KOMBİ SATIN ALMA REHBERİ – KOMBİ ALIRKEN 4 ÖNEMLİ KRİTER

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 28, 2017
KOMBİ SATIN ALMA REHBERİ – KOMBİ ALIRKEN 4 ÖNEMLİ KRİTER


Kombi tiplerini Kombi Satın Alma Rehberi - Farklı Açılardan Kombi Türleri yazısında detaylarıyla tanıdıktan sonra artık kombi satın alma yaparken başka hangi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedelim biraz da.

1.     Kombi Gücü 

Kombiyi almak istediğiniz binanın ve içindeki radyatörlerin büyüklüğüne göre karar vermeniz gereken kombi gücü, başka bir deyişle ısıl değeri olmalı. Aşağıdaki tabloyu kullanarak siz de en uygun kapasitede kombiyi seçebilirsiniz. 

Radyatör Uzunluğu

Bina Büyüklüğü

Kombi Kapasitesi (kcal/saat)

Kombi Gücü

5 - 9 metre

160 metrekare

20.000

24 kW

9 - 13 metre

200 metrekare

26.000

30 kW

> 13 metre

> 200 metrekare

30.000

35 kW

 

2.     Ek Özellikler

Bir kombi içerisinde suyun içinden geçerek ısıtıldığı yerler olan eşanjörler tek veya çift olabilir. Çift eşanjörlü kombiler aynı enerjiyi harcayarak iki kat daha fazla su ısıtabilirler. Bu da ciddi bir enerji verimliliği sağlar. 

Öte yandan, geçen yazıda “yoğuşmalı kombi” dediğimiz tipler de enerji verimliliği yüksek olduğu için tek eşanjörlü yoğuşmalı kombi alarak aynı miktarda tasarruf edebilirsiniz. 

 

3.     Diğer Satın Alma Kriterleri

Termostat; çoğu modelde termostat cihaz üzerinde var iken, bazı modellerde olmayabilir. Bu durumda ek olarak termostat alıp cihazınıza monte edebilirsiniz. Bu şekilde hedeflenen sıcaklığa erişildiğinde cihaz stand by moduna geçeceği için enerji tasarrufu yapabilirsiniz. 

Bulunduğunuz bölgedeki iklim koşulları; eğer soğuk bir bölgede yaşıyorsanız tam bir merkezi ısıtma sistemi ihtiyacınız varken, daha ılıman bölgelerde kombi soba almanız yeterli olacaktır. 

Güvenlik; her ne kadar kömür sobalarının terk edilip daha güvenli olan kombi sistemlerine geçilmiş olsa da azalarak bile olsa yanma ve zehirlenme tehlikesi bu tarz cihazlar söz konusu olduğunda her zaman var.  Enerji atıklarının dışarıya verilmesi için baca sistemine sahip olan kombiler daha güvenli kabul edilmekle beraber, kombi satın alma yaparken güvenlik için başka ne gibi önlemler alındığını sorgulamanızı da tavsiye ederiz. 

Kurulum; Diğer dayanıklı tüketim mallarının aksine, kendinizin kurulum yapamayacağı bir ürün grubudur kombiler. Genelde ücretsiz olmakla beraber, satın alırken kurulumla ilgili daha detaylı kimin kurulum yapacağı, kaç gün içinde yapılacağı gibi bilgileri de edinmelisiniz. 

Yetkili Servis; Pek çok marka arasından tercih yapmaya çalışırken seçeneklerinizin yetkili servis ağının genişliğini de sormalısınız. Türkiye koşullarında Arçelik, Bosch, Demirdöküm geniş servis ağına sahip kombi üreticileridir. Ancak daha detaylı bir araştırma ile diğer kombi markalarıyla ilgili bilgi de edinebilirsiniz. 

 

4.     Enerji Tasarrufu

Kombi satın alma yaparken bakmanız gereken bir diğer yer de, cihaz üzerinde yer alan enerji etiketi. Artık pek çok kombi A veya A4 sınıfı enerji sertifikasına sahip. Elektrik, doğalgaz ve su tüketimine dair bilgi alabileceğiniz bu etiketleri mutlaka kontrol ederek son kararınızı vermeniz uzun vadede kullanım maliyetlerinizi ciddi oranda düşürür. 

Bir başka enerji tasarrufu konusu ise; bazı kombileri sadece ihtiyaç olduğunda (akşamları veya bir iş yerinden bahsediyorsak hafta için gündüz saatleri gibi) kullanmak daha verimli iken, bazı modellerde ise düşük ayarda sürekli çalıştırmak daha az enerji tüketilmesine sebep olur. Kombi satın alırken ve kurulumu yapılırken yetkili kişilerle bu konuda görüşmenizi, satın aldığınız modelin ve binanızın özelliklerine gerekiyorsa sürekli düşük ayarda, gerekmiyorsa sadece ihtiyaç halinde çalıştırmalısınız.  

 

Fiyatimbu ürün gamında yer alan kombi modellerini incelemek için tıklayın, ya da bize ilgilendiğiniz modelleri bildirin, sizin için fiyat alalım. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha