ENDÜSTRİYEL FIRIN SATIN ALMADAN ÖNCE...

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 13, 2017

Bir işletmede bir departman tamamen durduğunda o işletme de duruyorsa, o departman için “katma değer üreten” tanımı kullanılır.  Bu açıdan fırınlar da tüm restaurant ve cafelerin katma değer üreten birimidir. 

Ticari bir fırından beklenti sadece belirli türde yemekleri pişirmesi değil aynı zamanda sürekli tamir ve bakım gerektirmeden çalışabilmesidir ki işletmeniz için sürekli katma değer üretebilsin. Birden fazla fırını olan işletmeler için bile bir tanesinin bakıma girmesi verimlilik kaybı ve mutfağın düşük kapasiteyle çalışması demektir. Tüm bunlardan dolayı fırın, bir mutfak için en önemli satın almadır.  

Endüstriyel fırınlar ev tipi fırınlardan çok farklıdır. Bu tarz fırınlar işletme sahibinin ihtiyacı olan boyutta, güçte ve kullanım kolaylığında olmalıdır. Öte yandan ticari fırınlar ev tipi fırınlara göre daha fazla ısı sirkülasyonu, yangın önlemleri, düzenli temizleme ve bakım gerektirir. İşletmenin menüsü ve pişirilecek yemek çeşitlerine göre de çok farklı fırın tipleri vardır. Gelin endüstriyel fırınları daha detaylı inceleyelim.  

 

ENDÜSTRİYEL FIRIN TÜRLERİ

Konveksiyon (Convection) Fırınlar


Bu tür fırınlar içerideki havayı gaz veya elektrikle ısıtıp bir fan yardımıyla ısınan havayı dağıtarak yiyeceklerin her tarafının eşit bir şekilde pişmesini sağlar. Bir diğer özelliği de diğer endüstriyel fırınlara göre daha hızlı pişirme süresidir. Maliyeti diğer türlere göre daha düşüktür ve pek çok yemek tarifi de konveksiyon fırınlar baz alarak yazıldığı için piyasada en çok tercih edilen ticari fırınlardandır. 

 

Deck Fırınlar

Yukarıdan aşağıya birden fazla ısıtıcı sayesinde, aynı anda farklı yemeklerin pişirilebilmesini sağlar. Çoğu zaman ekmek, pizza ve türevi yiyecekleri pişirmek için tercih edilirler. 

Genelde tek veya çift katlı olsalar da, daha fazla katlı modeller de mevcuttur. Bu sebeple yerden de tasarruf sağlayan fırınlardır. 

 



Taş (Brick) Fırın

Pizza için en iyi seçenek olan fırınlardır. Bu fırında pişen pizza ve diğer hamur işi yiyeceklerin lezzetini diğer endüstriyel fırınlarla elde etmek çok zordur. Öte yandan, yatırım maliyeti açısından da en pahalı tür diyebiliriz. Bu yüzden sadece özellikle pizza üzerinde uzmanlaşmış işletmeler tarafından tercih edilir. 

 


Konveyör (Conveyor) Fırınlar

Pek çok farklı yemeğin, çok hızlı bir şekilde pişirilmesi gereken restaurantlarda tercih edilen fırın tipidir. Basınçlı hava kullanarak pişirme işlemi yapılır ve aynı zamanda ısı da düzgün dağılır. Öte yandan lezzet ve görünüm açısından diğer fırınlara göre tatmin edici sonuçlar almak zordur. Bu yüzden konveyor fırınlar sadece yüksek verimlilikle çalışan, lezzetin ikinci planda olduğu işletmeler için tavsiye edilir. 

 

KULLANILAN YAKIT AÇISIDAN ENDÜSTRİYEL FIRINLAR

Ticari fırınlarda elektrikli, gazlı veya dual fuel (çift yakıt) olmak üzere üç farklı yakıt seçeneği vardır.  Maliyet olarak baktığımızda, gazlı fırınlar daha avantajlıdır. Ancak işletmeniz için fırın yatırımı yaparken tek kriteriniz maliyet olmayacaktır. Eğer gazlı fırın satın almayı düşünüyorsanız, ne tür bir gaz (propan mı, doğal gaz mı) olacağı, doğal gaz tercih ettiğinizde mutfakta gaz hattı olup olmadığı gibi detayları da göz önüne almanız gerekir. 

Gazlı fırınlarla ilgili bir diğer konu da, zaman zaman ısının eşit dağıtılmasının sağlanamamasından dolayı düzgün olmayan pişirme sonuçları elde edilmesidir. Bu açıdan bakıldığında elektrikli fırınlar daha avantajlıdır.   

Çift yakıt sistemli fırınlar gazlı ve elektrikli fırınların avantajlarını birlikte sunar. Hem iyi kalitede yemek pişirilmesini sağlar hem de bu tarz fırınlarda ek aparatlara ihtiyaç duyulmaz. Öte yandan gaz ve elektrik bağlantılarının her ikisi de gereklidir. Bu yüzden ilk başta yatırım maliyeti sadece gazlı veya sadece elektrikli fırınlara göre yüksektir.  

 

ENDÜSTRİYEL FIRIN ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN ÜÇ ÖNEMLİ NOKTA

Restaurantınızın Menüsü: “İşletmeniz ne üzerine olacak?” burada cevap vermeniz gereken en önemli sorudur. Pastane, fast food cafe, balık lokantası, et lokantası gibi pek çok işletme farklı fırın türlerinden bir veya birkaçına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla seçiminizi herşeyden önce pişireceğiniz yiyeceklerin türüne göre yapmalısınız. Bir fast food cafe işletecekseniz konveyör fırınlar uygun olacağı gibi, pizza ve hamur işi pişirilecek işletmelerde taş fırın veya konveksiyon fırınlar tercih edebilirsiniz.  

Bütçeniz: Diğer tüm alış verişlerde olduğu gibi, en baştan bir bütçe belirlemenizi öneririz. Araştırma sırasında, ihtiyacınıza göre bütçenizi arttırıp azaltabilirsiniz tabii ki, ancak ortalama bir rakamla işe başlamak seçenekler arasında eleme yapmanızı kolaylaştırır. 

Alan: Genellikle gözden kaçan ancak çok önemli bir konudur. Mutfağınızda fırın için ne kadar bir alan ayırabiliyorsunuz? Bu sorunun cevabına göre belki Deck Fırın tercih edeceksiniz veya başka bir tipte fırın da alsanız boyunu buna göre sececeksiniz. 

 

ENDÜSTRİYEL FIRINLARDA STANDART VE EK DONANIMLAR

Hemen hemen tüm ticari fırınlarda; ayarlanabilir tepsiler, kapak kilidi, ızgara, pencere ve ışık mevcuttur. İhitiyacınıza göre talep edebileceğiniz ek donanımlar ise;

Gizli Isıtıcı: Normalde fırınlarda ısıtıcı pişirme alanının üst veya altında bulunur. Gizli ısıtıcı ise alt panelin de altında yer alır. Bu şekilde temizleme kolaylığı elde edilir.

Pişirme Çekmecesi: Fırında ana yemek pişirirken veya ızgara yapılırken, ek bir çekmecede ekmek, pie, cookie gibi ek pişirme işlemi yapılır. 

Isıtma Çekmecesi: Pişirme işlemi yapılmaz ancak bu çekmece sayesinde yemekler sıcak tutulur. 

 

Gecikmeli başlama, dokunmatik ekran, dehidrasyon gibi fonksiyonlar da kullanım avantajı sağlaması sebebiyle fırın satın alırken talep edebileceğiniz ek özelliklerdendir.

Tüm endüstriyel mutfak ürünleri için tıklayın veya bize istediğiniz modeli bildirin, sizin için fiyat alalım. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha