Jeneratör Satınalma Rehberi I: Jeneratör Türleri

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 26, 2018
Jeneratör Satınalma Rehberi I: Jeneratör Türleri


Evsel kullanım açısından da gerekli olmakla birlikte jeneratörler bir iş yeri için hayati önem taşıyor. Uzun ya da kısa süreli, her türlü elektrik kesintisinde devreye girerek gerekli elektrik ihtiyacını sağlayan cihazlar müşteriye direkt temas eden perakende mağazacılık, restoran, cafe işletmeciliği ya da üretime dayalı işler (atölye) konusunda ise bir işletmenin en önemli ihtiyacı. Farklı özelliklerde ve farklı kapasitelerde jeneratörler ise evsel kullanımdan çok çeşitli iş kollarına uzanan geniş bir yelpazede kullanım alanına hitap ediyor. O yüzden gelin Jeneratör Satın Alma Rehberi yazı dizisinde bu cihazların türlerinden başlayarak satın alırken hangi kriterlere dikkat edilmesi gerektiği sorularına cevap arayalım.   

 

1.     Stand By Jeneratörler

5 ile 50 kW arasında elektrik gücü sağlayan Stand By jeneratörler aslında en pahalı ve profesyonel kullanıma uygun tip diyebiliriz. Elektrik kesintisinde otomatik olarak devreye giren bu jeneratörler fuel, doğal gaz veya propan gaz ile çalışabiliyor. Üst segmentte yer alan modellerinin özellikleri arasında herhangi bir teknik arızayı teşhis edebilme ve uyarı verme olduğu gibi üstün güvenlik donanımları sayesinde de kaza ve yaralanmalar da minimum seviyede yer alıyor. Boyutlarından dolayı genellikle işletme/bina dışında konumlandırılan Stand By jeneratörler ancak bir uzman tarafından kurulabiliyor. Fiyatları ise 1500 USD seviyelerinden başlayarak 15000 USD’ye kadar çıkabiliyor. 

Bu tarz jeneratörler restoran, cafe gibi bozulmaması gereken yiyecekleri olan, hastane, sağlık ocağı gibi bazı hizmetlerinde elektrik kesintisi yaşanmaması gereken ve yüksek elektrik gücüne ihtiyacı olan işletmeler tarafından tercih ediliyor.

  

 

2.     Taşınabilir Jeneratörler

En önemli özelliği mobilite olan taşınabilir jeneratörler 3 il3 9 kW arasında enerji sağlıyor. Daha çok acil durumlarda ve sadece bazı elektrikli cihazların çalışmaya devam edebilmesi için tasarlanan cihazların da aslında kendi içinde çok büyük farkları var. Örneğin; 1000 Wattlık bir jeneratör sadece en temel ihtiyaçları karşılayabilirken elde de taşınabiliyor ancak 8000 – 9000 Watlık bir taşınabilir jeneratör herhangi bir işletmenin de elektrik ihtiyacını karşılayabilir ancak her ne kadar bir yere sabitlenmiş olmasa da bir yerden bir yere taşımak için bir araca ihtiyaç duyarsınız.  Aslında cihazın sağladığı elektrik gücü ve süresi de yakıt tankının kapasitesiyle ilgili. Fuel veya propan gazla çalışabilen taşınabilir jeneratörler ne kadar büyük bir yakıt tankına sahipse o kadar güçlü elektrik sağlayabiliyor ve daha uzun süre çalışabiliyor. Bir elektrik kesintisinde –genellikle- otomatik olarak devreye girmeyen bu tip jeneratörleri çalıştırmaya başlamak için de bir batarya gerekiyor. Fiyatları ise 300 – 1500 USD arasında değişiyor.  

Bu tarz jeneratörler perakende mağazacılık veya üretim yapılmayan ve müşteriyle direkt temas edilmeyen ofisler gibi işletmelerde, başka bir deyişle sadece bilgisayarlar veya temel elektrikli cihazların kullanılmaya devam edilmesinin yeteceği iş yerlerinde, kullanılmaya uygundur ancak çalışırken çok fazla gürültü çıkardığını da belirtmek gerek. 

 

3.     Inverter Jeneratörler

En basit tanımıyla “inverter” enerji tasarrufu sağlamak için elektrik devrelerindeki frekans ayarını düzenleyen, AC akımı DC akıma veya tam tersi şekilde çevirebilen sistemlere deniliyor. Aslında hafif olmaları sebebiyle taşınabilir jeneratör sınıfına da giren Inverter Jeneratörlerin en önemli farkı verimli ve sessiz çalışıyor olmaları. 

0,8 ile 3 kW arasında elektrik gücü sağlayabilen cihazlar gazla çalışmakla birlikte bazı modelleri arabaların sigara çakmağına bağlanarak AC akım elde edilip bazı küçük aletler çalıştırılabilir. 

Daha az elektrik gücü sağlaması, hafifliği ve kolay taşınması sebebiyle ev kullanımı veya kamp gibi konularda tercih edilse de tüm jeneratör tiplerinden bahsettiğimiz için Jeneratör Satın Alma Rehberi yazısına almak istedik. Fiyatları 150 – 2000 USD arasında değişen Inverter Jeneratörler bir işletme için uygun olmamakla birlikte temel ihtiyaçların sağlanmasında birebir.




  

Yazı dizisinin ikincisi Jeneratör Satın Alma Rehberi II: En Önemli Satın Alma Kriterleri yazısında ise kullanım amacınıza göre almak istediğiniz jeneratörde aramanız gereken özelliklerdne bahsedeceğiz. 

 

Fiyatimbu.com ürün gamında yer alan jeneratör modellerini görmek için tıklayın veya ilgilendiğiniz marka ve modelleri bize bildirin sizin için pazarlık edelim.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha