceği konveksiyonlu fırın ile pişirebilmek de bir başka avantajı. Hatta bu şekilde daha lezzetli ve sağlıklı bir pişirme sağlanıyor.

 

Konveksiyonlu Fırın Çeşitleri Nelerdir?

Tezgahüstü Fırınlar: Küçük bir mutfak alanı olan, hızlı servis yapılması gereken yerlerde tercih edilebilir. Kolay kurulum yapıldığı gibi kullanımı da kolaydır.

Yere Monte Edilen Fırınlar: Yarım ya da tam boy seçenekleri vardır. Büyük mutfaklarda veya sık sık servis yapılan işletmelerde tam boy tercih edilir. Bazı modellerinde yemekleri pişirdikten sonra sıcak ortama muhafaza etmek için “pişir ve beklet” seçenekleri de vardır. 

 

Konveksiyonlu Fırın Ek Özellikleri

Eğer beklentiniz sadece istediğiniz yemeğin pişirilmesi değilse, kullanımda pratiklik de arıyorsanız son çıkan konveksiyonlu fırın modelleri bunları fazlasıyla sağlıyor. Örneğin: 

Fan Fonksiyonları; bazı yiyeceklerde (sufle, kek gibi) fan kullanımı yiyeceğin görüntüsünü deforme ederken, bazılarında da fanların yavaş veya hızlı çalışması gerekecek. Son çıkan modeller fan hızı, durdurma hatta yönünü istediğiniz gibi ayarlama opsiyonu da sunuyor.  

 

Sıcaklık ve Zaman Ayarı; aslında tüm fırınlarda var ancak başka bir ayardan bahsediyoruz. Yazının başında konveksiyonlu fırın ile daha hızlı ve daha az ısı kullanarak pişirme yapıldığından bahsetmiştik. Oysa ki genellikle tarifler geleneksel fırınlara göre yapılıyor. Ve geleneksel bir fırında 30 derecede, 30 dakika pişmesi gereken bir yiyeceği konveksiyonlu fırında daha düşük ısıda ve sürede pişirmek gerekir. Dolayısıyla bazı modeller bu süre ve sıcaklığı konveksiyonlu fırınlara uyarlama opsiyonu da sunuyor. 

Tepsi (Rack) Seçenekleri; bazı modellerde tepsiler sabit, gerektiğinde bir çalışan tarafından çevrilebilir olsa da özellikle yoğun işletmelerde bu işi otomatik olarak yapabilen fırınlar tercih edilmeye başlandı. 

Buhar veya Kurutma Seçenekleri; Biftek, hindi gibi yiyeceklerin pişerken kurumaması tercih edilir. Öte yandan bazı sebze, meyve ve etlerin pişirilmesinde de kuruması gerekebilir. Konveksiyonlu fırınlar “steaming” ve “dehydrating” özellikleri ile her iki durumda da gereken koşulları sağlıyor. (Ancak buhar için fırının bir su kaynağına bağlı olması gerekiyor). 

 

En Çok Tercih Edilen Fırınlar

Bugün piyasada onlarca endüstriyel fırın seçeneği var ve bunların çoğunluğu da konveksiyonlu fırın. İthal ürünlerden yerli üreticilerin üretimlerine kadar farklı seçenekler arasından en kullanışlı olanları ise:  

İthalde; Bakers Pride BCO Electric veya Bakers Pride BCO Gas modelleri, Garland MCO ED-10-S/20-S, Alto Shaam ASC-4E/e.

Yerli üretimde; İnoksan FKE 042 ve FKE 006, Gürçelik Konveksiyonlu Fırın, Rational Gazlı SCC-61G. 




Fiyatimbu ürün gamındaki konveksiyonlu fırın modellerini incelemek için tıklayın veya istediğiniz modelleri bize bildirin sizin için fiyat alalım. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha