Otel, Yurt Ve Hastaneler İçin Yatak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 24, 2017
Otel, Yurt Ve Hastaneler İçin Yatak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

İnsanın biyolojik ve psikolojik fonksiyonlarını destekleyen ve düzenleyen uyku ortalamada günün üçte birini alır. Ve kaliteli bir uykuyu sağlayan kriterler arasında da yatak en önemlilerinden biridir. Bu yazıda daha çok otel, hostel, yurt ve hastane gibi işletmelerde kullanılan yatakların seçiminden bahsedeceğiz. Amaçlar farklılık gösterse bile bu tarz yatakların ortak özelliği; ortak kullanım olmasıdır. 

Kullanım Amacı: Uyku, otel ve hostel gibi işletmelerin misafirlerine sunduğu en temel hizmettir. Eğer misafir iyi ve temiz bir yatakta konforlu bir uyku uyuyamıyorsa sunulan diğer hizmetlerin kalitesi ne kadar yüksek olursa olsun müşteri için bir anlam ifade etmez.

Yurtlar daha uzun süreli konaklamalar olduğu için yatak dışındaki diğer hizmetlerin de önemli olduğu görülür ancak bu durum yatak kalitesinin ihmal edilmesi anlamına gelmemelidir. 

Hastaneler ise hastalara sadece rahatlık değil, aynı zamanda farklı amaçlara yönelik fonksiyonlar da sunmalıdır (katlanabilir olması, lazımlıklı olması gibi). 

Her kategoride önemli olan; fiyat / performans dengesini koruyabilmektir. 

Farklı Tercihler: Bazı insanlar yumuşak yataklarda uyumayı severken, bazıları sert yatak tercih eder. Bel ve boyun fıtığı gibi fiziksel rahatsızlıklardan dolayı da farklı ortopedik özelliklerde yatak tercih edilebilir. Ev kullanımı için yatak alırken bu kriterler tam olarak karşılanabilir ancak ortak kullanım amacıyla yatak alınırken genele hitap eden tercihler yapılmalıdır. %65-%75 sertlikte yataklar uyku kalitesi açısından optimum sertliği sağlamaktadır. 

Temizlik konusu da yatak seçiminde önemli bir kriter. Bir misafirin otel veya hastane yatağında görmek isteyeceği son şey bir lekedir. Dolayısıyla yatak temizliği ve hijyeni tekrar tercih edilmek için ciddi önem arz eder. Kolay temizlenmesi açısından yatak ile beraber yatak pedi de almak müşteri memnuniyetini önemli oranda arttırır. 

Yatak Ömrü: Her otel, hostel veya yurt için gecelik ücretin bir kısmı yatak maliyetidir. Yeni yatak daha iyidir prensibiyle hareket eden yüksek standartlı oteller yataklarını maliyetini çıkardığında yenilerler. En basit haliyle formüle etmek gerekirse;  

 

Yatak maliyeti 365 güne bölünerek gecelik fiyatın içine dahil edilir.  

Yıllık ortalaması %75 doluluk oranı olan bir otel için yatak yenileme süresi;  365/%75=486 gün (15 ay) hesaplanır. 

 

Başka bir deyişle; eğer örnekteki otel müşterilerine sürekli olarak yeni ve daha konforlu yataklar sunmak istiyorsa 15 ayda bir yatakları yenilemelidir. 

 

Elbette yataklar daha uzun süreli kullanılabilir, bu işletmenizin standartları ve misafirlere sunduğu konforla ilgili stratejik bir karardır.

Veya işletmenizde yatakları hesaplanan sıklıkta değiştirebilir ancak maliyeti düşürmek için daha düşük fiyatlı yataklara yönelebilirsiniz. Aynı şekilde bu da misafirlerinize sunacağınız konfor ve kalite standartlarıyla ilgili kurumsal bir tercihtir. 

Yangın Yönetmeliklerine Uyum: Kurumsal yatak satın alması yapılırken seçilecek yatağın kurumun buldunduğu ülkedeki yangın yönetmeliklerine uygun olup olmaması son derece önemli bir kriterdir. Türkiye’de otel, hastane, yurt gibi işletmeler  2007/12937 karar numaralı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik uyarınca “orta derecede tehlikeli” olarak sınıflandırılmış olmakla beraber yatak ve mobilyalar için net bir kalite standardı belirlenmemiş. Ancak kurumunuz için, özellikle de yüksek adette yatak satın alması yaparken, satıcı firmadan alev iticilik ve güç tutuşurluk testlerini talep edebilirsiniz. 

 

YATAK ALTERNATİFLERİ

Tüm otel, yurt ve hastane tipi yataklarda olması gereken ortak özellikler olarak antiallerjik, antibakteriyel ve antimayt özellikte kumaşlar kullanılması, çelik yaylar, yatağın %65-75 sertlik derecesinde olması, Thermobond elyaf sünger gibi özellikleri sayabiliriz. Bunlar bir yatakta olması gereken en temel kriterler ve en uygun fiyatlı yataklarda dahi artık bu özellikler mevcut. 

Farklı amaçlara göre yatak seçimi kriterlerini kişiselleştirmek de mümkün. Aşağıdaki alt başlıklarda bu kriterlere değinelim;

 

YAYLAR: Yatağın ergonomisini belirleyen en önemli unsur olan yaylar yapısı ve sıklığı bakımından çeşitlilik gösterir. 

Metrekare başına 230-240 adet yay kullanımı otel, hastane gibi amaçlar için idealdir. Daha yüksek yay adedi daha uzun yatak ömrü sağlar. 

Bonell yay gibi vücut ağırlığını dengeli olarak dağıtan yataklar tercih etmek genele hitap etmesi açısından otel, yurt gibi işletmeler için daha uygundur. 

Pocket yay sistemine sahip yataklar, 5 veya 7 bölmeli olarak farklı sertliklere sahiptir ve vücudu ağırlık oranına göre destekler. Bu tarz yataklar daha konforlu ve daha yüksek maliyetli olması sebebiyle yüksek standartlı otellerde kullanım için uygundur.  

 

KAPLAMA KUMAŞI: Örme kumaşlar dokuma (jakarlı) kumaşlara göre daha yumuşak olması açısından tercih edilir. Materyal olarak alternatifleri değerlendirdiğimizde ise; 

PP/PES ve PP/VIS kumaşlar dayanıklı ancak sentetik materyallerden üretilmişlerdir bu sebeple bu materyallerden üretilen bir yatak tercih edilirse antibakteriyel ve antiallerjik olması gerekliliktir. 

Doğal elyaflardan (pamuk, yün, ipek veya karışım) üretilen kumaşlar ise doğal yapısı sebebiyle daha sağlıklıdır ancak maliyeti de o oranda yüksektir. 

Hangi materyal kullanılırsa kullanılsın alev iticilik ve güç tutuşurluk özelliği satın alınacak yatakta mutlaka aranmalıdır. Bu özellikle yatak maliyetini arttırmakla birlikte misafirleriniz için daha güvenli bir seçenektir. 

 

DOLGU, SÜNGER: Polyester ve vicil elyaflarından üretilen Thermobond süngerler hemen hemen her yatak seçeneğinde mevcut. Alev iticilik ve geç tutuşurluk özelliği seçeceğiniz yatağın daha güvenli olmasını sağlar. 

Elastik süngerler ise daha yüksek fiyatlıdır ancak sıcaklık ve basınca duyarlıdır, ayrıca kan dolaşımını hızlandırma ve antistress etkisi sebebiyle özellikle iş seyahati yapanların tercih ettiği otellerde kullanılması tavsiye edilir. 

 

EK ÖZELLİKLER: Temel özellikler haricinde farklı markalar farklı amaçlara yönelik alternatifler de sunuyor. Örneğin; 

  •           Bir yüzü sert, diğer yüzü yumuşak yataklar,  
  •           Bir yüzü Alpaka materyalinden kışlık, diğer yüzü İpek karışımlı yazlık kullanılabilen yataklar
  •           Hastaneler için katlanabilir, lazımlığı bulunan, hava destekli yataklar
  •           Vücudun belirli bölgelerini destekleyen plakalar bulunan yataklar

Gibi sonsuz seçenekler mevcut. Eğer bu tarz ekstra beklentileriniz varsa her türlü ürünün bulunduğu markalardan ziyade asıl işi yatak üretmek olan markalara bakılmasını öneririm. 

 

İşletmenizin amacı, kalite standartları ve fiyat politikası doğrultusunda en uygun alternatifi seçmek bu şekilde bir sınıflandırma ve değerlendirme yapıldığında çok zor olmasa gerek...


İşletmeniz için en doğru yatak seçimini tıklayarak yapabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha