Yöneticiler İçin 7 Adımda Karar Verme

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 01, 2018
Yöneticiler İçin 7 Adımda Karar Verme


Bir ekibi veya operasyonu yönetirken ard arda kararlar vermeniz gerekir. Küçük ya da büyük, anlık veya geleceğe yönelik. Üstelik sıklıkla da bu kararları baskı altında vermeniz gerekecektir. Ki karar verme başlı başına bir sorumluluk zaten.

Öte yandan kurumunuzun ve çalışanlarınızın geleceği için sağlıklı karar vermenin de basit bir formülü var. Karar vermeniz gereken her durumda bu 7 adımlı formülü hatırlayıp uygulamanız hem kişisel başarınızı hem de çalıştığınız kurumun bugününü ve geleceğini olumlu yönde etkileyecektir.

 

1.     Problemi Tanımlamak

Bazen ilerlemek için bir adım geri gitmek gerekir. Karşınıza bir problem çıktığında geri çekilerek problemi etraflıca düşünmeniz, mümkün olduğunca farklı bakış açılarıyla konuyu incelemeniz sorunun bir yönüne odaklanıp bazı önemli detayları gözden kaçırmanızı önler.

Buna karşılaştığınız her problemi en az 3 farklı açıdan görmeye çalışarak başlayabilirsiniz.

 

2.     Somut Verilere Dayanarak Karar Vermek

Çoğu insan kişisel fikirlerini ve daha önceden benzer durumlarda yaşadığı sonuçları düşünerek karar verir. Fikirler göreceli, daha önceki durumlar da tamamen farklı koşullarda gerçekleştiği için bu tarz kararlar her zaman sağlıklı olmayabilir. Sezgi veya içgüdüler yerine somut, bilimsel verilere dayanarak karar vermek her bir olayın yapısı farklı olduğu için çok daha sağlıklıdır, hatta eğer kararınız yanlışsa bile sonrasında üstlerinize neden böyle bir karar aldığınızı açıklarken de size faydalı olur.

 

3.     Statükoya Meydan Okuyun

Başlık biraz iddialı ama gerçekte o kadar da iddialı bir hareket değil. İnsanlar genellikle içgüdüsel olarak konfor alanından çıkmamayı tercih ettiği için daha önce benzer durumlar için verilen benzer kararları izlerler. Ne zaman böyle bir karar almaya yakın olduğunuzu hissetseniz kendinize “bu kararı almamın gerçek sebebi ne, acaba sadece ve sadece riske girmemek için bu kararı alıyorum?” diye sormalısınız. Ve evet, eğer o kararı almanızın tek sebebi riske girmemekse kararınızı tekrar gözden geçirmeli, ancak somut veriler veya başka geçerli sebepler de bulabilirseniz o kararı uygulamalısınız.

 

4.     Farklı Fikirlere Açık Olun Ama Kendinize De Güvenin

Herhangi bir karar verme pozisyonunda olsanız da olmasanız da etrafınızdakilere hemen her konu hakkında fikirlerini ve önerilerini sorun. Ekibinizde çalışanları da fikirlerini söylemeleri için cesaretlendirin. Hatta mümkünse her zaman aynı insanlara değil farklı insanlara önerilerini sorun. Zaten birinci maddede bahsettiğimiz, bir konuya farklı bakış açılarıyla bakmanın da en kestirme yolu bu. Günün sonunda kararı siz vereceksiniz ancak birinden daha önce hiç aklınıza gelmemiş bir şey duyma ihtimaliniz de hep var.

 

5.     Riski Ölçün

Bir karar verirken olası riskleri gözden geçirirsiniz. Bu konuda çok iyi de olabilirsiniz. Ancak tam karar verme aşamasından önce kendinize “eğer bu yanlış bir kararsa yanlış olduğunu nasıl anlar, nasıl ölçerim” diye sormalısınız. Bunu belki bir örnekle açıklamak daha iyi.

Diyelim ki bir süredir çalıştığınız bir ambalaj tedarikçisini maliyet sebebiyle değiştiriyorsunuz. Kararınızın yanlışlığını veya doğruluğunu ölçmek için;

-          İlgili tedarikçiyle iletişim kuran çalışanların yorumlarını,

-          Ambalajların ulaştığı son kullanıcıların yorum veya şikayetlerini,

-          Yıl veya dönem sonunda hedeflediğiniz maliyet düşüşüne ulaşıp ulaşamadığınızı

değerlendirebilirsiniz. Aslında bunu bir egzersiz, bir beyin fırtınası olarak görürseniz vereceğiniz kararın muhtemel risklerini de daha doğru bir şekilde değerlendirmiş olursunız.

 

6.     Hatalara Takılmayın

En başarılı yöneticiler bile zaman zaman yanlış bir karar verebilir. Daha önce vermiş olduğunuz yanlış bir karar bugün verilecek kararı sadece “alınan dersler” olarak etkilemelidir. Her olay, her bir senaryo farklı koşullar altında farklı sonuçlar doğurur. O yüzden önceki yanlışlara takılmadan, sadece almanız gereken dersi alarak yola devam etmelisiniz.

 

7.     Kendinize Karşı Dürüst Olun

Karar verme aşamasından önce somut verilere bakmalısınız demiştik. Ancak bunu yaparken kendi motivasyonunuzu da düşünmelisiniz. Başka bir deyişle; zaten sezgisel olarak verdiğiniz bir karar için kanıt mı topluyorsunuz yoksa gerçekten objektif bir şekilde verileri mi inceliyorsunuz.

Kendi motivasyonunuz hakkında kendinize karşı dürüst olmanız karar verme aşamasında tarafsız kalmanızı sağlar ve kurum ile çalışanlar adına en doğru seçeneği bulmanıza yardımcı olur.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha