
Ticari amaçlı tüm kurumların bir şekilde ekipman ihtiyacı vardır. Bunlar bilgisayar, klima gibi görece küçük cihazlar olabileceği gibi çok daha maliyetli endüstriyel ürünler de olabilir. Çoğunlukla bu ekipmanları finanse etmek, özellikle de yeni girişimciler için zor ve risklerle dolu.
Parayı ödeyip ürünleri satın almak göründüğü kadar kolay değildir. Genellikle ekipmanların amortismanları da devreye girince konu iyice baş ağrısına dönüşebilir. Öte yandan bu işi yapmak için o ekipmanlara da ihtiyacınız var.
Bazı durumlarda ekipmanları satın almak avantajlıyken, bazı durumlarda olmayabilir. Böyle durumlarda leasing, başka bir deyişle Finansal Kiralama yöntemi son derece kârlıdır. Bu 3 yazılık seride leasing sistemini her yönüyle ele alıp, yatırımlarınızda kullanmak istemeniz durumunda dikkat etmeniz gereken konulara değineceğiz. En baştan başlayalım isterseniz...
1. Ekipman Leasing’i Nedir?
Herhangi bir iş için gereken ekipmanların maliyetine tek seferde katlanmamak için bu ekipmanları bir leasing firmasının satın alarak, size başta anlaşılan koşullarda ve sürede kiralamasıdır.
İşletmelerin bu yola başvurmasının en önemli sebebi; asıl sermayenin uzun vadede değeri düşecek cihazlara yatırılması yerine zamanla oluşabilecek finansal zorlukları aşmak için kullanılmak istenmesidir. Eğer işletmeniz tüm sermayesini baştan bazı ekipmanlara yatırırsa zaman içerisinde yaşanabilecek finansal sorunlarda çözümsüz kalması muhtemeldir.
2. Hangi Ekipmanlar Leasing İçin Uygundur?
Servis sektöründeki fırın, soğutucu gibi mutfak aletlerinden, gym salonlarındaki cardio ve fitness ekipmanlarına, üretim sektöründeki operasyonel makinelere kadar ve hatta arabalar bile leasing kullanılarak alınabilir. Bu yolla ana sermayeyi koruduğunuz için ileride firmanız daha güvenle çalışmaya devam edebilir.
Halihazırda faaliyetleri devam eden şirketler leasing yapma veya direkt satın alma arasında seçim yapmak konusunda daha rahatken, faaliyetlerine yeni başlayan bir girişimci için leasing daha avantajlı bir yöntemdir.
3. Leasing’in Faydaları Nelerdir?
Başlangıçta yüksek tutarlarda ödeme yapma zorunluluğu olmaması leasing’in en önemli avantajı ve hatta tercih edilme sebebi. Bunun dışında ise;
-
Faiz ve diğer değişkenlerden etkilenmeden aylık ne kadar ödemeniz olacağını bilir ve buna göre finansallarınızı ayarlarsınız.
-
6361 sayılı kanun uyarınca leasing ile alınan ekipmanların leasing süresi sonundaki devri gerçekleşene kadar sigortalanması zorunludur. Dolayısıyla kullanım sırasında ekipmanların arızalanması durumunda masrafınız olmaz.
-
Her ne kadar Türkiye’de 2007’de çıkarılan kanunla vergi avantajı kısmen kaldırılmış olsa da, hala pek çok koşulda leasing ile alınan ekipmanlara uygulanan vergi çok daha düşüktür (%1).
-
Leasing yöntemi ile birkaç yılda bir ekipmanlarınızı yenileme imkanınız olur. Bu da müşterilerinize sürekli olarak daha yeni teknolojiler veya bu teknolojilerle elde edilmiş hizmetler sunmanızı sağlar.
4. Leasing İle Ekipman Alırken Hangi Finans Kurumuyla Çalışmalısınız?
Piyasada faaliyet gösteren leasing firmalarının her birinin uzmanlık alanları farklı olabileceği gibi, sözleşme koşulları da farklıdır. Leasing yönetimi sizin için avantajlı diye ilk tanıştığınız firma ile çalışmamalısınız. Bu konuda çok geniş bir araştırma yapıp, gerekirse tüm leasing firmaları ile görüşerek ve leasing şartlarını inceleyerek sizin işinize ve finansal yapınıza en uygun olanını seçmelisiniz.
Başka bir yöntem ise; sizinle aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin çalıştığı leasing firmalarını da referans alabilirsiniz.
Bu noktada Türkiye’de faaliyet gösteren leasing şirketerini de listeleyelim:
A&T Leasing, Ak Leasing, Alternatif Leasing, Anadolu Leasing, Arı Leasing, BNP Leasing, Burgan Leasing, De Lage Landen Leasing (Rabobank), Deniz Leasing, Enka Leasing, Finans Leasing, Garanti Leasing, Haliç Leasing, Halk Leasing, ING Leasing, İş Leasing, Mercedes-Benz Leasing, Pamuk Leasing, Pervin Leasing, Siemens Leasing, Smart Leasing, Şeker Leasing, Vakıf Leasing, VFS Leasing, Yapı Kredi Leasing, Yatırım Leasing ve Ziraat Leasing.
5. Leasing Yaparken Sizin İçin Doğru Bir Anlaşma Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?
İşiniz için en önemli sermayeyi, yani ekipmanlarınızı alırken sizin için en uygun leasing sözleşmesini yapmanız çok önemli. Peki doğru anlaşmayı yaptığınızdan nasıl emin olacaksınız? Bunu aşağıdaki kriterlerle ölçebilirsiniz;
Yüksek Artık Değer: Artık değer (residual value), bir leasing sözleşmesi sona erdiğinde ekipmanların tahmini mali değeridir. Bu değer genellikle bilirkişi veya leasing şirketinin yönlendirdiği bir banka tarafından tayin edilir. Artık değer ne kadar yüksek olursa (sözleşme sonunda ekipman hala değerli bir ürün olacağı için) aylık kira ödemeleri de o oranda düşük olur.
Dolayısıyla farklı leasing firmaları arasında tercih yapmaya çalışırken hangisinin daha yüksek artık değer verdiğini kıyaslayarak veya leasing yapmak istediğiniz ekipmanın artık değerinin yüksekliğini benzerleriyle kıyaslayarak bu konuda yorum yapabilirsiniz.
Faiz Oranı: Artık değerin yüksek olmasının sizin lehinize bir durum olduğunu söylemiştik ancak leasing firmasının faiz oranları rakiplerine göre yüksekse anlaşmanız sizin için halen yeterince kârlı değildir. Bu sebeple leasing firmalarıyla görüşürken faiz oranları da üzerinde durmanız gereken önemli maddelerdendir.
Düşük Masraflar: Mümkün olan en uygun koşullarda leasing yapabilmek için sözleşmede yer alan masrafları da dikkatle sorgulamalısınız. Mal bedeli, ekipmanlar ithal edilecekse ithalat masrafları ve tüm diğer masrafların tutarını kontrol ederekn farklı firmalarla karşılaştırma yapabilirsiniz.
Müşteri Sadakati: Finans sektöründe tecrübesi bulunmayanlar için leasing işlemleri karmaşık terimlerle dolu olabilir. Bu da yatırımcıların bazen satış elemanlarının tuzaklarına kanarak kendileri için hiç de verimli olmayan sözleşmeler yapmalarına sebep olur. Öte yandan ciddi miktarlarda bir yatırım yapıyorsanız bu riski almamalısınız. Bir anda finans sektörüne ait tüm işlemleri ve terimleri de öğrenemeyeceğinize göre çalışmayı düşündüğünüz leasing firmasıyla daha önceden çalışmış kişilerin fikirlerini sormanız, eğer tekrar çalışmıyorlarsa nedenlerini sorgulamanız size bu konuda yardımcı olur.
Leasing süresi sonundaki seçenekleriniz içinse Leasing - Finansal Kiralama Süresi Sonundaki Seçenekler yazısını okuyabilirsiniz.