Jeneratör Satın Alma Rehberi II: En Önemli Satın Alma Kriterleri

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 02, 2018
Jeneratör Satın Alma Rehberi II: En Önemli Satın Alma Kriterleri


Elektrik kesintilerinde hayat kurtaran jeneratörler özellikle bir işyeri idare ediyorsanız işin kesintiye uğramamasını sağlayan en önemli cihazlardan. Dolayısıyla büyük ya da küçük her işletmede mutlaka bulunması gerekiyor. Öte yandan yeni veya yenilenen bir işletme için, hatta ev kullanımı için de jeneratör satın alma yorucu bir süreç. Hangi elektrikli ürünler için jeneratöre ihtiyaç duyacağınızdan, bu kullanım için ne kadarlık bir kapasite gerektiğine kadar onlarca detay var hesaplamanız gereken. Jeneratör Satın Alma Rehberi I: Jeneratör Türleri yazısında bu cihazların tiplerinden ve temelde hangi amaçlarla kullanıldığından bahsetmiştik. Bu yazıda ise diğer özelliklerinden bahsederek satın alma yaparken dikkate almanız kriterleri değerlendirelim. 

 

1.     Kapasite

Sadece bilgisayarların, fotokopi makineleri ve printer gibi temel ofis cihazlarının kullanıldığı bir iş yeriniz mi var? Yoksa soğutucular, fırınlar, kahve makineleri, havalandırma cihazları gibi elektrikli cihazların kullanıldığı bir işletmeniz mi? İşletmenizin bulunduğu bölgede elektrik kesintileri ne sıklıkta yaşanıyor? Hemen her gün mü, ayda birkaç defa mı, yoksa çok nadiren mi? Jeneratör kullanmadığınızda elektrikli cihazlarınızın çalışmaması size nasıl bir zarar verir? İşinizde sonradan telafi edilebilecek düzeyde bir aksama mı yaşanır yoksa müşteri ve iş kaybetmenize neden olacak hayati sorunlar mı ortaya çıkar? 

Bu soruların cevabı almanız gereken jeneratörün türünü belirlemenize yardımcı olur. Bir önceki yazıda bahsettiğimiz “inverter jeneratörler” endüstriyel kullanım için uygun değildir ancak ihtiyaç duyduğunuz kapasiteye göre “Stand By” veya “Taşınabilir” jeneratörlerden birini tercih edebilirsiniz. 

Eğer bir restoran, cafe işletiyorsanız, ya da üretim yapan bir tesisiniz varsa veya hastane, klinik gibi hiç elektrik kesintisi yaşanmaması gereken bir iş yeriniz var ise “Stand By” jeneratörler ihtiyacınız olan güçlü ve sürekli elektriği üretmenize ancak yetecektir. 

Ancak bir ofis işi yapıyorsanız biraz gürültülü olsa da “Taşınabilir” jeneratörler de sizin için yeterli olabilir. 

 

2.     İhtiyaç Duyulan Güç 

Hangi tip jeneratör almaya karar verirseniz verin, hangi cihazlarınızı elektrik kesintisi sırasında da kullanmanız gerekeceğini önceden belirleyerek alacağınız jeneratörden beklediğiniz elektrik gücüne karar vermelisiniz. Bunun için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz: 

 

ELEKTRİKLİ CİHAZ

Cihazı Çalıştırmak İçin Gereken Güç (watt)

Cihazın Çalışma Sırasında Harcadığı Güç (watt)

60 watt'lık ampül

0

60

Buzdolabı / Derin Dondurucu

2200

600

Elektrikli Su Isıtıcısı

0

4000

Elektrikli Isıtıcı

0

1800

AC Pencere Kliması (10.000 BTU)

3600

1200

AC Pencere Kliması (12.000 BTU)

3950

3250

AC Duvar Kliması (10.000 BTU)

3000

1500

AC Duvar Kliması (24.000 BTU)

4950

3800

Ütü

0

1200

Çamaşır Makinesi

2250

1120

Elektrikli Çamaşır Kurutucusu

1350

5400

Bulaşık Makinesi

1500

1500

Mikrodalga Fırın

0

625

Kahve Makinesi

0

1000

Elektrikli Fırın

0

3410

Blender

500

350

Plazma TV

0

240

Bilgisayar

0

800

Lazer Printer

1200

500

 

Burada önemli olan nokta hesabı nasıl yapacağınız. Örneğin; elektrik kesintisi sırasında buzdolabı, mikrodalga fırın ve kahve makinesinin mutlaka çalışması gerekiyor. Bu üç ürünün çalışma sırasında harcadığı güçleri toplayarak (600 + 625 + 1000 = 2250 watt) minimumda 2250 watt sağlayan bir jeneratör almanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Ancak seçeceğiniz jeneratörün çalıştırma kapasitesini de belirlemelisiniz. Bunun yolu da listenizdeki elektrikli cihazlardan en yüksek “çalıştırmak için gereken güç ihtiyacı” olan elektrikli alet belirleyicidir. Bu örnekte buzdolabını çalıştırmak için ilk anda 2200 watt enerji gerekiyor. Dolayısıyla başlama gücü 2200 watt, sağladığı güç minimum 2250 watt olan bir jeneratör sizin için yeterli olacaktır.  

 

3.     Yakıt Türü 

Diesel, doğal gaz, propan veya gasoline... Temelde bu yakıtlar jeneratörleri çalıştırmak için kullanılır. Hangi tip jeneratör almaya karar verdikten sonra, hangi tür yakıt tercih edeceğinizi de belirlemek bir sonraki adım için seçenekleri elemenize yardımcı olur. Aşağıdaki tabloda piyasada bulabileceğiniz jeneratör ve yakıt türlerinin bir listesini de verelim: 

YAKIT TÜRÜ

Stand By

Taşınabilir

Inverter

Gasoline

Hayır

Evet

Evet

Diesel

Evet

Evet

Hayır

Doğal Gaz

Evet

Evet

Hayır

Propan

Evet

Evet

Hayır

 

 

4.     Ek Özellikler

Aslında jeneratör satın alma işleminin en önemli kısmı ihtiyaç ve kapasite. Ancak bunun dışındaki özellikler de tercih yapmanızı kolaylaştırabilecek kriterlerden. Kısaca hepsinden bahsetmek gerekirse; 

-          Başlangıç: Elektrik kesintisinde otomatik olarak devreye giren ve elektrikler geldiğinde otomatik olarak duran jeneratörler olduğu gibi, uzaktan kumanda veya cihaz üzerindeki bir düğme üzerinden manuel olarak çalıştırılan modeller de mevcut. Yalnız bu modellerde jeneratöre entegre bir batarya yoksa ayrıca bir batarya da satın almanız gerekir. 

-          Düşük Yakıt Uyarısı: Yakıt miktarının belirlenen minimum seviyenin altına düşmesi durumunda otomatik olarak çalışmayı durdurarak jeneratörün veya beslediği elektrikli aletlerin zarar görmesini önleyen bu özellik daha çok Stand By modellerde görülse de artık taşınabilir jeneratörlerde de kullanılmaya başlandı.

-          Tekerlekli Taşıma: Aslında taşınabilir jeneratörlerle ilgili bir özellik. Bazı jeneratörler her ne kadar taşınabilir sınıfında olsa da tekerlekli bir sisteme sahip olmayabilir. Özellikle de büyük ve ağır bir modelse jeneratörü bir yerden bir yere nakletmek ciddi bir sorun yaratır. Dolayısıyla mobil bir jeneratör almayı planlıyorsanız tekerlekli taşıma sistemine sahip olup olmamasına da bakmalısınız.


Fiyatimbu.com ürün gamında yer alan jeneratör modellerini görmek için tıklayın veya ilgilendiğiniz marka ve modelleri bize bildirin sizin için pazarlık edelim. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha