Serigrafi Makinesi Satın Alma Rehberi I – Serigrafi Nedir ve Serigrafi Makinesi Çeşitleri

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 22, 2018
Serigrafi Makinesi Satın Alma Rehberi I – Serigrafi Nedir ve Serigrafi Makinesi Çeşitleri


İpek baskı, şablon baskı veya elek baskı olarak da bilinen ve aslında en eski baskı tekniklerinden olan serigrafi, bir ekran, rakle ve mürekkep yardımıyla herhangi bir yüzeyde istenilen şekil ve renklerin oluşturulmasıdır diyebiliriz. Bu yöntemle önce bir ipek üzerine emisyon dökülür ve ışığa karşı duyarlı hale gelen ipeğe pozlama yapılır (ve bu şekilde şablon elde edilir). Işık gören kısımlar mürekkebi alta geçirerek başka bir yüzeyde desen oluştururken, görmeyen kısımlar mürekkebi iter. Tekstil ürünleri, cam veya seramik ürünleri, sticker, kalem, şişe, etiket gibi farklı materlallerin pek çoğu bu sistemle basılabilir. 

Serigrafi makineleri ise hem kullanılan teknolojinin yeniliğine, hem baskı metoduna göre çok çeşitli olabiliyor. Dolayısıyla eğer daha önce böyle bir makine satın alması yapmadıysanız seçenekler ve kriterler kulağa çok yabancı geliyor. O yüzden eski olmasına rağmen sürekli gelişen, yenilenen ve teknolojiye ayak uyduran bir sistem olan Serigrafi ve serigrafi makineleriyle ilgili iki yazıdan oluşan kısa bir dizi hazırlayarak işletmeniz için en ideal seçimi yapmanıza yardımcı olmak istiyoruz.

 

Serigrafi Makinesi Çeşitleri

1.     Manuel Serigrafi Makineleri

Makineye basılacak ürünü besleme, şablon pozisyonunu ayarlama, rakleyi çekme ve basılmış ürünü alma gibi işlemlerin tamamının manuel olarak yapıldığı serigrafi makineleridir. Düşük adetlerde iyi kalite elde edilmesine rağmen, seri üretim yüksek adetlerde her zaman aynı kaliteyi tutturmak zordur ancak uygun fiyatlı olması sebebiyle tercih edilebilirler.

 

2.     Mürekkep Püskürtmeli Serigrafi Makineleri

Mürekkebin otomatik olarak püskürtüldüğü bu serigrafi makineleri de aslında 1960’lardan beri kullanılıyor. Daha hızlı bir sistem olmasının yanısıra pürüzsüz bir baskı kalitesi sunmakla beraber mürekkep kontrolünün zor olması, aynı zamanda buharlaşma gibi sebeplerle de üretim süreçlerinde sıkıntılıdır.

 

3.     Silindirik Serigrafi Makineleri

Basılmak istenilen desendeki renk sayısına uygun olarak bir veya birden fazla çelik silindirin kullanıldığı sistemlerdir. Silindirik serigrafi makineleri ile çalışırken desendeki her bir renk için içi mürekkep dolu bir silindir kullanılır ve baskı yapılacak yüzey makinenin bir ucundan beslenerek diğer ucundan basılmış halde alınır.

Silindirik serigrafi makinelerinin en önemli avantajı yüksek hızda baskı yapılabilmesidir. Küçük boyutlu objelerde saatte 120 bin baskı yapılabilir. Bir diğer avantajı ise yüksek baskı kalitesidir ki diğer seçeneklere göre bu baskı makinelerinde küçük detaylar bile daha net görülebilir.

Öte yandan makine fiyatı diğer serigrafi makinelerine göre daha yüksek olup, kurulumu da zordur. Dolayısıyla çok yüksek adette seri üretim yapan iş yerleri için uygun bir seçenektir diyebiliriz. Bu makinelere manuel besleme yapılabilir ancak yüksek adette baskı yapılacağı göz önüne alınırsa, otomatik besleme için de ayrıca bir aparat almayı düşünmelisiniz.



4.     Kapalı Mürekkepli Serigrafi Makineleri

Bu sistemde şablon ve mürekkep bir aradadır. Kapalı bir kutudaki mürekkebin, kutu ters çevrilerek baskı yapılacak yüzeye basınç uygulanmasıyla işlem gerçekleştirilir. Kutunun yüzeye temas eden kısmı şablon görevi de görmektedir.

En önemli avantajı kullanılacak mürekkebin yoğunluğu istenildiği gibi ayarlanabilir ve buharlaşma olmaması dolayısıyla daha iyi bir kontrol sağlanır. Başka bir deyişle yüksek kalitede baskı elde edilir. Bu serigrafi makinelerinin dezavantajı ise kullanılan kabın kısa sürede zarar görmesi ve yenisiyle değiştirmenin yüksek maliyetli olmasıdır.

 

Aslında bu yazıda serigrafi makinesi tiplerinden ziyade serigrafi tekniklerinden bahsetmiş olduk. Ki işletmeniz için bir serigrafi makinesi satın alırken, beklentileriniz, bütçeniz ve kullanım sıklığınıza göre son derece önemli bir detay. Öte yandan serigrafi makinesi satınalma operasyonu için önemli olan detaylardan da serinin ikinci yazısı Serigrafi Makinesi Satınalma Kriterleri yazısında bahsedeceğiz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha