İŞLETMENİZ İÇİN 7 ADIMDA ÇAMAŞIR MAKİNESİ SATIN ALMA

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 28, 2017
İŞLETMENİZ İÇİN 7 ADIMDA ÇAMAŞIR MAKİNESİ SATIN ALMA

İsterseniz bir çamaşırhane açarak bu işe özel bir yatırım yapın, isterseniz otel, pansiyon olan  işletmenizde çamaşırhane servisi verin, her durumda  belirli sayıda çamaşır yıkama makinesi satın almanız gerekecek. Bu da işletmenizin hacmi doğrultusunda yeni bir yatırım demek tabii ki. Üstelik çamaşır makinelerinin enerji kullanımının da yüksek olduğunu hesaba katarsak, işletme maliyetleri de o oranda yüksek olan bir ürün grubudur. İsterseniz bu yazıda genel olarak çamaşır makinelerini ve satın alma kriterlerini inceleyelim.  

 

1.Çamaşır Makinesi Tipleri 

Önden Yüklemeli Çamaşır Makineleri: Adından da anlaşılacağı gibi çamaşırların ön tarafta bulunan kapaktan yüklendiği tiptir. Türkiye’de en sık tercih edilen çamaşır makinesi tipidir, zira makinenin üzerinde dolap, raf gibi nesnelerin bulunmasına izin verir. Veya makineyi bir tezgah altına da monte edebilirsiniz. Bunun yanında pek bilinmeyen bir diğer avantajı ise tepeden yüklemeli çamaşır makinelerine kıyasla su tüketimi %40’a kadar daha azdır. Satın alma fiyatı göreceli yüksek olsa da, su tüketimi avantajı sayesinde bu maliyet kısa sürede telafi edilebilir.  

Tepeden Yüklemeli Çamaşır Makineleri: Makinenin üst kısmında bulunan kapaktan çamaşırların yüklendiği tiptir. Su tüketimi dolayısıyla fazla avantajlı olmadığını belirtmiştik. Genellikle tercih edilme sebebi, makineye çamaşır yükleme ve çıkarma sırasında eğilip kalkmaya gerek olmamasıdır. Öte yandan, pazarda yerini önden yüklemeli makinelere terk etmeye başlamıştır. 




Yıkama/Kurutma Makineleri: Altta bir çamaşır yıkama, üstte de kurutma makinesinin birlikte olduğu kombinasyonlardır. İki makine birbirine bağlıdır ve kapasitesi diğer makinelere göre nispeten daha düşüktür. Kurutma da sağlaması sebebiyle ticari işletmeler için avantajlıdır. Elektrikli veya gazlı olmak üzere iki farklı seçenek mevcuttur. Ayrıca alandan da tasarruf etmenizi sağlar. 






Yıkama ve Kurutma Makineleri Kombinasyonu: Normal bir çamaşır makinesi boyutunda olup tek makine ile hem yıkama hem kurutma yapmanızı sağlar. Bu sebeple alan kullanımını da minimuma indirebilirsiniz. Ancak piyasada çok çeşitli alternatifleri yoktur, belirli markalarda bulunur sadece. Bu sebeple fiyatı da yüksektir. Öte yandan sadece yıkama yapan çamaşır makinelerine göre daha düşük güçle çalışırlar.  

Ticari Çamaşır Makineleri: Aslında çamaşır makineleri özelinde ev tipi ve ticari makineler arasında çok ciddi bir fark yoktur. Tek fark, ticari makinelerde bozuk para ile çalışmayı sağlayan bir donanım mevcuttur. Bu da sadece perakende çamaşır yıkama servisi verecekseniz gerekli olan bir özellik olup, otel, pansiyon gibi işletmelerde dahi normal ev tipi çamaşır makineleri tercih edebilirsiniz. 

 

2.Kapasite

Çamaşır makinesi kapasitesi makinenin yıkayabileceği maximum çamaşır ağırlığı ile ölçülür. Genellikle 6 kg’dan başlayarak artan kapasitelerde makineler mevcuttur. İşletmenizin yaklaşık olarak ihtiyaç duyacağı kapasite ve kullanım sıklığına göre tercih yapmanızı öneririz. 

 

3.Tüp

Çamaşır makinelerinde porselen kaplama, plastik ve paslanmaz çelik olmak üzere üç farklı tüp vardır. Çizildiğinde bozulmaya sebep olacağı için porselen tüpler dezavantajlıdır. Daha kaliteli makineler plastik tüp kullanır ki bunların ömrü makine ömrüyle aynıdır. En kaliteliler ise paslanmaz çelik tüp kullanırlar. 

 

4.Yıkama Seçenekleri

Tüm çamaşır makineleri çok farklı yıkama alternatifleriyle geliyor artık. Uzun veya kısa yıkama, sadece durulama, sadece sıkma gibi... Çamaşır makinesi satın almadan önce ihtiyaç duyacağınız yıkama tiplerini belirleyip bu doğrultuda eleme yapabilirsiniz.  

 

5.Buharla Temizleme

Son model çamaşır makineleri sadece kırışıklık veya kötü kokuları giderme işlemi yapan seçenekler de sunuyor. Bu şekilde deterjan kullanımı da gerekmediği için son derece verimli bir yıkama seçeneği. Bu işlem kuru temizleme işlemine benzediği için işletmenizde tercih edebilir ve müşterilerinize bir alternatif de sunmuş olursunuz.  

 

6.Enerji Verimliliği

Ev tipi kullanımda bile son derece önemli olan enerji tasarrufu, birden fazla makineyi kullanacağınız işletmenizde çok daha önemli bir konu haline geliyor. Dolayısıyla satın alma sırasında mutlaka enerji etiketini kontrol etmenizi, hatta bununla da kalmayarak seçenekleriniz arasındaki makinelerin 2 veya 3 yıllık sürede enerji tüketimini hesaplayarak karşılaştırmanızı tavsiye ederiz. 

 

7.Gürültü Seviyesi

Eğer çamaşır makinesini konaklama birimlerinden çok uzağa yerleştirmeyecekseniz, mutlaka göz önüne almanız gereken bir faktör de gürültü seviyesidir. Enerji etiketlerinde genellikle gürültü seviyesi hakkında da bilgi yer alır, dolayısıyla bu etiketleri dikkatlice kontrol ederek daha sessiz bir makine satın alabilirsiniz. 

Farklı çamaşır makinesi seçenekleri arasından en uygunu için tıklayın.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha