LEASING – FİNANSAL KİRALAMA SÜRESİ SONUNDAKİ SEÇENEKLER

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 06, 2017
LEASING – FİNANSAL KİRALAMA SÜRESİ SONUNDAKİ SEÇENEKLER


Yeni bir işe başlıyorsunuz veya işletmenizi büyüteceksiniz. Sermayenize çok dokunmak istemediğiniz ve şartlar da uygun olduğu için leasing yapmayı tercih ettiniz. Finansal durumunuza göre ödemeleri (başka bir deyişle kira bedelini) uygun bir şekilde taksitlendirdiniz ve sözleşmeyi imzalamak üzeresiniz. İşletmenizde kullanacağınız ekipmanların sunduğunuz servis için şart olduğunu, onlar olmadan bu işi yapamayacağınızı göz önüne alacak olursak kiralama süresi bittiğinde de bu ekipmanlara ihtiyaç duyacağınızı söyleyebiliriz. Peki leasing vadesi dolunca, yani ödemelerinizin sonunda ne olacak, seçenekleriniz neler? 

Leasing yapmanın en iyi yanlarından birisi de koşulların esnek olması ve kiracıya (yani işletmeciye) leasing sonu için farklı opsiyonlar sunulmasıdır. Bunlar arasından en uygun kiralama sonrası seçeneği, işletmenizin uzun vadeli çıkarlarına en çok hizmet eden seçenektir diyebiliriz. Öte yandan hangi seçeneğin sizin işletmeniz için en uygun olduğunu bilmek de kolay bir iş değil. O yüzden birlikte her iki seçeneği de inceleyelim ve sonrasında da kiralama süresi bitmeden önce bir sorun yaşarsanız ne yapabilirsiniz ona bakalım.

 

1.     Düşük Bedelle Mülkiyet Devri

Bu seçenekte kiralama süresi sonunda sembolik diyebileceğimiz bir bedel karşılığında ekipmanların mülkiyet hakkı kiracıya devredilir. Bu durumda kiracı da artık tamamen sahibi olduğu ekipmanları kullanmaya devam eder. 

Devir sonrasında ekipmanlar da artık işletmenin varlıkları arasında yer almaya başlar.

Fırın, soğutucu, bulaşık veya çamaşır makineleri gibi tüm endüstriyel ürünler, bir fabrikada operasyonel olarak kullanılan ekipmanlar (iş makineleri, tekstil makineleri, metal veya plastik işleme makineleri gibi) veya gemi gibi suda yüzen taşıtlar zaman içerisinde değer düşümü az olan ekipmanlar olduğu için leasing süresinin bitiminde devrinin alınması son derece avantajlıdır. 

 

2.     Leasing Yenileme

Kiralama süresi sonunda ekipmanların leasing firmasına iade edilmesi ve yeni ekipmanların yeni bir leasing sözleşmesiyle alınması seçeneğidir. Bu arada ekipmanları iade ettiğinizde yenilerine ihtiyaç duyacağınızı farz ediyoruz. Bu şekilde devam ettiğinizde yenilemeyi aynı leasing şirketi ile yapabileceğiniz gibi başka bir firmayı da tercih edebilirsiniz. 

Bilgisayar ve tüm diğer ofis ekipmanları, filo veya bireysel kiralama sebebiyle alınan otomobiller hızla değer kaybeden, başka bir deyişle sıklıkla yenilenmesi gereken ekipmanlar olduğu için kiralama süresi sonunda yeni ekipmanlar alınarak leasing yenilemesinin daha kârlı olduğu ürünlerdendir. 

 

Leasing Devri

Finansal kiralama süresi sonundaki seçeneklerden kısaca bahsettik. Ancak bu yazı serisini sonlandırmadan önce başka bir olasılığa da dikkat çekmek isteriz. İşletmeyi kapatmak istemeniz veya başka koşullar altında daha uygun ekipmanlar bulmanız durumunda, leasing süresi devam ederken ekipmanları satma veya devretme seçeneğiniz var mı?

Satma seçeneğiniz yok diye kısa yoldan söyleyelim. Çünkü ekipmanlar henüz size ait değil. Ancak belirli koşullar altında, uygun bir alıcı da bulmanız durumunda ekipmanları ve leasing sözleşmesini başka bir işletmeye devredebilirsiniz. 

Her ne kadar tercih etmeyeceğiniz bir yöntem olsa da, böyle bir seçeneğinizin olup olmadığını leasing’i yaparken en baştan bilmeniz ve sözleşmenizde yer alması, seçeneklerinizi baştan tanımanız adına önemlidir. 

 

Bu yazı serisinin sonunda sizlere leasing ile ilgili detaylı bilgi verebildiğimizi umarız. Her işletme için veya her koşulda uygun olmayabilir ancak doğru zamanda ve şekilde uygulandığında leasing, yani finansal kiralama son derece kârlı bir yöntemdir. 

 

Leasing – Finansal Kiralama yazı dizisindeki diğer yazılarımız için Leasing - 5 Soruda Finansal Kiralama ve Leasing - Finansal Kiralama Mı Direkt Satın Alma Mı Daha Avantajlı? linklerine tıklayabilirsiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha