Çevre Dostu Elektrikli Arabalar / Elektrikli Otomobiller II – Satın Alma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 07, 2018
Çevre Dostu Elektrikli Arabalar / Elektrikli Otomobiller II – Satın Alma Rehberi


Çevre Dostu Elektrikli Arabalar / Elektrikli Otomobiller I – Genel Bakış yazısında %100 elektrikli veya hybrid araçları genel olarak değerlendirmiştik. Bu yazıda ise biraz daha detaya inelim. Türkiye’de güncel durum ne, elektrikli araba fiyatları ne seviyede, hangi markaların hangi modelleri var ve satın almayı düşünüyorsanız nelere dikkat etmelisiniz? 

 

Türkiye’de Elektrikli Araba Şarj İstasyonları 

Aslında elektrikli arabalar için satın alacağınız şarj cihazlarıyla aracınızı kendiniz de şarj edebilirsiniz. Bunun için Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri AŞ, Scheneider-Electric veya Yeşilgüç Enerji markalarında ihtiyaca ve bütçeye göre farklı modeller mevcut. 

 

Bunun dışında Türkiye genelinde de toplamı 1500’ü bulan elektrikli otomobil şarj istasyonları mevcut ve şarj istasyonlarının sürekli güncellenen listesine linkinden ulaşabilirsiniz. Yoğunluğun Marmara Bölgesi’nde olduğunu belirtmekte de fayda var. Hepsini bu yazıda tek tek listelememiz mümkün değil ancak bu işe yatırım yapan ve büyüme potansiyeli olan belli başlı markalar ve istasyonlarından birkaç örnek verebiliriz. 

 

Yeşilgüç Enerji 14 şarj istasyonu ile sektöre giriş yapıyor. İstasyon haritası için tıklayın

Eşarj ise 103 aktif istasyon ile sektörde en hızlı aksiyon alanlardan. İstasyon haritası için tıklayın

Gersan AŞ (G Charge) ise Türkiye’de 18 şarj istasyonuyla yer alıyor.  İstasyon haritası için tıklayın

 

 

Elektrikli Araba Fiyatları

Avrupa’da pek çok ülke ve Amerika çevre dostu bir yaklaşımla elektrikli araçlar için vergi oranları düşük tutuluyor ve tüketiciler bu otomobilleri almaya teşvik ediliyor. Ancak bizler o kadar şanslı değiliz maalesef. Normal otomobiller için uygulanan, ve aslında zaten çok yüksek olan vergiler hybrid otomobiller için de geçerli. Dolayısıyla bu açıdan bir avantajdan söz etmek mümkün değil. Ancak %100 elektrikli araçlar için bir avantajdan söz edebiliriz. Benzin, dizel veya hybrid modellerin ÖTV’si %45-160 arasında olmakla birlikte şimdilik %100 elektrikli araçların ÖTV oranları %3-15 arasında değişiyor . 

 

Bunun dışında elektrikli araçların alım maliyetleri benzinli veya dizel modellere göre daha yüksek. Bir kıyaslama yapabilmek için farklı segmentlerden birkaç markanın liste fiyatlarına göz atalım:

 

=         Toyota’nın C-HR benzinli, dizel modellerinin 2017 liste satış fiyatları (motor gücü ve diğer özelliklerine göre değişmekle birlikte) 100 ile 150 bin TL arasında değişiyor. Hybrid C-HR modelinin fiyatları ise 160 bin ile 180 bin TL arasında. Aynı modelin benzinli ve hybrid sınıfları arasında %20’den %50’ye kadar çıkan bir fiyat farkı var. 

=         Öte yandan BMW’nin elektrikli otomobil modellerinden i3’ün liste satış fiyatı 190 bin ile 210 bin TL arasında değişirken, i5’in fiyatları 830 ile 900 bin TL arasında değişiyor. 

=         Renault’un elektrikli otomobil modeli Zoe ise en düşük fiyatlılardan. 70 bin TL’den başlayan bir fiyatı var ancak bu modelde 75-80 Euro civarında aylık batarya kirası ödeniyor. 

 

Ancak Çevre Dostu Elektrikli Arabalar / Elektrikli Otomobiller I – Genel Bakış yazısında da belirttiğimiz gibi elektrikli otomobillerde de kullanım maliyeti (elektrik tüketimi) benzinli, dizel araçlara göre daha düşük. 

 

Elektrikli Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir araba satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikler olan garantisi, servis ağı, ikinci elinin satış şansı, maksimum hızı ve sıfırdan 100 kilometreye hızlanma süresi gibi pek çok kriter elektrikli araçlar için de geçerli. 

Öte yandan, elektrikli otomobil satın alırken bakılması gereken ekstra kriterler ise; 

-          Menzili; başka bir deyişle, pil tam olarak şarj edildiğinde aracın gidebileceği en uzun mesafe. Üst segment elektrikli araçlar arasında, BMW’nin hybrid i8 modeli gibi yaklaşık 500 kilometre menzil mesafesi bulunan modeller olmakla birlikte daha düşük segmentteki elektrikli otomobillerin (Renault Zoe) menzil mesafesi 100 kilometre civarında. 

-          Şarj süresi; bataryanın araç hareket halinde değilken tam olarak dolma süresini ifade ediyor. 3 kw 16 amper monofaze şarj ile ortalama 7-12 saat arasında şarj olabilen elektrikli otomobiller 22 kw 32 amper trifaze şarj ile ortalama 1-3 saatte, 43 kw 63 amper trifaze şarj ile de daha kısa sürelerde şarj edilebiliyor. 

Batarya ömrü; ise aracın bataryasının kaç kilometrede ömrünü tamamlayacağını ifade ediyor. Modeller arasında değişkenlik göstermekle birlikte elektrikli otomobillerin ortalama batarya ömrü 400 – 500 bin kilometre arasında. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha