İşletmeniz İçin Ek Gelir Yaratın - Otomat Satın Alma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 16, 2017
İşletmeniz İçin Ek Gelir Yaratın - Otomat Satın Alma Rehberi

Hem işletmenize ek finansal kaynak yaratmak, hem de müşterilerinizin veya misafirlerinizin basit ihtiyaçlarını hızlıca karşıyalabilmek adına otomatik satış makineleri bulunmaz bir fırsat. İşletmeniz ne olursa olsun, mağaza, cafe, restaurant, otel, yurt, spor salonu, okul veya kurs, insan trafiğinin yüksek olduğu her yerde otomatları satış ve ek gelir amacıyla kullanabilirsiniz. Amacınız ve beklentiniz ne olursa olsun, otomatlar hem işletmeciye hem de müşteriye kolaylık sağlarlar.

Genelde otomatik satış makinesi işleten kişiler işletmenizde kira karşılığı yer isterler. Ancak bu işi sizler de yapabilirsiniz. Biz de bu yazıyı otomatik satış makinesinin işletmesini sizin yapacağınızı düşünerek hazırladık.

Otomat Tipleri

Otomatik satış makineleri temelde elektronik ve mekanik olmak üzere ikiye ayrılırlar. Elektronik otomatlar kredi kartı da kabul edebildiği için aynı sınıflandırmayı kredi kartıyla çalışan ve nakit ile çalışan diye de yapabiliriz. Çok kısaca değinecek olursak;

Elektronik Otomatlar ile ürünlerin fiyatlarını ayarlamak ve güncellemek çok daha kolaydır. Kredi kartı da kabul edebildiği için, “param içeride kalır ve ürün de alamazsam” endişesi taşıyan müşterileri kaçırmamış olursunuz. Entegre soğutucu içeren modelleri sayesinde her türlü yiyecek ve içecek satışına uygun modellerdir.

Mekanik Otomatlar elektronik rakiplerine göre daha ucuzdur. Elektrik bağlantısına ihtiyaç duymaksızın herhangi bir yerde konumlandırılabilirler. Nakit para ile çalışırlar ve artık çoğu model para üstü de verebiliyor. Soğutucu içermediği için taze kalması gereken ve satış sirkülasyonunun ne derecede yüksek olacağından emin olamadığınız yiyecekler için uygun değildir.

Bu sınıflandırmadan ayrı olarak, son yıllarda farklı kahve çeşitlerini de yapan otomatlar mevcuttur.

Otomatik Satış Makinesi Alırken Netleştirmeniz Gereken Konular

Otomatı Nerede Konumlandıracaksınız?

İşletmenizin içinde mutlaka en uygun yer neresidir diye önceden karar vermelisiniz. Hatta eğer içecek yerine atıştırmalık yiyecek satmayı planlıyorsanız bunların raf ömrü içeceklere göre daha kısa olduğu için işletmenizin en işlek yerine koymanız şarttır.

Elektrik Kapasitesi Otomat İçindeki Yiyecekler İçin Yeterli mi?

Satın almayı düşündüğünüz modelin elektrik ihtiyacını ve soğutma kapasitesini kontrol etmeniz makineye yüklemeyi planladığınız toplam ürün miktarı için önemlidir.

Otomat İle Ne Satacaksınız?

Burada önemli olan işletmenizin ziyaretçilerinin en çok neye ihtiyaç duyduğu. Örneğin bir spor salonu işletiyorsanız müşterileriniz yüksek kalorili yiyecek ve içecekler tercih etmeyecektir. Ancak genel olarak otomatik satış makineleri ile soda ve gazlı içecekler, meyve suları, atıştırmalık yiyecekler, sakız ve hatta kitap ve makyaj malzemeleri bile satabilirsiniz.

Seçtiğiniz ürün grubundan kaç çeşit ürün bulunduracağınıza da önceden karar vermelisiniz ki otomat satın alırken o sayıda alternatife yetecek kapasitede olmalı.

Ödeme Türü Ne Olacak?

Aslında nakit ödeme seçeneği otomat işletenler tarafından, sık sık gidip parayı oradan almak gerektiği, ve hırsızlığa da müsait olduğu gerekçeleriyle tercih edilmez. Öte yandan, işletmenizin içinde bir otomat bulundurmanızdan nakit ödeme seçeneği ve hırsızlık tehlikesi sizin için sorun olmayacaktır. Kredi kartıyla ödeme seçeneğini de bulundurmanız müşterilerinize farklı alternatifler sunmanız açısından önemlidir.

Otomat Satın Alırken Kaçınmanız Gerekenler

Karmaşık Kullanım

Tahmin edebileceğiniz gibi, kimse yiyecek, içecek almak için zor veya karmaşık bir işlemle uğraşmak istemez. Üstelik otomatik satış makineleri basitliği nedeniyle tercih ediliyor. Dolayısıyla otomat satın alırken mutlaka küçük bir çocuğun bile kullanabileceği basitlikte olmasına dikkat etmenizi öneririz.

İkinci El Otomatlar

Fiyatlarının uygun olması sebebiyle tercih edilebilirler. Fakat bunu da ikinci el araba almak gibi değerlendirmelisiniz. Eğer otomatik satış makinelerinden anlamıyorsanız, fikrini soracağınız ve bu makinelerden anlayan bir tanıdığınız da yoksa biraz daha fazla ödeyip yeni bir otomat almanız daha mantıklıdır. Kullanılmış makinelerin size sonradan çıkaracağı tamir ve bakım masrafının ne kadar olacağını önceden kestirmeniz çok zor.

Otomatik satış makineleri özelinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise güvenliktir. Çocukların bile kullanabildiği bu cihazları öncelikle devrilmeye karşı sabitlemelisiniz. Ardından diğer güvenlik önlemlerini de alarak müşterilerinizin kullanımına sunabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha