Uluslarası Ödeme Alma ve Ödeme Yapma Sistemleri: 5 Farklı Seçenek

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 27, 2019
Uluslarası Ödeme Alma ve Ödeme Yapma Sistemleri: 5 Farklı Seçenek

Yurt dışı ile ürün veya hizmet alışverişinde bulunan, düzenli olarak para transferine ihtiyaç duyan herkesin ve tüm işletmelerin ortak sorunu hangi ödeme sistemi ile çalışacağını seçmek. Tabii bu konuda Uluslararası Ödeme Alma ve Ödeme Yapma Sistemleri’nin Maliyeti ve Güvenilirliği yazısında da bahsettiğimiz gibi maliyet ve güvenlik en belirleyici kriterler arasında yer alıyor. PayPal’in Türkiye’den çekilmesinden sonra rakiplerinin de daha baskın bir varlık gösterdiği uluslararası ödeme alma ve ödeme yapma sistemleri alanında seçeneklerin de onlarca olması kabul edelim ki biraz kafa karıştırıcı. PaySimple, Chargent, WePay, BueSnap, EPX, Dwolla gibi çeşiti seçenekler mevcut ancak bu sistemlerin hepsi Türkiye’den kullanılamayabiliyor. Dolayısıyla bu yazıda da Türkiye’de kullanılabilen ve en çok tercih edilen uluslararası ödeme sistemlerinden bahsederek, ana hatlarıyla bir karşılaştırma yapalım. Umarız işiniz için en faydalı sistemi uzun süre boyunca güvenle kullanırsınız. 

1.    Payoneer

2 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile PayPal’den boşalan yerin büyük kısmını dolduran Payoneer 70 farklı para birimi ile de çalışıyor. Güvenlik açısından ilk 5’e giren Payoneer’i tercih etmeyenlerin en büyük motivasyonu ise masraflarının yüksek olması. Payoneer ile yurt dışındaki müşterilerinizden (ki onların Payoneer hesabı olsa da olmasa da ödeme alabilir, Türkiye’deki banka hesabınıza transfer edebilir, adresinize gönderilen Payoneer Card ile hesabınızdaki parayı ATM’lerden nakit olarak çekebilir veya harcamalarınızda kredi kartı gibi kullanabilirsiniz.  Ayrıca Türkçe websiteleri sayesinde kullanımı da kolay.

Payoneer’in masraf tablosuna ise linkinden ulaşabilirsiniz. 

2.    Transferwise

Uluslararası ödeme yapma ve ödeme alma sistemleri arasında en düşük masraflarla çalışan bir seçenek olan Transferwise aynı zamanda hızlı da bir yöntem. Öte yandan transfer ücretini % olarak aldığı için transfer edilecek tutar ne kadar yüksekse ödenecek masraf da o oranda yükseliyor. Dolayısıyla ortalama 1000 USD ve üzerindeki transferlerde geleneksel EFT yöntemleri daha avantajlı oluyor. Türkçe websitesine sahip olmaması sebebiyle kullanımı İngilizce bilmeyenler için zor olabilir. 

Transferwise masraflarını öğrenmek ve karşılaştırma yapmak için linkine göz atabilirsiniz. 

3.    Skrill

Eski Moneybookers ve yeni adıyla Skrill de Payoneer gibi hem bir kart sunan hem de uluslararası ödeme alma ve ödeme yapma olanağı sağlayan bir sistem. Aslında masraflar karşılaştırıldığında son derece avantajlı da. Öte yandan gizli masraflar (hesabınızdaki paranın herhangi bir zamanda başka bir döviz cinsine çevrilmesi ve bu sırada kurun güncel kura oranla daha yüksek veya düşük alınmasından kaynaklanan kur farkı) sebebiyle kullancıların şikayet ettiği bir seçenek. Dolayısıyla döviz birimleri arasında değişim yapmadığınız sürece avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Türkçe websiteleri olduğu için kullanım açısından da kolay bir sistem. 

Skrill masraflarını ise linkinden görebilirsiniz. 

4.    EcoPayz

Eco Card ile hem ATM’lerden para çekme hem de alışveriş yapılabilen, İngiltere çıkışlı bir uluslararsı ödeme alma ve ödeme yapma sistemi olan EcoPayz küçük miktarlarda para transferi açısından doğru bir tercih sayılmaz. Ancak aldığınız ödemelerin miktarı arttıkça EcoPayz rakiplerine oranla daha az maliyetli bir seçenek. Bunun sebebi de yüzde ile değil, sabit bir (10 Euro) transfer ücreti alması. Aynı zamanda Türkçe websitesi olması sebebiyle kullanımı da kolay seçeneklerden. 

EcoPayz masraf listesini ise linkinde bulabilirsiniz. 

5.    Payza

Uluslararası ödeme alma ve ödeme yapma seçenekleri arasında belki de en az yaygını Payza. En azından Türkiye’de. Bunda banka transferi masraflarının yüksek olması da önemli bir etken. Nakit çekmek ve kredi kartı olarak kullanmak üzere bir Prepaid Card seçeneği de mevcut ancak henüz Türkiye’de aktif olmayan bir hizmet olmasından dolayı kullanıcılar yüksek maliyetli banka transferine bir anlamda mecburlar. Öte yandan güvenilir bir seçenek olmasından dolayı Uluslararası Ödeme Alma ve Ödeme Yapma Sistemleri yazısında bahsetmek gerekiyordu. 

Payza masraflarını görmek için linkine tıklayabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha