PROJEKTÖR SATIN ALMA REHBERİ III – PROJEKSİYON CİHAZI SATIN ALIRKEN SORMANIZ GEREKEN 12 SORU

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 07, 2017
PROJEKTÖR SATIN ALMA REHBERİ III – PROJEKSİYON CİHAZI SATIN ALIRKEN SORMANIZ GEREKEN 12 SORU

Projektör Satın Alma Rehberi I – Projeksiyon Cihazlarının Teknik Özellikleri Nelerdir? yazısında projeksiyon cihazlarıyla ilgili tüm teknik bilgileri ve cihaz özelliklerini, Projektör Satın Alma Rehberi II – Projeksiyon Makinesi Çeşitleri yazısında ise farklı projektör türlerini kısaca inceledik. Artık konuya hakimiz. Peki bir projektör satın alırken kendimize hangi soruları sormalıyız, seçimi neye göre yapmalıyız? Bugün de biraz bundan bahsedelim.

 

1.      Projektör İle Ne tür Bir Görüntü Elde Etmek İstiyorsunuz?

En basit haliyle dört çeşit görüntü vardır; Data ve grafikler, video, fotoğraflar ve oyunlar. Projektörler bu görüntülerin hepsini gösterir ancak hangi projektör hangi görüntüyü daha iyi verir sorusununa cevap aramalı ve ihtiyacınız olan görüntüyü en iyi veren, ancak diğerlerinde performansı çok da iyi olmasa da olur diyeceğiniz bir cihazı seçmelisiniz. 

Pek çok model data, grafik gösterimi ve ofis kullanımı için uygundur. Ev sinema sistemleri ve video gösterimi için uygun modeller vardır ancak bunlar da ofis kullanımı için fazla maliyetlidir. Bunun yanında son yıllarda oyun konsolları için uygun projektörler de üretilmektedir. Data projektörleri PowerPoint sunumları, excel ve PDF gösterimleri için uygunken, ev tipi sistemler hareketli görüntüler için idealdir. Tabii iyi kalitede video gösteren cihazlar fotoğraf gösteriminde de doğal olarak yüksek kalitededir. 

Oyun gösterimi için kullanılan projektörler ise hem data hem de video gösterimindeki kalitenin ikisine birden ihtiyaç duyar. 

 

2.      Projektörü Farklı Mekanlarda Kullanacak Mısınız? 

Satın almak istediğiniz cihazın mobilitesini şu şekillerde ölçebilirsiniz;

-          Cihaz sürekli olarak belirli bir odada mı kullanılacak?

-          Bir iş yeri, okul, kurs ortamında ancak zaman zaman farklı odalarda kullanacak mısınız?

-          Cihazı çıktığınız seyahatlerde, bir başka mekana gittiğinizde de kullanmak istiyor musunuz? 

Projektörü ne kadar uzağa ve farklı mekanlara taşımak istiyorsanız, o kadar küçük ve hafif modellere yönelmenizi tavsiye ederiz. 

 

3.      Hangi Çözünürlükte Bir Projektöre İhtiyacınız Var? 

Zaman zaman farklı amaçlarla (data sunumu ve video gösterimi gibi) kullanacak olsanız bile, seçeceğiniz çözünürlük en sık ihtiyaç duyacağınız amaca hitap etmeli.  

Örneğin; 

Sadece daha sunumları için kullanacaksanız SWGA 800x600 pixel yeterlidir. 

Sıklıkla data sunumları için kullanıp, nadiren video seyredecekseniz XGA 1024x768 pixel veya bütçenizi biraz arttırıp WXGA 1280x800 pixel çözünürlükteki cihazlara yönelmenizi tavsiye ederiz. 

Daha çok video izleyip nadiren data sunumlarına ihtiyaç duyacaksanız sizin için en iyi performansı WUXGA 1920x1200 pixel projeksiyonlar verecektir. 

 

4.      Kullanım Amacınıza Göre En Uygun Mesafe Oranı Nedir (Throw Ratio)? 

Seçeceğiniz cihazda olması gereken mesafe oranını şu şekilde hesaplayabilirsiniz. 

Mesafe Oranı (Throw Ratio)=Mesafe/Ekran genişliği

Ve bu şekilde kullanacağınız mekanın büyüklüğüne göre en uygun cihazı satın alabilirsiniz. 

Diyelim ki projektörü kullanacağınız mekanın büyüklüğü sebebiyle cihazı ekran veya duvara 7-10 metre mesafede konumlandırabileceksiniz. Bu durumda en uygun cihazı nasıl seçersiniz? 

Ekran genişliğinin de 170 inch olduğunu farz edelim, ki yaklaşık 3,5 metre eder.

Dolayısıyla alacağınız projektörün min. mesafe oranı (min throw ratio) 7/3,5=2 ve max. mesafe oranı (max throw ratio) 11/3,5=2,85 olmalıdır. 

Özetle; throw ratio oranı 2 ila 3 arasında olan cihazlar arasından seçim yapmalısınız.  

 

5.      Geniş Ekran İhtiyacınız Var Mı?

Video ve oyunlar için geniş ekran şarttır. Data projektörleri içinse şart olmamakla beraber eğer geniş ekran bir bilgisayarda hazırlandıysa, aynı formatta sunmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. 

 

6.      Projektör Parlaklığı Ne Kadar Olmalıdır? 

Parlaklık için herhangi bir seviye en iyidir demek biraz zor. Ve en parlak her zaman daha iyidir de diyemeyiz. Örneğin; ev kullanımı için 1.000-1.200 lumen aralığında bir projektör kaliteli görüntüler verirken, 2.000 lumen ve üzeri göz sağlığı açısından zararlı olabilir. Satın alacağınız projektörün parlaklık (ışık gücü) seviyesi için serinin ilk yazısında, Parlaklık başlığı altında verdiğimiz sınıflandırmaya uygun seçim yapabilirsiniz. 

Bu konuda sizlere verebileceğimiz bir diğer tavsiye de; eğer seçiminizi iki veya üç modele indirdiyseniz ve luman oranları arasında küçük farklar varsa (1.200 – 1.500 – 1.700 gibi), bu özelliğe çok takılmamanız gerektiğidir çünkü insan gözü bu kadar küçük farkları algılamayacaktır. Görüntü ve göz sağlığı açısından iki kat veya daha fazla farkta lumen oranları fark yaratır.  

 

7.      Kontrast Oranı Ne Kadar Önemli? 

Şöyle söyleyelim; iki projeksiyon cihazı arasında diğer tüm kriterler aynı olduğunda kontrast oranının yüksek olması; daha net, daha hareketli ve koyu renkli alanlarda daha detaylı görüntüler almanızı sağlar. İhtiyacınız doğrultusunda kontrast oranına dikkat edebilirsiniz.  

 

8.      Projektörün Diğer Cihazlarla Bağlantısı Nasıl Olmalı? 

Çoğu projektör bilgisayar bağlantıları için en azından bir analog VGA bağlantısı içerir. Eğer bilgisayarlarınız dijital çıkışlı ise satın alacağınız projektörde dijital bağlantı da olmalıdır. .  

Video gösterimleri için HDMI bağlantı gereklidir. 

MHL (Mobile High-Defitinition Link) ile Android cihazlara bağlanabilirsiniz.

Son çıkan modellerin pek çoğu artık, opsiyonel olarak, WIFI bağlantısı da sunmaktadır. 

 

9.      Hangi Işıklandırma Teknolojisini Tercih Etmelisiniz?

Serinin ikinci yazısında, Işıklandırma Teknolojisine Göre Projektör Çeşitleri başlığında farklı teknolojilerin birbirlerine göre avantajlarından bahsetmiştik. Cihazdan beklediğiniz performansa göre size en uygun ışıklandırma teknolojisini seçebilirsiniz. 

Çoğu uygun fiyatlı DLP projektörler, hatta bazı LCoS ışıklandırmalı modeller, data ve video sunumları için ideal olsa da, özellikle açık renkli alanlarda renk kırılması sorunu yaşatabilirler. Herkes fark edemese de bazı dikkatli gözler açısından rahatsız edici bir görüntü olabilir. 

LCD projektörlerde bu sorun yaşanmaz ancak onlar da daha büyük ve ağırdır. 

Standart boyutlarda LCoS projektörler ise en kaliteli görüntüyü sunmakla birlikte büyük, ağır ve nispeten pahalıdır. 

 

10. Ses Çıkışına İhtiyacınız Var Mı? 

Tüm projektörlerde olmamakla birlikte bazı modellerde ses çıkışı da mevcuttur. Video izlemek için hemen hemen şart olan bir özellik olup, satın alacağınız cihaz iş yeri ve okullarda sunum amacı ile kullanılacaksa, sunumlarda genel olarak ses çıkışı gerekip gerekmediği önemlidir. 

Veya ses çıkışına sahip olmayan, ancak gerektiğinde ses sistemine entegre edebileceğiniz modelleri de tercih edebilirsiniz. 

 

11. 3D İzlemeyi Düşünüyor Musunuz? 

Teknolojik gelişmeler sayesinde artık pek çok projeksiyon cihazı 3D uyumlu üretiliyor. Ancak 3D uyumlu diye satın aldığınız bir cihaz her zaman ve her türlü kaynaktan 3D oynatmaya uygun olmayabilir. Bu konuda 3D gösterimi için kullanacağınız kaynağın ne olacağına (Blu-Ray oynatıcısı, DLP Link gibi) baştan karar vermeniz ve satın alacağınız cihazın bu bağlantıya uygun olup olmadığından emin olmanız gereklidir. 

 

 

 

12. Küçük Mekanlarda Büyük Görüntülere İhtiyacınız Olacak Mı?

Kısa mesafe mi Uzun Mesafe mi arasında tercih yapmanıza sağlayacak olan sorudur. Kısa Mesafe Projektörler büyük görüntüleri daha küçük mekanlarda elde etmenize izin verir. Bu cihazları aynı zamanda büyük ve geniş mekanlarda da aynı görüntü kalitesini koruyarak kullanabilirsiniz. Ancak dezavantajı uzun mesafe cihazlara göre daha pahalı olmasıdır. 

 

Biraz uzun bir yazı dizisi oldu belki. Ancak projeksiyon cihazları ile ilgili tüm merak ettiklerinize, en sadeleştirilmiş haliyle, cevap olmasını umarız. 

En uygun fiyatlı projektörler için tıklayın.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha