LEASING – FİNANSAL KİRALAMA MI DİREKT SATIN ALMA MI DAHA AVANTAJLI?

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 05, 2017
LEASING – FİNANSAL KİRALAMA MI DİREKT SATIN ALMA MI DAHA AVANTAJLI?


Ekipman leasing’i sadece işletmeler için değil, okul, sağlık kurumları, devlete ait kurumlar gibi her türden yapının zaman içerisinde ihtiyaç duyabileceği bir sistem. Ancak hangi tür ürünler için, hangi şartlar altında bunun gerçekten bir ihtiyaç ve hatta kârlı bir seçenek olduğunu doğru analiz etmek gerekiyor. Bazı kategorideki ürünler için direkt satın alma daha verimli iken bazıları için leasing daha doğru bir seçenek. Veya ürünler aynı olsa da A işletmesi için leasing daha kârlı iken B işletmesi için direkt satın alma. Dolayısıyla çok bilinmeyenli bir denklem bu. 

Bu kadar geniş bir kullanım alanı ve değişkeni olunca leasing ve direkt satın almayı farklı açılardan birbiriyle de karşılaştıralım ve ihtiyacınız olan ekipmanlar için bütçenize de en uygun çözümün hangisi olduğuna siz karar verin. 

 

1.     Sermaye

Ne tür bir girişimde bulunursanız bulunun, ekipman satın alma dışında da faaliyetleriniz olacaktır. Çalıştırdığınız ekibin maaş ve sigorta ödemeleri, düzenli hammadde satın alma, bina kirası, genel giderler, reklam ve tanıtım giderleri gibi. Ekipmanları satın alma yolunu tercih ettiğinizde, sermayenizden kalan miktar diğer giderleri karşılamaya yetmiyorsa fazla bir seçim şansınız yok demektir. Leasing sizin için daha avantajlı hatta belki de tek çaredir. 

 

2.     Ekipmanların Değer Kaybetmesi veya Kazanması

Bazı ekipmanlar kullanım süresi sonunda değer kaybeder. Kullanıldıkça değer kazanan ekipman yok gibidir ancak bir kısmı değerinden daha az kaybeder diyebiliriz. Bu açıdan bakıldığında, değer kaybeden ekipmanlar için leasing yolunu tercih etmeniz gerekirken, çok az değer kaybedenler için satın alma yolunu seçebilirsiniz. 

Örneğin; bilgisayarlar yeni teknolojilerle sürekli güncellendiği için eski cihalar büyük bir hızla değer kaybeder. Dolayısıyla işiniz için gereken bilgisayarları lease etmeniz kârlıdır. Öte yandan; mobilya gibi çok daha az değer kaybeden ürünleri satın almanız uzun vadede size daha ucuza mal olur. 

 

3.     Ekipmanları Yenileme Sıklığı

İhtiyacınız olan ekipmanların yenilenme sıklığı da karar vermeniz için önemli bir kriter. Yazıcılar, tarayıcılar, bilgisayarlar görece olarak sık kullanılan ve sıklıkla yenilenmesi gereken ürünler olduğu için bunları satın alarak kullanım sonunda elde değersiz ekipmanlarla kalmak çok doğru bir seçenek değil. 

Dolayısıyla 3-4 yılda bir yenilenmesi gereken ürünleri lease etmek, daha dayanıklı ürünleri ise sermayeniz yetiyorsa direkt satın almak doğru bir tercih olacaktır. 

 

4.     Vergi

Ekipman alacağınız zaman hem leasing hem de satın alma yöntemlerini vergilendirme açısından da kıyaslamalısınız. Leasing’de pek çok ürün için vergi avantajı vardır. Öte yandan bazı ekipmanları direkt satın aldığınızda şirket varlıkları arasında gösterebilir veya vergi indiriminden faydalanabilirsiniz. Burada biraz detaylı bir hesaplama yapmanız gerekecek. Hesap sonucunda sizin için daha uygun fiyatlı olan yöntemi tercih etmelisiniz. 

 

5.     Ekipmanların Satışı veya Devri

Tabii ki herkes bir işe başlarken yatırımının son derece kârlı bir şekilde büyümesini planlar. Ancak zaman zaman işler planlandığı gibi gitmeyebilir de. Ekipmanlarınızı satın aldığınız durumda yapılacak şey bellidir, uygun bir alıcı bularak satmak. Ancak leasing söz konusu olduğunda devrini henüz almadığınız, sadece kiraladığınız bu ekipmanları satmak biraz sorunlu bir süreçtir. İmkansız diyemeyiz, leasing yaptırdığınız firma ile olan sözleşmenize ve günün koşullarına göre ekipmanları ve sözleşmenizi başka bir firmaya devredebilirsiniz. Ancak işin başında devretme ihtimalini yüksek görüyorsanız satın almak sizin için daha verimli bir seçenek olabilir. 

 

Leasing - 5 Soruda Finansal Kiralama yazısında bu konuya bir giriş yapmıştık. Finansal kiralama hakkında bilgi verip leasing ve direkt satın alma seçeneklerini de karşılaştırdıktan sonra bir sonraki Leasing - Finansal Kiralama Süresi Sonundaki Seçenekler yazısında leasing’i tercih etmeniz halinde kiralama süresi sonundaki seçeneklerinizi konuşacağız.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha