Çevre Dostu Elektrikli Arabalar / Elektrikli Otomobiller I – Genel Bakış

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 04, 2018
Çevre Dostu Elektrikli Arabalar / Elektrikli Otomobiller I – Genel Bakış


Elektrikli arabalar yeni yeni popülerleşiyor ancak varlığı çok uzun zaman öncesine dayanıyor. Hatta 20. YY başlarında ilk otomobiller icat edildiğinde elektrikle çalışıyordu ancak bugün de bir sorun olan şarj etme süresi, batarya ile yeterince uzun mesafe gidememe gibi sebeplerden dolayı o zamanın teknolojisi bilim adamlarını ve yatırımcıları fosil yakıtla çalışan otomobillere yönlendirdi. Yalnız fosil yakıtların çok pahalı olması, hatta miktarının da limitli olması sebebiyle sektör yeniden farklı enerji kaynaklarına yöneldi ve elektrikli arabalar tekrar gündeme geldi. Üstelik bu sefer çok daha güçlü olarak. 

 

Elektrikli Araba Çalışma Sistemi

Benzin veya dizel motorlarda kullanılan yanma enerjisi yerine elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirerek tekerleklere ileten bir sistemi var. Elektrik enerjisini ise şarj edilebilen veya değiştirilebilen bataryalar sağlıyor. 

 

Elektrikli Arabaların Avantajları

-          Fosil yakıt kullanılmadığı için elektrikli arabalar çevre dostudur. 

-          Kullanım maliyeti (elektrik) normal otomobillere göre çok daha düşüktür. 

-          Dizel veya benzinli araçların motorlarında elektrikli otomobiller ile kıyasla daha fazla parça vardır. Dolayısıyla aşınma, bozulma problemleri daha çok yaşanır. Elektrikli otomobiller bu yüzden daha uzun motor ömrüne sahiptir. Genel olarak bir elektrikli aracın motor ömrünün 1-1,2 milyon kilometre olduğunu söyleyebiliriz. Batarya ömrü biraz daha kısadır. 

 

Elektrikli Araba Çeşitleri 

Elektrikli otomobiller aslında iki ana kategoride toplanabilir.

%100 Elektrikli Arabalar: Sadece ve sadece elektrikle çalışan otomobillerdir. Menzilleri diğerlerine kıyasla daha düşük olduğu için şimdilik çok tercih edilmiyorlar. Ancak bu araçların hareket sırasında kendi kendi şarj ederek menzilinin uzatılması çalışmaları da hala devam ediyor. 

Hybrit (Benzin-Elektrik) Arabalar: Menzili uzatmak için üretilen, hem elektrikle hem de benzinle çalışabilen otomobillerdir.  Bu tip elektrikli arabalarda batarya bittiğinde araç benzinle hareket etmeye devam eder ve bataryalar aküyle şarj edilir. Hatta bazı modeller aynı anda elektrik ve benzin motorlarının da çalışmasına olanak sağlar. 

Hybrit otomobiller de kendi içinde iki kategoriye ayrılıyor. “Plug-In Hbyrid” otomobillerde yüyksek kapasiteli hybrid aküsü kullanılarak menzil mesafesi daha da arttırılmıştır ve akü şarj istasyonlarından şarj edilebilirler. “Normal Hybrid” otomobillerde ise benzinle hareket sırasında batarya şarj edilir. 

 

Elektrikli Araba Bataryaları ve Şarj Edilmesi

Aslında bir önceki maddede şarj edilme şekillerinden de bahsetmiş olduk. Ömrü yaklaşık olarak elektrikli araba motorlarının ömrünün yarısı kadar olan bataryalar ya hareket sırasında şarj ediliyor veya şarj istasyonlarında. 

Avrupa ve Amerika’da çok daha yaygın olmak üzere ülkemizde de otomobil şarj istasyonları sayısı her geçen yıl artıyor. 2017 yılı itibariyle sayısı 1500’ü bulan şarj istasyonlarını linkinde görebilirsiniz. 


1 dakikalık şarj elektrikli otomobilin ortalama 5 kilometre yapmasına yetiyor. Hatta Toyota’nın Corolla modeli elektrikli aracı 11 saatlik şarj ile 400 kilometre yapabiliyor ve 11 saatlik şarjının maliyeti ise 7 TL civarında. 

 

Bu yazıda elektrikli araçlar konusuna genel bir bakış açısı ile yaklaştık. Çevre Dostu Elektrikli Arabalar / Elektrikli Otomobiller II – Satın Alma Rehberi yazısında ise konuyu biraz daha Türkiye özelinde elektrikli araba satın alma açısından inceleyeceğiz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha