KOMBİ SATIN ALMA REHBERİ – FARKLI AÇILARDAN KOMBİ TÜRLERİ

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 27, 2017
KOMBİ SATIN ALMA REHBERİ – FARKLI AÇILARDAN KOMBİ TÜRLERİ


Kış aylarının yaklaşmasıyla ev ve iş yerlerinde de ısıtma sistemleri ve olası maliyetleriyle ilgili endişeler yavaş yavaş başladı. Bu yüzden biz de hem satın alma ve kurulum, hem de kullanım açısından maliyeti yüksek olan ürünlerden kombi hakkında sizleri bilgilendirmek istedik. 

Yaklaşan kombi satın almalarınız için bir rehber niteliğindeki bu iki yazının ilkinde farklı açılardan bakarak kombi türlerini tanıyalım. Kombi Satın Alma Rehberi - Kombi Alırken 4 Önemli Kriter yazısında ise kombi satın alma süreçlerinde dikkat edilmesi gereken konuları listeleyelim. 

 

1.     Enerji Verimliliği Açısından Kombi Tipleri

Kombi gibi hem satın alma hem de kullanma maliyeti yüksek ürünleri alırken çok detaylı tanımak önemli bir adım. Bu yüzden sizlere 3 farklı açıdan kombi tiplerini anlatacağız. Ancak bunlardan en önemlisi, Türkiye’de kombi satın alması yaparken tüm mağazalarda ve satıcılarda ürünleri tanımlama için kullanılan, cihazın yanmış gaz atıklarını atmosfere nasıl bıraktığıyla ilgili olan sınıflandırma. Dolayısıyla ticarette sık kullanılan bir sınıflandırma olduğu için biz de kombi satın alma rehberine bununla başlamak istedik.

Konvansiyonel Kombi: Isıtma amacıyla kullanılan enerji fanlar aracılığıyla atık halinde dışarı verilir. Bu tip kombiler %80-88 civarı bir verimlilikle çalışır. 

Arçelik DGK 20 HP LCD, Vaillant atmo TEC / turbo TEC, Demirdöküm Atron, Baymak ECO 24 Fi, Bosch CLASS bu tip kombilerden sadece birkaçı. 

Yoğuşmalı Kombi:  Isıtma işleminin sonucunda ortaya çıkan su buharı (atık) tekrar yoğunlaştırılarak bu buharın sahip olduğu ısı da sisteme dahil edilir. Başka bir deyişle, cihazın ortaya çıkardığı atık tekrar kullanılır. Bu da kombinizin %88’dan daha yüksek verimlilikle çalışması demektir.  

Arçelik DGK Y 26 HP LCD, Vaillant eco TEC Pro, Demirdöküm Nitromix, Baymak LUNA AVANT 24 Fi, Bosch CONDENS bu tip kombilere birkaç örnek. 

Aşağıda farklı açılardan kombi sınıflandırmalarını da inceleyeceğiz ancak önceden belirtelim, her kombi tipi (gaz yakıtlı, yağ yakıtlı, kapalı sistem veya birleşik) atık sistemi tasarımına göre konvansiyonel veya yoğuşmalı olabilir. 

 

2.     Kullanılan Yakıt Türüne Göre Kombi Tipleri

Gaz Yakıtlı Kombi: Doğal gaz veya propan gazı ile çalışan, verimliliği çok yüksek ısıtıcılardır. Diğer tüm tiplere göre daha verimli olmasının yanında en önemli dezavantajı doğal gaz bulunmayan şehirlerde kullanımının mümkün olmaması. 

Arçelik 8100 HS, Vaillant Ecotec Pro24, Bosch Greenstar 25i gaz yakıtlı kombilere örnek verilebilir. 

Yağ Yakan Kombi: Herhangi bir ısıtma yağı, ya da son yıllardaki artan kullanımıyla biodiesel yağ yakıtlar ile çalışır. Gazlı kombilere göre kullanım maliyeti düşük veya yüksek olabilir, bu tamamen yağ fiyatlarının piyasadaki dalgalanmasına bağlıdır. Isıtmada kullanılacak olan uzun süre depolanması gerektiği için ek olarak kazana ihtiyaç vardır. 

Bosch Greenstar Heatslave II 25/32 ErP, Greenstar Danesmoor 25/32 bu tip kombilerdendir.

Elektrikli Kombi: Aslında enerji verimliliği yüksek olmasına rağmen, doğal gazlı veya yağ yakıtlı benzerlerine göre yine de daha yüksek maliyetlidir. Eğer ev, iş yeri gibi bir binayı ısıtmak yerine sadece su ısıtmak amacıyla satın alma yapacaksanız, elektrikli şofben modelleri altında bu tipler tercih edilebilir. 

Çok fazla alternatifin de olmadığı bu grup için Vaillant’ın eloBLOCK modeli örnek verilebilir. 

 

3.     Çalışma Prensibine Göre Kombi Tipleri 

Birleşik (Combination) Kombiler: Bu tip kombiler direkt su girişlerinden aldıkları suyu ısıtır ve bina ısıtma sistemine veya musluklara gönderir. Bu sebeple su depolamak için bir silindir veya tanka gerek duyulmaz. 

Avantajları; ek bir tank veya silindir gerekmediği için alandan tasarruf, sistem kombilerine göre daha ucuz, basit ve hızlı olması. 

Dezavantajları; Küçük ev ve iş yerlerinde, veya tek banyolu mekanlarda kullanımı uygunken, birden fazla banyosu olan, geniş mekanlarda su basıncı düşük olacağından verimli değildir. 

Vaillant eco TEC Pro 28, Bosch Greenstar 24i Junior, Bosch Greenstar Heatslave II 25/32 ErP (yağ yakıtlı) bu tip kombilerdendir.

 

Kapalı Sistem (System) Kombisi: Aynı anda farklı muslukları ve ısıtma birimlerini besleyebilecek kadar suyu ısıtan bir silindir içeren kombi tipidir. Bu sistemlerde, genellikle bir dolap içinde konumlandırılan, suyun depolandığı bir silindir de mevcuttur.     

Avantajları; Kurulma maliyeti düşüktür ve birkaç banyosu olan büyük evler, butik oteller veya bu tarz işletmeler için uygundur. Su basıncı ise yüksektir. 

Dezavantajları; Yoğun kullanıldığında sıcak suyun bitme olasılığı vardır.

Vaillant Ecofit Pure 412, Bosch Greenstar I 30i ve Bosch Greenstar Danesmoor 25/32 (yağ yakıtlı) bu tip kombilere örnek verilebilir.

 

Düzenli (Regular, Conventional) Kombi: Ayrı bir su tankından depolanan suyun ısıtılması ve kullanılması prensibi ile çalışır. Konvansiyonel Kombi olarak da adlandırılır ki enerji atıkları zaten aynı şekilde sistemden atılır. 

Avantajları: Su basıncının çok yüksek olması. 

Dezavantajları: Kurulumu diğer tiplere göre daha karmaşıktır, ek sistemler (tank gibi) ve borular gerektirir. Su tankı ve silindir sebebiyle daha büyük yer ihtiyacı vardır. Ve tanktaki suyun bitme ihtimali dolayısıyla sıcak su için bekleme durumu söz konusudur.

Vaillant Eco TEC Plus 438, Bosch Greenstar FS30Cdi modelleri bu tip kombilere örnek.   

Farklı kombi alternatiflerini bu şekilde tanıdıktan sonra, Kombi Satın Alma Rehberi - Kombi Alırken 4 Önemli Kriter yazısında da kombi satın alma yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuşacağız. 

Fiyatımbu ürün gamında yer alan kombi seçeneklerini incelemek için tıklayın, ya da ilgilendiğiniz ürünleri bize bildirin, sizin için pazarlık edelim.

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha