Endüstriyel Mutfak Tasarlamanın 5 Sırrı

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 16, 2019
Endüstriyel Mutfak Tasarlamanın 5 Sırrı

Yaz mevsimi henüz gelmedi ama yaklaştığını hissettiriyor. Haliyle servis sektöründe yer alan tüm işletmelerde yenilenme veya kurulma işlerinin hızlandırılması faaliyetleri için sezon açıldı diyebiliriz, ki buna servis sektöründe nicelik olarak en yüksek orana sahip cafe, restoran ve barlar da dahil. Bu keyifli olduğu kadar zor da bir süreç. Sahip olduğunuz restoran veya cafeyi yenilerken, büyütürken veya sıfırdan bir işletme kurarken belki arka planda kalan ancak en yüksek yatırımı yapmanızı gerektiren mutfak ise doğru tasarlandığında müşterilerinizin memnuniyetini siz farkına bile varmadan etkileyecek, yapılan yanlışların ise  tekrar tekrar mutfak tasarımı ve satınalması yönünde size yeni yükler çıkaracak bir alan olduğunu unutmayın. Endüstriyel Mutfak Tasarlamanın 5 Sırrı isimli yazıda biraz da bu işin fazla dikkat edilmeyen, göze batmayan püf noktalarından bahsedelim. Sonrasında, Zor ve Heyecanlı Bir Süreç: Endüstriyel Mutfak Kurulumu İçin 6 Maddede Bilmeniz Gerekenler yazısında da endüstriyel mutfak yaptırırken dikkat etmeniz gereken noktalara değiniriz. 

1.     Müşteri Sirkülasyonunu Her Zaman Göz Önünde Bulundurun 

Eğer halihazırda bir restoran veya cafeniz varsa, sadece mutfağı yenilemeyi planlıyorsanız müşteri sirkülasyonunu öngörmek sizin için kolay. Hatta bu bir öngörü değil, zaten sahip olduğunuz bir bilgi olacak. Ancak yeni kurulan işletmelerde haftanın hangi günü, hangi saatler arasında yoğunluğun artacağını ve bunun hangi seviyelere kadar çıkabileceğini öngörmek durumundasınız. Zira bu anlar mutfağın en verimli ve hızlı bir şekilde çalışması gereken zamanlar. Müşteri yoğunluğu doğrultusunda kaç çalışanın aktif olarak mutfakta yer alacağı, ihtiyaç duyacakları hareket alanı, sıcak ve soğuk servis edilecek yiyeceklerin hazırlanması ve hızlı bir şekilde servise sunulacak hareket düzeninin oluşturulması endüstriyel mutfak tasarlamanın püf noktalarından biri. Bu belki sakin saatler için hiç işinize yaramayacak ancak yoğunluğun arttığı zaman diliminde de aynı hız ve performansla müşterilere servis yapmak için göz önünde bulundurulması gereken bir nokta. 

2.     Hijyene Yatırım Yapmayı İhmal Etmeyin

Hijyeni sadece günlük temizlik olarak düşündüğünüzde uzun vadede müşteri memnuniyetsizliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimlerinde sorun yaşama ihtimalini arttırır. Dolayısıyla kurmak istediğiniz endüstriyel mutfak tasarlanırken temel hijyenik şartları sağlayacak şekilde ekipman seçmeli, kurulum ve gerekli bakım ve temizlikleri sorunsuz işleyecek şekilde organize etmelisiniz. 

3.     Depolama ve Saklama Alanlarını Doğru Hesaplayın

Elbette hem yiyecek ve içecekleri hem de temizlik malzemelerini depolayıp saklamak için bir alan ayırmayı planlamışsınızdır. Ancak bu alanın sadece kapasitesini değil, fonksiyonelliğini de göz ardı etmemelisiniz. Saklama ve depolama alanlarının hijyenik koşulları sağlamasının yanı sıra kolay ulaşılabilir, başka bir deyişle el altında, olması da önemli bir detay. Aksi halde özellikle müşteri sirkülasyonunun yüksek olduğu zaman dilimlerinde sunacağınız servise de yansıyan aksamalar yaşamanız mümkün. 

4.     Havalandırmayı ihmal Etmeyin

Elbette endüstriyel mutfak tasarlarken havalandırma konusunu düşünürsünüz ancak ne derece detaycısınız? Havalandırma sistemleri ihtiyaca göre çok değişken. Örneğin çeşitli kahve ve içecekler sunan bir coffe shop ile kızartma ağırlıklı yemeklerin pişirildiği bir fast food restoranının havalandırma ihtiyaçları birbirinden çok uzak. Standart donanımlarla da yolda kalmanız kuvvetle muhtemel. Aslında bu konuyu işin uzmanına danışmanız hatta profesyonel yardım almanızı şiddetle öneririz. 

5.     Değişiklik İhtimalini Unutmayın

Endüstriyel mutfak tasarlarken bugünün ihtiyaçlarına göre en doğru ve işlevsel mutfağı elde edebilir ve uzun süre boyunca yüksek bir performansla kullanabilirsiniz. Ancak uzun vadede;

-          İşletmenizi büyütmeniz veya küçültmeniz, 

-          Sunduğunuz yemek ve yiyeceklere yeni kategoriler eklemeniz,

-          Başka bir mekana taşınmanız

da gerekebilir. Ya da şimdi aklınıza bile gelmeyen onlarca olasılık meydana gelebilir. Dolayısıyla bugünün ihtiyaçlarına göre endüstriyel mutfak tasarlarken yarının ihtiyaçlarının ne olabileceğini mümkünse öngörmeye çalışmanız ve o alanlarda esnek düzenlemelere gitmenizi öneririz.

Endüstriyel Mutfak Tasarlamanın 5 Sırrı yazısında biraz da bir iç mimar ile çalışmayan, işletmesinin mutfağının tasarımında söz sahibi olmak isteyen girişimciler için püf noktaları özetlemek amacıyla yazdık. Tasarım aşamasından sonra iş satınalma ve kuruluma geldiğinde dikkat etmeniz gereken kriterler daha da somutlaşacak ve bunlardan da gelecek yazıda bahsedelim. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha