SATIN ALMA SIRASINDA KAZANMAK! DAHA UCUZA ALMANIN 6 YOLU

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 10, 2017
SATIN ALMA SIRASINDA KAZANMAK! DAHA UCUZA ALMANIN 6 YOLU

“Alırken kazanmak” deyimini bilirsiniz. İsterseniz işleyip satacağınız ürünlerin, isterseniz kullanacağınız ürünlerin satın almasında ne kadar maliyet düşürebilirseniz o kadar kazançlı çıkarsınız. Bunun için pazarlık etmek çoğu durumda gerekli. Ancak yeterli olup olmadığı tartışılır. Bu konuda başka neler yapılabilir diye düşündüğümüzde ise akla pek çok farklı yöntem geliyor. O yüzden beyaz eşya ve elektronik ürünler özelinde isterseniz tüm bu stratejileri bir liste altında toplayalım. Sizlerin de güncel ve gelecekteki siparişlerinizde faydalanabileceğiniz bir rehber oluşturalım. 

 

1.      İhtiyacınız Olmayan Özelliklere Para Harcamayın

Sizin de göreceğiniz gibi elektronik ve beyaz eşya satın alma süreçlerinde alternatifler sonsuz. Hatta aynı modelin düşük kapasitelisi, yüksek kapasitelisi, kendi kendine çalışan veya kapanan modelleri, elektrik tüketimi farklı seviyelerde olanları gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Bazen sadece o an hoşunuza gittiği için, bazen de üzerinde pek düşünmediğiniz için aslında hiç kullanmayacağınız özelliklerden dolayı bir ürüne ekstra para ödemeniz olası. 

En son projektörlerden bahsettiğimiz için örneği de oradan verelim. Bir ofis veya okul kullanımı için projektör alacaksanız, çoğunlukla sunum yapacaksınız demektir. Nadiren veya hemen hemen hiç video gösterimi yapılmayacaktır. Ya da en azından videoların film kalitesinde olması şart değildir. Dolayısıyla 1920x1200 pixel çözünürlükte bir cihaz sizin için ihtiyaç duymayacağınız özellikler barındıran ve cebinizdan çok daha fazla para alan bir cihaz olacaktır. 

Bu sebeple, satın alma işlemine en önce ihtiyaçlarınızı net olarak belirlemekle başlamalısınız. 

 

2.      Farklı Markalardan Teklif Alın

Bunu hep yaparız aslında ama bazen de sadık olduğumuz satıcılar vardır. Yine olsun. Ancak her yeni satın alma sürecinde farklı markaların benzer ürünlerini karşılaştırmanız, sürekli alım yaptığınız marka, satıcı ile görüşürken size pazarlık gücü kazandırır. Burada dikkat etmeniz gereken her zaman elma ile elmayı kıyaslamak olmalıdır. A markasının 7 kilogram kapasiteli çamaşır makinesi ile B markasının 9 kilogram kapasiteli çamaşır makinesini kıyaslamazsınız zaten. Fark çok barizdir. Ancak detaylarda bu kıyaslama gözden kaçabilir o yüzden detaylara da dikkat etmelisiniz. 

 

3.      Siparişinizi Konsolide Edin

Tek bir satıcıdan alacağınız ürünlerin sayısı ne kadar yüksek olursa o kadar güçlü olursunuz. Aynı üründen yüksek adette satın alma yapmanız her zaman mümkün olmayabilir. Sonuçta beyaz eşya ve elektronik ürünler “biraz fazla alayım, bunlar bitince kullanırım” diyeceğiniz ürünler değil. Ancak farklı ürünleri aynı marka veya satıcıdan, tek seferde alabilirsiniz. 

Örneğin; bir butik oteliniz var, 10 odalı ve televizyonları yeniyeleyeceksiniz. Ancak 3-4 ay sonra da klimalarınızı yenilemeyi planlıyorsunuz. Her iki ihtiyacınız için ortak bir zamanlama yaparak bu iki siparişi birleştirmeniz ve aynı satıcıdan almanız %2-3 civarında fiyat avantajı sağlayacaktır ki bu tarz pahalı ürünler için ciddi bir tutardır.

Hatta bu fikri geliştirebilirsiniz de. Aranızda güven ilişkisinin olduğu benzer firmalarla ihtiyaçlarınızı birleştirip toplu satın alma bile yapabilirsiniz. 

 

4.      Kampanyaları Takip Edin

Gerek sosyal medyadan, gerek yazılı ve sözlü basından kampanyaları sürekli takip edin. Firmalar zaman zaman stoklarını eritmek için, zaman zaman da ciro yükseltmek için çok avantajlı kampanyalar düzenliyor. Bu kampanyaların büyüsüne kapılıp aslında ihtiyacınız olmayan ürünleri almadığınız sürece size her zaman maliyet avantajı sağlayacaktır. 

 

5.      Sezonluk Satın Almalara Dikkat Edin

Aslında kampanyalarla çok benzer bir konudur bu. Bazı ürünlerin yüksek satış sezonu vardır. Örneğin; klima satışları bahar aylarında hızlanır ve yaz aylarında en yüksek seviyesine ulaşır. Elektrikli ısıtıcılar ise tam tersi bir grafik izler. Bu şekilde satışı belirli dönemlerde yükselen ürünleri takip ederek, yüksek sezondan kaçınmalısınız. Klima ihtiyacınız mı var? Satışların en düşük olduğu sezonda alın. Markalar ve satıcılar ciro hedeflerini tutturmak için pazarlığa daha açık olacaktır, hatta ürünlerin liste fiyatları dahi yüksek sezona göre çok daha düşük olur. Tabii ki burada stok maliyetinizi de hesaplayarak satın alma yapmalısınız. 

 

6.      Ödeme Seçenekleri Arasında Net Bir Kıyaslama Yapın

Genelde ödeme şekline, işletmenizin finansal koşullarını da dikkate alarak, en baştan karar verirsiniz. Ve taksitli veya vadeli seçenekler de sıklıkla tercih edilir. Ancak yine de hem farklı firmalar arasında, hem de aynı firmanın peşin ve vadeli ödeme seçenekleri arasında fiyat kıyaslaması yapmalısınız. Buradaki hesap adımları şöyle olmalı;  

-     - Satın alacağınız ürünlerin toplam tutarını vadeli mevduat hesabında tutsanız vade süresi boyunca ne kadar getirisi olacağını hesaplamalısınız. O tutara nakit olarak sahip olup olmamanızın hiçbir önemi yok. Olduğunu varsaymalısınız. Örneğin; yaklaşık 10.000 TL’lik bir satın alma yapacaksınız. Eğer 10.000 TL’yi bankaya yatırsaydınız 2017 mevduat faiz oranlarını düşündüğümüzde 3 ayda 10.220 TL civarında bir paranız olacaktı hesabınızda.  

-   - Satın alma için düşündüğünüz ürünün 3 vadeli fiyatı 10.220 TL üzerindeyse (bu örnekte 10.500 TL diyelim) peşin alım yapmanız sizin için daha düşük maliyetlidir. Vadeli alım yaparsanız aradaki fark olan 280TL, siz hissetmeden, cebinizden çıkmış olacaktır.

 

Satın alma çok dinamik bir proses ve her geçen gün yeni yöntemler keşfediliyor. Önerdiğimiz yöntemlerden birkaçı veya tamamını uygulamanız beyaz eşya ve elektronik ürünleri satın alırken maliyetlerinizde belirgin düşüşler yaşatacaktır.       


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha