Okul, Stüdyo ve Sanatçılar İçin Seramik Fırını Satın Alma Rehberi II

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 18, 2018
Okul, Stüdyo ve Sanatçılar İçin Seramik Fırını Satın Alma Rehberi II


Seramik fırını, hatta cam veya füzyon fırını, başka bir deyişle tüm bu endüstriyel fırınların satın alması son derece yorucu bir süreç. Fiyat skalası yüksek ve özellikle fırını kullanan da siz değilseniz, yani bir kurum adına satın alma yapıyorsanız, süreç daha da zorlaşıyor üstelik. Hatta çoğunlukla diğer elektrikli aletler gibi görüp, dokunup, deneme yapıp alınabilecek ürünler de değil. Daha çok fotoğraflar ve teknik özellikler listesi üzerinden yürüyor ticareti. O yüzden mümkün olduğunca sadeleştirerek seramik fırını satın alma kriterlerinden bahsedelim istedik. Bu tarz bir ürün alırken kendinize ve satıcı firmalara sormanız gereken sorular neler olmalı? 


Seramik fırınları hakkında teknik bilgiler ve fırın tipleri için Okul, Stüdyo ve Sanatçılar İçin Seramik Fırını Satın Alma Rehberi I yazımızı da okuyabilirsiniz.  

 

1.    Elektrikli Fırın Mı, Gazlı Mı?

Fırını hangi yakıt türüyle çalıştıracağınızı belirten bu kriter, kendi içinde avantaj ve dezavantajlara sahip.

Elektrikli fırınlarda ateşleme daha kolaydır, ayrıca stüdyo ve ev tipi kullanım açısından da tercih sebebidir. Gazlı fırınlarda ise genellikle doğal gaz veya propan tercih edilir. Öte yandan bir tesisat ve gaz bağlantısı da gerektireceği için kurulumu da kullanımı da görece zordur. 

Renklendirme işlemlerinde ise elektrikli fırınlar parlak renklerde daha başarılıyken, gazlı fırınlar mat renklerde ideal sonuçlar verir. 

NOT: Cam fırınları sadece elektriklidir, bu konuda gazlı fırın seçeneği yoktur. 

 

2.    Fırın Boyutu Ne Olmalıdır?

Daha çok periyoduk fırınlarla ilgili bir soru olan boyut için şu şekilde fikir verebiliriz;

-          23x28 cm ve bu boyuttan daha küçük fırınlar çok küçük ürünleri pişirmek için tercih edilebilir. Büyük boyutlarda seramil pişirme planınız yoksa idealdir. 

-          45x45 cm’e kadar olan seramik fırınları hobi olarak bu işle ilgilenenlere tavsiye edilir. Görece büyük objeler pişirilebileceği gibi aynı anda birkaç ürün pişirmek de mümkündür. 

-          58x68 cm’e kadar olan seramik fırınları aslında en çok tercih edilenlerdendir. Hem hobi tipi kullanım için, hem de çok yüksek adet olmamak kaydıyla stüdyo ve okulların kullanımına da uygundur. 

-          73x68 cm ve daha büyük fırınlar ise artık bir atölye sistemiyle, sürekli pişirme yapılan işletmeler için ideal çözümdür. 

Bu yazıda dikdörtgen ölçüler belirttik ancak gazlı seramik fırınları oval veya dairesel de olabiliyor. Ancak hacim olarak yukarıdaki hesaplamayı referans alabilirsiniz. 

 

3.    Kontrol Paneli Özellikleri Nelerdir? 

Bu konuda iki seçenek var. Bilgisayar kontrollü veya sadece zaman ayarlaması yapabileceğiniz manuel seçenekler. Pek çok elektrikli üründe arada önemli farklar bulunmasına rağmen söz konusu seramik fırınları olduğunda aslında çok büyük farklar yok. Bilgisayar kontrollü seramik fırınlarında (Elektronik Fırın da deniliyor) kontrol panelinde süre, sıcaklık, geç başlama ve diğer detaylar ayarlanarak çalışma başlatılırken manuel fırınlarda bir zaman ayarlayıcı (geri sayıcı) kullanılarak –ki süreç içerisinde müdahale de edilebiliyor- pişirme işlemi yönetiliyor. 

 

4.    Voltaj Gereksinimi

Bu da elektrikli seramik fırınları için geçerli bir kriter. Seramik fırınlarının bir kısmı ev tipi elektrik voltajına uygunken bazı modeller için trifaze elektrik gerekebilir. Ancak ev tipi elektrikle çalışabilenler genellikle küçük hacimli fırınlardır. 

Açıkcası bu konuda kullanıcının seçim şansı pek yok. Seramik fırınını nerede kullanacaksanız, o mekanın elektrik sistemini öğrenip buna uygun seçeneklere yönelmelisiniz. 

 

5.    Seramik Fırınlarında Dikkat Edilecek Diğer Özellikler Nelerdir? 

Alan Kontrolü: Fırının içini baştan başa veya belirli bölgelerini ısıtma seçeneği sunan alan kontrolü. Ürünleri daha yavaş pişirmeye olanak sağladığı için tercih edilebilir.  

Havalandırma: Seramik, cam pişirme işlemleri havaya belirli dozda kimyasal salınmasına da sebep oluyor. Dolayısıyla yaşam alanlarına yakın mekanlarda yapılan pişirmelerde havalandırma son derece önemli. Ayrıca sadece mekan açısından değil, pişirilen ürünlerin oksijenle teması, daha parlak renkler elde edilmesi gibi sebeplerle de seramik fırının havalandırması olması gerekmektedir. 

Aksesuarlar: Seramik fırınlarının ne gibi aksesuarları olabilir ki diyebilirsiniz. Ürünleri koymak için raf ve askılar.... Fırını aldığınız yerden fırınla beraber sipariş verebilirsiniz. 

İzolasyon: Fırınların ısıyı hapsetmesi, yüksek sıcaklıklara hızlı çıkması ya da daha iyi bir sırlama için yavaş soğuması adına aramanız gereken kriterdir. 

Ürün Besleme: Seramik fırınları (farklı şekiller olsa da) genelde tepeden beslemelidir. Bu da fırın ne kadar yüksek olursa, alt katlara o kadar zor ulaşmaya sebep olur. Dolayısıyla seramik fırını satın alırken kolay besleme ve boşaltma için yüksekliğini de göz önüne almalısınız.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha