PROJEKTÖR SATIN ALMA REHBERİ I – PROJEKSİYON CİHAZLARININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 01, 2017
PROJEKTÖR SATIN ALMA REHBERİ I – PROJEKSİYON CİHAZLARININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Projeksiyon cihazları gerek okul ve kurslarda, gerekse ofis ve iş yerlerinde, hatta artık evlerde kullanımı son derece yaygınlaşmış sunum cihazlarıdır. Teknolojik gelişmeler sayesinde bugün çok çeşitli özelliklere sahip ve her bütçeye uygun projeksiyon makinesi satın almak mümkün. Ancak bu teknolojik gelişmeler aynı zamanda kafa karıştırıcı da olabiliyor. O yüzden gelin en sadeleştirilmiş haliyle projeksiyon cihazlarını inceleyelim ve sizlere almayı düşündüğünüz cihaz için yardımcı olalım.

 

Projeksiyon Cihazlarının Ana Özellikleri

Çözünürlük

Bir görüntüyü oluşturmak için kullanılan en hüçük birimin (pixel, veya Türkçe ifadesiyle gözek) sayısı çözünürlük olarak ifade edilir. Yüksek çözünürlük, o görüntünün yüksek sayıda pixel ile elde edilmesi anlamına gelir ve çözünürlük ne kadar yüksekse o kadar iyi kalitede görüntü alınır. 

Çözünürlük iki farklı rakamla ifade edilir. Örneğin 800x600 pixel; yatay düzlemde 800, dikey düzlemde 600, toplamda 480.000 pixel olduğunu gösterir. Gelin hep birlikte bazı çözünürlük standartlarını kısaca inceleyelim: 

-          VGA 640x480 pixel: Çok eski televizyonlarda ve bilgisayar ekranlarında bulunan, büyük ekranlar için uygun olmayan çözünürlüktür. 

-          SVGA 800x600 pixel: Basit data ve grafik sunumları için uygun olan düşük bir çözünürlüktür. 

-          XGA 1024x768 pixel: Çoğu bilgisayar ekranında kullanılan, orta seviyede çözünürlüktür. 

-          WXGA 1280x800 pixel: XGA’nın geniş ekran uyarlamasıdır. Dikeyde aynı, yatayda daha yüksek çözünürlük sunar. Laptop ve akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılır. HD Ready olarak da isimlendirilir. 

-          WUXGA 1920x1200 pixel: İyi kalite laptop ve bilgisayarlarda kullanıır. Büyük mekanlarda parlak ve kaliteli görüntü gerektiren projeksiyon cihazlarında da tercih edilir. Full HD olarak da isimlendirilir. 

 

Işık Gücü (Parlaklık)

Bir projektörün ürettiği ışık miktarı Parlaklık veya Işık Gücü olarak tanımlanır ve Lumen olarak ifade edilir. Daha parlak projeksiyon demek, daha yüksek lumen demektir. Projeksiyon cihazı satın alırken dikkat etmeniz gereken iki parlaklık kriteri vardır; renk parlaklığı ve beyaz parlaklığı. Farklı marka ve modeller arasında çok ciddi farklar olacağı için her ikisine de dikkat etmenizi öneririz. Eğer incelediğiniz modelin sadece Lumen oranı verilmişse, o projektörün sadece beyaz parlaklığını belirtiyordur. Diğer renklerin parlaklığı bundan biraz daha (%30 civarı) düşük olacaktır. 

Satın alacağınınız projektör için en uygun parlaklık seviyesini cihazı kullanacağınız mekanın büyüklüğüne göre seçmelisiniz. Ev kullanımı için 1.500 lumen, sınıf, konferans salonu gibi mekanlar için 2.500 lumen, daha büyük salonlar için daha yüksek lumen tercih edilmelidir. 

 

Kontrast

Ekrandaki koyu ve açık renklerin oranı kontrast olarak ifade edilir. Başka bir deyişle, en parlak beyazın en koyu siyaha oranı kontrast oranıdır. Örneğin; 1000:1 oranı ekrandaki beyazların siyahlardan 1000 kat daha parlak olduğunu belirtir. Peki bu size ne ifade etmeli? Şöyle söyleyelim; kontrast oranı ne kadar yüksek olursa ekrandaki görüntü o kadar net ve zengin olacaktır. normal;background:white'>Özellikle ev sinema sistemleri, film izlemek gibi aktivitelerde önemli bir kriterdir. 



Projeksiyon Cihazlarının Ek Özellikleri

Yukarıda tüm projektörlerde olan ana özellikleri sıraladık. Bunlar yanında satın alacağınız üründe ek özellikler de bekleyebilirsiniz. Kısaca onlara da değinelim. 


Kullanım Kolaylığı

Kolay kurulum, dikey ve yatay görüntü düzenleme seçeneği, ısınma ve soğuma süresini beklemeden açıp kapama özelliği kullanım kolaylıkları arasındadır. 


Kablosuz Bağlantı

Bilgisayarınızdan, herhangi bir kablo kullanmadan projeksiyon yapabilmenizi sağlayan özelliklerdir. 

Kablosuz bağlantı entegre projektörler; cihazın entegre bir Wireless LAN özelliğine sahip olduğunu ifade eder. 

Opsiyonel kablosuz bağlantılı projektörler; normalde kablosuz bağlantı seçeneği olmayan, ancak ek olarak Wireless LAN satın alırsanız cihaza entegre edebileceğiniz cihazlardır. 


Bağlantı Yöntemleri

Projeksiyon cihazları kendi içerisinde bir harddisk bulundurmadığı için bir cihaza bağlanamanız gereken makinelerdir. Satın alacağınız cihazda aşağıdaki bağlantı yöntemlerinden bir veya birkaçı olmalıdır. 

USB, USB Plug ‘n Play, PC-Free, HDMI, Display Port


Görüntü Ayarlama

Projeksiyon cihazlarında görüntü ayarlama, manuel ve otomatik olabilir. Manuel ayarlamalarda menü sekmesinde istediğiniz ayarı kendiniz yapabilirsiniz. Otomatik ayarlamada ise kullanıcı kontrolüne gerek olmaksınız cihaz kendiliğinden en uygun görüntüyü ayarlar. Her iki şekilde de, zoom ve görüntü boyutu, yatay ve dikey eksenlerde ayarlama, ekrana dik veya açılı yansıtma özellikleri ayarlanabilir. 

Farklı projeksiyon cihazlarının özellikleri için Projektör Satın Alma Rehberi II - Projeksiyon Makinesi Çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz. 


Fiyatimbu ürün gamındaki projeksiyon cihazlarını görmek için tıklayın


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha