PROJEKTÖR SATIN ALMA REHBERİ II – PROJEKSİYON MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 04, 2017
PROJEKTÖR SATIN ALMA REHBERİ II – PROJEKSİYON MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ

Projektörleri çok farklı şekilde sınıflandırmak mümkün. Ancak en sık kullanılan sınıflandırma; seyretme mesafesine göre, ışıklandırma teknolojisine göre ve kullanım alanı ve cihaz özelliklerine göre sınıflandırmalardır. Biz de bu konuyu tüm açılardan ele alalım ve her üç sınıflandırmaya da kısaca değinelim istedik.

 

Seyretme Mesafesi Açısından Projektörler

Projeksiyon cihazları kısa mesafe ve uzun mesafe olmak üzere ikiye ayrılır. Cihazı konumlandıracağınız mekanın büyüklüğüne göre en uygun çözünürlüğü veren projektörü bu sınıflandırmaya göre seçebilirsiniz. 

 

Kısa mesafe projektörleri bir duvar veya ekrana yarım metreden başlayarak konumlandırılabilir. 3,5 metreye kadar görüntü kalitesi yüksektir. 

Uzun mesafe projektörleri ile çok büyük ölçekte görüntüleri, geniş mekanlarda görebilirsiniz. Ekrandan 15 metre uzağa kadar konumlandırılabilirler. 

 

Işıklandırma Teknolojisine Göre Projektörler

Projektörler DLP (Digital Light Processing), LCD (Liquid Crystal Display) ve LCoS (Liquid Crystal on Silicone) olmak üzere iç farklı ışıklandırma teknolojisine sahip olabilir. Aslında günümüz teknolojisi sayesinde hepsi de yüksek kalitede renk ve görüntü vermesine rağmen birbirine göre bazı avantaj ve dezavantajları vardır. DLP Projektörler mikroskobik büyüklükte aynalara sahip bir çipi aydınlatırlar ve her bir ayna bir pixel görüntü yansıtır.  Ve ışık lensler yardımıyla ekrana veya duvara yansıtılır. Avantajları ise:

-          Çok hafiftir

-          DVD, Blu-ray ve HDTV ile film kalitesinde görüntü sunarlar

-          Video tarzı hareketli görüntüleri son derece kaliteli gösterir

-          LCD projektörlere göre daha koyu siyah verirler

-          Yüksek renk kontrastı sunar

-          3 çipli DLP projektörler normalden de daha kaliteli görüntü verir



LCD Projektörler ekran içerisinde, elektrik verildiğinde kırmızı, yeşil veya mavi renklerle ekranı aydınlatan çok küçük kristallere sahip cihazlardır. LCD projektörler son derece ayrıntılı görüntüleri yüksek renk çözünürlüğü ile sunar. Ancak kısa süreli (günde max birkaç saat) kullanımlar için uygundur. LCD lambaları genellikle 2.000 saat kullanım ömrüne sahiptir ve belki iyi bir bakımla bu süre biraz daha uzatılabilir. Avantajları ise:

-          Daha parlak görüntü

-          Daha parlak renkler

-          Detaylı grafik ve diğer sunumlarda net görüntü kalitesi

-          3D görüntülerede yüksek kalite

-          DLP projektörlere göre daha az enerji kullanımı

-          DLP projektörlere göre daha sessiz çalışma

-          3 çipli LCD teknolojisi ile çok daha yüksek kalitede görüntü



LCoS Projektörler yansıtıcı bir yüzeyi ışıklandırırlar ve sıvı kristaller her bir pixeli görüntülemek için bu yüzeydeki yansımayı ayarlar. Bu tarz projektörler yüksek kalitede naturel görüntüler sunar. Diğer cihazlara göre biraz daha ağırdır. DLP ve LCD teknolojilerinin en iyi yönlerinin kombinasyonuna sahip olduğu için (yüksek parlaklık ve renk çözünürlüğü, kaliteli video oynatma gibi)  genellikle iyi kalite ve yüksek fiyatlı cihazlarda kullanılır.

 

Kullanım Alanı ve Cihaz Özelliklerine Göre Projektörler

Kullanım amacı çok çeşitli olabileceği için projeksiyon cihazları da farklı şekil ve boylardadır. Bu şekilde baktığımızda projeksiyon makinelerini beş grupta inceleyebiliriz:

Ev Sinema Sistemleri aynı bir televizyon gibi Full HD çözünürlük sunarlar. Büyük ve hareket eden görüntüler için mükemmeldir. 

Taşınabilir Projektörler (Cep Projektörleri) küçük ve hafiftir. Pico projektörler olarak da isimlendirilir. Entegre pil özelliği sayesinde herhangi bir yerde film, sunum izlenebilir. Öte yandan hala çok yeni bir teknolojidir. LED ışıklandırma kullanıldığı için görüntü çok parlak değildir. Bu sebeple birden fazla katılımcınının seyredeceği sunumlar, filmler için uygun değildir. Zoom özelliği de cihazı manuel olarak ekrana yakınlaştırıp uzaklaştırarak sağlanır. 






Ofis Projektörleri adından da anlaşılabileceği gibi daha çok ofis ve eğitim kurumlarının ihtiyaçlarına cevap verir. Diğer cihazlara (hoparlör, laptop, memory stick gibi) bağlanabilmesi için pek çok bağlantı seçeneği mevcuttur. Farklı ortam ışıklandırması altında son derece parlak ve net görüntüler verir. 

Multimedia Projektörler ev sinema sisteminin tüm özelliklerine sahip olmasının yanında entegre bir hoparlör sistemi de içerir. 3D oynatma özelliği de mevcuttur. Kısa mesafede, yüksek kontrastlı görüntü sunarlar. Her tür büyüklükteki mekanlarda net ve kaliteli görüntü almak için ideal cihazlardır. 

Kompakt Projektörler standart boyuttaki bir projeksiyon cihazının tüm özelliklerine sahip olup daha küçük boyuttadır. Aslında kısaca; ev sinema sistemi ve hafif taşınabilir projektörlerin bir kombinasyonudur da diyebiliriz. 

 
Yazıda bahsettiğimiz projeksiyon cihazlarının teknik özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Projektör Satın Alma Rehberi I - Projeksiyon Cihazlarının Teknik Özellikleri Nelerdir? yazısını okumalısınız.

Projektör satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Projektör Satın Alma Rehberi III – Projeksiyon Cihazı Satın Alırken Sormanız Gereken 12 Soru yazısını okumalısınız.  

 En uygun fiyatlı projeksiyon cihazları için tıklayın.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha