Hafife Almayın: 4 Endüstriyel Mutfaklarda Güvenlik

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 22, 2019
Hafife Almayın: 4 Endüstriyel Mutfaklarda Güvenlik

Doğru bir endüstriyel mutfak tasarımının; verimli bir işleyişe sahip, hijyenik koşulları sağlayan, az enerji tüketen ve gerektiğinde ufak rötuşlarla farklı büyüklükteki müşteri sayılarına veya farklı menülere uyacak şekilde değiştirilebilecek mutfaklar yaratmak olduğubu söyleyebiliriz. Ki hem tasarım hem de işlevsel açıdan endüstriyel mutfak tasarlarken dikkat edilmesi gereken noktalardan Endüstriyel Mutfak Tasarlamanın 5 Sırrı ve Zor ve Heyecanlı Bir Süreç: Endüstriyel Mutfak Kurulumu İçin 6 Maddede Bilmeniz Gerekenler yazılarında bahsetmiştik. Ancak konu burada bitmiyor. Güvenlik de endüstriyel mutfak tasarımı sırasında göz önünde bulundurulması gereken -hatta belki de listenin en başında- noktalardan biri. 

Hatta bu konuyu da basitleştirmek için herhangi bir endüstriyel mutfağı alan bakımından 5’e ayırarak başlayabiliriz. 

Temizlik Bölümü: Daha çok temizlik ekipmanlarının yer aldığı küçük ya da büyük alanlardır. Fazla tehlike yaratmamakla birlikte en büyük riski kimyasal hijyen maddelerinin dikkatsizlik sonucu dökülerek yiyeceklere veya yiyecek hazırlanan alanlara bulaşmasıdır. 

Servis Bölümü: Daha çok servis elemanlarının kullanımında olan, hazırlanan yemek ve içeceklerin mutfaktan çıkış noktasıdır. Kaygan zeminler sebebiyle düşme ve yaralanma riski yaratan bölgelerdendir. Özellikle de restoranın kalabalık olduğu, servisin hızlı olması gereken zamanlarda. 

Yemek Hazırlama Bölümü: Yemeklerin malzemelerinin pişirilmeye hazırlandığı, daha çok kesme, doğrama operasyonlarının yapıldığı bölüm olup, tahmin edeceğiniz üzere kesik ve yaralanma riski yaratan bölgelerdendir. 

Pişirme Bölümü: Ocak ve fırınların yer aldığı pişirme bölümünde elektrik çarpması, yanma gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir operasyon yürütülüyor. Dolayısıyla yemek hazırlama bölümüyle birlikte en dikkat edilmesi gereken bölümlerden de biri. 

Depolama ve Saklama Alanları: Aslında temizlik bölümü gibi fazla riskli olmayan bir kısım. Ancak yine de elektrik çarpması gibi tehlikelere karşı önlem almakta fayda var. 

Herhangi bir restoran veya cafenin endüstriyel mutfak bölümlerinde meydana gelebilecek riskleri bu şekilde özetledikten sonra alabileceğiniz önlemlerden de kısaca bahsedelim isterseniz. Ki yazının yazılma amacı da bu aslında. 

1.     Kayma ve Düşmelerle Oluşan Kazaları Önlemek İçin;

-          Mümkünse merdiven veya basamak içermeyen mekanları kiralamak, 

-          Zemin döşemelerinin kaygan olmamasına dikkat etmek, 

-          Endüstriyel mutfak içerisinde kablolu ekipman kullanmamak veya ister mutfak ekipmanarı ister çalışanların cihazları olsun, kabloların ortada kalmayacağı şekilde düzenlemeye gitmek,

-          Çalışanların kaygan tabanlı ayakkabu giymemesini sağlamak

alınacak önlemler arasında en önemlileridir. 

2.     Yanlışlıkla Kesme İle Yaralanmaların Önüne Geçmek İçin; 

-          Bıçak ve tüm kesici aletlerin kullanılmadığı zamanlarda ortalıkta olmamasını sağlayan, fonksiyonel, kolay ulaşılabilir depolama alanları ve çekmeceler ayarlamak, 

-          Yemek hazırlama işinde çalışan personeli koruyucu eldiven kullanması konusunda teşvik etmek ve yönlendirmek, 

en önemli konulardandır. 

3.     Yanıklardan Kaynaklanan Yaralanma Risklerini Elimine Etmek İçin; 

-          Fırın eldivenlerini her zaman kolaylıkla ulaşılabilecek ve fırına çok yakın yerde tutmak, 

-          Çalışanları fırın ve ocağın tam karşısında değil, biraz sağda veya solda duracakları şekilde yönlendirmek

başta gelmektedir.

4.     Elektrik Çarpmalarından Kaynaklanan Yaralanma ve Ölüm Riskini Azaltmak İçin; 

-          Elektrikle çalışan endüstriyel mutfak ekipmanlarını lavabo ve su değen yerlerden mümkün olduğunca uzak konumlandırmak, 

-          Çalışanları elleri ıslakken elektrikli ekipmanları kullanmamaları yönünde eğitmek ve teşvik etmek, 

-          Endüstriyel mutfak ekipmanlarının bakımını düzenli yaptırmak, 

-          İşletmenin sigortalarının güvenli olduğundan ve kullanılan ekipmanların ihtiyacı olan elektrik gücünü sağlayabildiğinden emin olmak,

-          Aktif olarak kullanılmayan mutfak ekipmanlarını kapalı konumda, hatta mümkünse prizden çekilmiş durumda bulundurmak

şeklinde sayabailiriz. 

Aslında sirkülasyonun yoğun olduğu, özellikle performansa ve hıza konsantre olunan zaman dilimlerinde herhangi bir cafe veya restoranın mutfağında güvenliği sağlamak zor. Dolayısıyla burada önemli olan endüstriyel mutfak kurulumu daha henüz yapılırken düzenlemeyi de mutfağın en yoğun zamanında bile güvenle çalışacağı şekilde yapmak diyebiliriz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha