7 ADIMDA TİCARİ MİKRODALGA FIRIN SATIN ALMA

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 19, 2017
7 ADIMDA TİCARİ MİKRODALGA FIRIN SATIN ALMA


Restaurant ve yemekhane mutfaklarının vazgeçilmez bir parçası da mikrodalga fırınlar. Geleneksel fırınlara göre çok daha hızlı ısıtma ve pişirme süresi sebebiyle bir işletme mutfağının verimliliğinde önemli rol oynayan endüstriyel mikrodalga fırın teknolojileri hakkında detaylı bir çalışma yapalım, sizlere de satın alma yaparken başvuracağınız bir rehber hazırlayalım istedik.  

 

1.     Mikrodalga Fırın Çalışma Prensibi 

Mikrodalga fırın radyo dalgaları kullanarak yemekleri ısıtır. Plastik, cam ya da seramik maddelere etki edemeyen dalgalar metal yüzeyler tarafından yansıtılır ve bu dalgalar yiyeceklerin içindeki su, yağ veya şeker tarafından emilerek ısıya dönüştürülür. Yiyecekleri önce dışından başlayarak ısıtan geleneksel fırınların aksine, mikrodalga fırın yiyeceklerin içinden ısıtmaya başlar ve dolayısıyla çok daha eşit dağılmış bir pişirme, ısıtma işlemi sağlanır. 

 

2.     Mikrodalga Fırınların Avantaj ve Dezavantajları

-          Kısa sürede ısıtma yapabilmesi sebebiyle, küçük ölçekli restaurant veya cafelerin menüsünde daha fazla seçenek olmasını sağlar.

-          Daha büyük işletmelerde ise her türlü yiyeceğin ısıtma ve pişirilmesinde kullanılarak verimliliği arttırır.

-          Dezavantajı ise; eğer zamanlama doğru ayarlanmazsa aşırı pişmeden dolayı yemeğin ziyan olmasına sebep olunabilir.

 

3.     Ticari Mikrodalga Fırın ve Ev Tipi Mikrodalga Fırın Arasındaki Farklar

Görüntü olarak ev tipi mikrodalga fırınlarla benzerlikler gösterse de ticari mikrodalga fırınlar daha büyük ve çelik materyalden yapılır. 

Kullanım ömrü daha uzundur. Ev tipi mikrodalga fırınların günde 1-2 defa kullanılacağı varsayılarak üretilir, dolayısıyla zaman içerisinde gücü azalır, pişirme süresi uzar. Endüstriyel mikrodalga fırınlar ise gün içinde defalarca kullanılabilecek kadar dayanıklı üretilir ve ömrü daha uzundur. 

Endüstriyel mikrodalga fırınlar ev tipine göre daha güçlüdür.

Ev tipi mikrodalga fırınların içinde yemeğin konduğu platform dönerek ısının eşit dağılmasını sağlar, ticari mikrodalga fırınlarda ısı fanlar aracılığıyla dağıtılır. Bu da bakım ve temizliğinin daha kolay yapılmasını sağlar. 

 

4.      Endüstriyel Mikrodalga Fırın Tipleri

Ticari mikrodalga fırınlar kullandığı güce göre çok basit bir şekilde sınıflandırılırlar. 

Az Güçlü Mikrodalga Fırın (1000w); günde 50 veya daha az sayıda ısıtma yapan işletmeler için uygundur. Bu işletmeler ev tipi mikrodalga fırın yerine az güçlü ticari mikrodalga fırın kullanırlarsa daha uzun süreli kullanım yapabilecekleri için verimli bir satın alma yapmış olurlar. 

Orta Seviyede Güçlü Mikrodalga Fırınlar (1200-2000w); az güçlü modellere göre daha fazla elektrik kullanarak yemekleri daha hızlı ısıtırlar ve günlük kapasitesi 150 ısıtma işlemini karşılamaya yeterlidir. Bu sebeple daha orta ölçekli işletmeler için uygundur. 

Güçlü Mikrodalga Fırın (2000w ve üstü); hızlı ve en dayanıklı modellerdir. Günlük kapasitesi 200 kullanım ve üstüdür. Dolayısıyla çok yoğun veya çok hızlı servis sunan işletmelerin kullanımı için uygundur. 

 

Güç dışında ticari mikrodalga fırınlar için burada anlatmamız gereken 2 tip daha var. 

Hızlandırılmış (Accelerated) Mikrodalga Fırınlar; mikrodalga fırınların genel olarak hız sebebiyle tercih edilmesi gerektiğini söylemiştik ancak hızlandırılmış mikrodalga fırınlar bu konuda rekor kırıyor. Geleneksel ve mikrodalga fırının bir kombinasyonu olan ve Yüksek Hızlı Fırın diye de bilinen bu tip fırınlar daha çok fast food veya sandwich satan yerlerde tercih ediliyor ve en hızlı fırından 10-15 kez daha hızlı bir şekilde ısıtıyor. 

Hibrid Mikrodalga Fırınlar; Bir mikrodalga fırından daha fazlasını sunarak aynı zamanda ızgara işlevi de gören modellerdir. Daha çok ev tipi mikrodalga fırınlar arasında tercih edilse de yer sıkıntısı olan işletmeler böyle bir modeli tercih ederek hem zamandan kazanıp hem de birkaç fonksiyonu aynı ekipmanda kullanabilir. 

Her fırının manuelinde kullanımla ilgili öneriler yer alsa da seçim yaparken yardımcı olması açısından sizler için burada bir özet yapmak istedik. Farklı ticari mikrodalga fırın tiplerinin kullanım şekli ve yoğunluğu ile ilgili olarak aşağıdaki tabloyu referans alabilirsiniz. 

Fırın Gücü

Pişirme Süresi (dk)

Saatlik Max Kullanım

1000w

04:03

13

1200w

03:10

17

1800w

02:40

20

2200w

01:50

28

 

5.     Ticari Mikrodalga Fırın Boyutları

Bir başka önemli konu da satın almak istediğiniz fırının iç kapasitesi. İç hacmi 20 litreden 45-50 litrelere kadar çıkan farklı boyutlarda modeller var ancak buradaki genel kural; fırın gücü arttıkça hacmi de artar. Başka bir deyişle; geniş hacimli bir fırın istiyorsanız daha güçlü modellere yönelmenizde fayda var. 

 

6.     Ek Özellikler 

Güç ve hacimle ilgili kararınızı verdikten sonra yapmanız gereken bir diğer seçim ise manuel mi dijital kontrol mu istediğiniz. 

Manuel kontrollü mikrodalga fırınlar elbette daha uygun fiyatlı. Ancak herhangi bir programlama yapmak mümkün olmadığı için, eğer işletmenizde çalışanlarınız da varsa, herkesin fırını kullanmayı bilmesi gerekir. 

Dijital kontrollü mikrodalga fırınlar ise nispeten daha yüksek fiyatlı olsa da farklı yiyecekler için farklı programlama seçenekleri sağlar ve en acemi çalışanınız bile kullanırken zorlanmaz. 

 

7.     Ticari Mikrodalga Fırın Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanımı çok kolay olan ve bu kolaylık sebebiyle tercih edilen mikrodalga fırınlarda da dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var sadece. 

-          İçten başlayarak ısıtma yapıldığı için yemeklerin ne zaman piştiğini anlayamamanız çok normal, dolayısıyla kullanım kılavuzundaki talimatlara uymalı ve yiyeceklerinizi gerekenden 10 saniye bile fazla fırında tutmamalısınız. 

Metal, plastik, çelik cisimleri ve su, tüm meyve, sos gibi yiyecekleri fırınınızda uzak tutmalısınız.

Fiyatimbu ürün gamında yer alan mikrodalga fırınları incelemek için tıklayın, veya bize ilgilendiğiniz modelleri bildirin, sizin için fiyat alalım.  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha