PRINTER SATIN ALMA REHBERİ II – ÖNEMLİ TEKNİK ÖZELLİKLER

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 06, 2017
PRINTER SATIN ALMA REHBERİ II – ÖNEMLİ TEKNİK ÖZELLİKLER


Yazıcı satın almak amacıyla modelleri değerlendirirken çok farklı özelliklerin olduğunu göreceksiniz. Bu uzun listenin kafa karıştırıcı olduğu kadar bir kısmının pratikte sizin açınızdan çok da fark yaratmayacağını bilmenizde fayda var.  O yüzden bu yazıda da printerların diğer özelliklerinden bahsedeceğiz. 

 

Mürekkep ve Toner

Çoğu printer baskıda CMY olarak da adlandırılan Cyan, Magenta ve Yellow renklerini ve farklı renkler için de bu renklerin karışımını kullanır. Sadece siyah-beyaz baskılar için ek olarak Siyah da bulunabilir ki bunlara da CMYK deniliyor. Printer satın alırken mürekkep ve toner değiştirme maliyetini ortalama olarak mutlaka hesaplamalısınız. 

-          Eğer renkli printer satın alıyorsanız herhangi bir rengin mürekkep veya tonerini tekli satın alma opsiyonunuz var mı yoksa set olarak tüm renkleri mi almalısınız? Tekli kartuş satın almaya izin veren yazıcılar blok kartuş gerektirenlere göre cihaz fiyatı olarak daha pahalıdır. Öte yandan sadece daha ucuz diye blok kartuş değiştirilmesi gereken bir cihaz alırsanız da renklerden sadece biri bile bitse kartuşu daha bitmemiş olan diğer tüm renkleri de yenilemeniz gerekecek. Dolayısıyla printeri çoğunlukla siyah-beyaz baskılar için alıp arada bir renkli çıktı alacaksanız blok kartuş değiştirilebilen modeller size fazla kullanım maliyeti yaratmaz. Çok sık renkli çıktı alması gereken işletmeler ise kullanım maliyetini düşürmek için tekli kartuş değiştirmeye izin veren modellere yönelmelidirler. 

-          Mürekkepli (yani inkjet) yazıcıların kartuşları lazer yazıcılara göre daha uygun fiyatlıdır ancak bir kartuşla daha az sayıda sayfa çıktısı alındığı için sonuçta daha pahalıya mal olur. 

-          XL veya XXL Mürekkep Seçenekleri ise tek seferde daha yüksek hacimde mürekkep satın alarak maliyet avantajı elde etmenizi sağlar. 

Çözünürlük

Bir inch’lik alandaki en yüksek noktacık sayısı olan çözünürlük dikey ve yatay olarak ölçülür. Bundan projektör yazısında da bahsetmiştik. Yani, çözünürlük ne kadar yüksekse aldığınız baskı kalitesi de o kadar iyidir. 

Öte yandan, üreticilerin de sıklıkla abarttığı bu rakamlar her zaman gerçek görüntü kalitesini tarif edemeyebilir. Özellikle resim, grafik gibi  işlerde baskının kalitesi aynı zamanda kağıt kalitesine de bağlı olduğu için en düşük 600x600 çözünürlüklü bir yazıcı ile iyi kağıt kullanarak kaliteli baskılar elde edilebilir. 

 

Yazdırma Hızı

Dakikada yazdırılan sayfa sayısı ile ölçülen yazdırma hızı ne kadar yüksek olursa yazıcınızdan o kadar yüksek verim alırsınız. Önceki yazıda da söylediğimiz gibi bu konuda Lazer Printerlar şu an piyasadaki en hızlı yazıcılardandır. 

 

Bağlantı

Artık tüm printerlar standart USB bağlantısına sahip. Bunun dışında ofis kullanımı için tercih edilen modellerde bir network içindeki herkesin bağlanabilmesini sağlayan Ethernet kablo bağlantıları da olmalı. Hatta son çıkan modellerde kabloya dahi ihtiyaç duymamak için Wifi bağlantıları da sağlanıyor. Bu konuda bir gelişme de HP, Kodak gibi markaların başlattığı yazdırmak istenen dökümanın bir epostaya eklenerek belirlenmiş bir adrese gönderilmesiyle çıktısının alınması.

 

İşlemci ve Hafıza

Aslında lazer printerler için daha önemli olan bu konunun açılımı; bir printerın yazdırılacak sayfayı tamamen hafızasına kaydedip ardından tek seferde yazdırmasıdır. Bu yüzden bir yazıcının hafızası ne kadar büyükse o kadar çok sayfası kaydedebilir. Inkjet printerlarda önemli olmamasının sebebi ise bu tür yazıcıların tüm sayfayı taramaya gerek olmadan, sıra sıra yazdırmasından kaynaklanır. 

 

Kağıt Besleme

Kağıtların boyutu ve inceliğinin önemli olduğu bu kriter bir yazıcıya tek seferde ne kadar kağıt koyulabileceğini gösterir. Tabii aynı zamanda bunların ne tür kağıtlar olacağını da. Genel olarak tüm inkjet ve lazer yazıcılar standart A4 kağıtlar ve zarfları 100 sayfaya kadar alabilir. 

 

Yazdırma Kalitesi

Satın alırken ürün özelliklerinde ne yazarsa yazsın aslında bu özelliği bizzat deneyerek değerlendirebilirsiniz. Ancak genel olarak belirtmek gerekirse, yazı yazdırmak için lazer yazıcılar, resim veya fotoğraf bastırmak için inkjet yazıcılar çok daha kaliteli sonuçlar verir. 

 

Fotoğraf Kalitesi

Printerı fotoğraf bastırmak amacıyla kullanacak olanların dikkat etmesi gereken bu kriter de kendi içinde alt gruplara ayrılıyor. Baskıdaki renklerin doğruluğu, detayların netliği, kontrastların (siyah - beyaz) dengesi ve fotoğrafın dokusunu orjinaliyle kıyaslayarak seçiminizi yapmalısınız.





 Wifi

Printerı birden fazla kişinin kullanacağı yerlerde wifi bağlantısı kablolu USB bağlantılarına bir alternatif olarak yaygınlaşıyor. Bilgisayara sadece basit bir program yüklemenin gerekli olduğu bu printerlar wifi bağlantısı sayesinde daha çok kişinin kullanımına açık olabilir. 

 

Dokunmatik Ekran

Çok fonksiyonlu yazıcılar için önemli olan bu özellik, aynı bir telefon ekranı gibi dokunmatik olarak kontrol edilerek daha hızlı navigasyon sağlıyor.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha