Otel Açarken Nelere Dikkat Etmelisiniz - 4 Adımda Ön Hazırlık

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 05, 2017
Otel Açarken Nelere Dikkat Etmelisiniz - 4 Adımda Ön Hazırlık

      
      Ekonominin durgun veya istikrarsız olduğu dönemlerde herhangi bir yatırım yapmak riskli görülür. Öte yandan, akıllı girişimciler için bu tür dönemler bir fırsattır. Doğru adımları atarak doğru bir yatırım yapmak uzun vadede karlı sonuçlar getirir. Yeter ki stratejinizi en başından belirleyin ve buna sadık kalın.

      Bu yazı serisinde tüm detaylarıyla küçük otel yatırımlarından bahsedeceğiz. Küçük oteller ve bunların turizm sektöründeki yeri ile başlayıp, otel açmadan önce ve açarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini tek tek ele alacağız. 

      Tüm diğer işlerde olduğu gibi, ister büyük ve lüks konseptli olsun, ister oda&kahvaltı tarzı olsun, otelcilik sektöründe de ciddi bir rekabet var. Bu da otel yatırımı yaparken dikkatle hazırlanmış bir iş planı ve iyi bir organizasyon yapmanızı gerektiriyor. Bu yazıda ön hazırlıklar ve iş planınızdan bahsedelim. Bu planı hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini 4 ana başlıkta inceleyebiliriz.

ARAŞTIRMA

      Öncelikle, “müşteriler neden sizin otelinizi tercih etsin” sorusuna cevap bulmanız gerekecek. Bunun için diğer tüm rakiplerizden farklı şeyler sunmalısınız. Peki bunu ne ile ve nasıl yapacaksınız?  

      Örneğin; eğer bir oda&kahvaltı tarzı otel açmayı düşünüyorsanız diğer benzer otelleri incelemenizi öneririz. İnceleyeceğiniz otelin sizin yatırım yapmayı planladığınız lokasyonda olmaları da gerekmez çünkü bu aşamada sadece otelleri inceleyeceksiniz. Gerekirse bazılarında kalabilirsiniz de. Fark ettiğiniz olumsuz özellikleri ve diğer misafirlerin şikayetlerini not ederek, kendi açacağınız otelde bunlardan kaçınmalısınız. 

      Öte yandan, beğendiğiniz ve diğer müşterilerin de takdir ettiği özellikleri, daha iyisini yapma hedefiyle, analiz etmelisiniz. 

      Bu kadar erken bir aşamada güçlü ve zayıf noktaları analiz edip bir strateji ortaya koymak başarı şansınızı arttırır. 

 

HEDEF KİTLE

      Çalışmalara fiilen başlamadan önce karar vermeniz gereken bir diğer nokta da otelinizin kimlere hizmet vereceği. Örneğin; üst, orta veya alt gelir grubundan müşterilere mi hitap etmek istiyorsunuz, veya otelinizin tatil mi, iş amaçlı mı tercih edilmesini bekliyorsunuz. Daha da detaylandırmak gerekirse; hedef kitleniz aileler mi, yalnız veya arkadaş grubuyla gezen gençler mi? Bu soruların cevabını netleştirdikten sonra, hedef kitlenizi cezbedecek şekilde yatırımınızı planlayabilirsiniz.  

Bununla ilgili birkaç örnek de verelim;

      Eğer otelinizin iş amaçlı tercih edilmesini istiyorsanız, odalarda kesintisiz ve hızlı wifi olması çok önemli bir kriter. Bir veya birkaç toplantı salonu da müşterilerinize otelde de çalışma imkanı sunar. Ayrıca, otelin büyüklüğü doğrultusunda, konferans salonu kurmak da hem müşterilerinize ekstra bir servis sunar hem de size ek gelir yaratır. 

      Yalnız veya arkadaş gruplarıyla gezen genç misafirleri otelinize çekmeyi hedefliyorsanız, mutlaka 1 veya 2 adet, 4-5 kişilik büyük oda bulundurmanızı öneririz. Böylece kalabalık gruplar konaklayabileceği gibi, bütçesi kısıtlı seyahatseverlere de hem başka misafirlerle sosyalleşebilecekleri hem de bütçelerine uygun alternatifler sunmuş olursunuz.  

      Aile konaklamalarını hedefliyorsanız çocuklar için oyun alanı, restaurantta çocuk menüleri gibi hizmetler misafirler tarafından takdir edilir.

YATIRIMINIZIN GERİ DÖNÜŞÜ 

      Kendi işinizi yaparken sizin için en önemlisi, doğal olarak, yatırımınızın karşılığını ne zaman alacağınızdır. Aksi halde, hem maddi hem manevi tüm emekleriniz boşa gider. Yatırımınızı planlamak kolay görünür ancak otelcilik işinde üzerinde dikkatle durmanız gereken farklı alanlar vardır. 

      Başlangıç bütçeniz nedir? Başlangıç bütçenizi belirlediğinizde yatırımınızı da bu doğrultuda yapmanız gerekir.

      Aylık giderleriniz ne kadar olmalı? Personel maaşları ve sigortaları, aylık faturalar, kullanılan ürünleri bakımı ve malzeme masraflarını içeren giderlerdir. 

      Aylık gelirleriniz ne kadar olmalı? Oda ve diğer servislerin ücretlerini belirlerken sizin için çok önemli bir kriter. 

      Bu 3 gelir ve gider kalemini netleştirdikten sonra, yatırımınızın geri dönüşünü ne kadarlık bir sürede alacağınızı hesaplayıp, otelin işletmesi sırasında da sık sık kontrol edebilir, eğer planın dışında çıkarsanız gerekli aksiyonları alarak başarı şansınızı arttırabilirsiniz.  

YÖNETİM PLANI

      Başarılı bir iş, başarılı bir yönetim gerektirir, ki bu da iyi bir organizasyon becerisi ister. Bunun en iyi yolu, işinizin hangi kollarının nasıl yönetileceğini en baştan planlamak ve gereki yerlerde profesyonel kişileri çalıştırmaktır. 

      Belirli işler için o konuda daha önceden tecrübesi olan çalışanları tutmak idealdir. Odaların temizliği, restaurantta aşçı ve garsonlar, eğer var ise barda çalışacak barmen, resepsiyonist gibi farklı alanlar için farklı yetenekte kişiler çalıştırmanız başarı şansınızını etkiler. Küçük bir otel açacaksınız bu kişileri kendiniz yönetebilirsiniz. Ancak daha büyük bir otel açmayı planlıyorsanız, bu çalışanları da yönetecek profesyonel bir otel yöneticisi de tutmanızı öneririz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha