Inverter Klimalar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 15, 2017
Inverter Klimalar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

      Sıcak yaz ayları yaklaşırken pek çok işletme klimalarını yenilemek için çalışmalara başladı bile. Karar verme, satın alma, kurulum gibi işlemlerin de zaman alacağı düşünülecek olursa klima araştırmaya başlamak için en doğru zamandayız. Teknolojinin her geçen gün yeni alternatifler sunduğu klima ya da diğer adıyla iklimlendirme cihazları sektöründe en son gelişme olan inverter klimalardan bahsedeceğiz bu yazıda.

      Inverter klimalar, yüksek enerji tasarrufu da sağlamaları sebebiyle son yıllarda ofis, mağaza, banka gibi mekanlarda en çok tercih edilen iklimlendirme aracı. Peki bu klimaların klasik klimalarla arasındaki farklar nedir, sistemi nasıl çalışır, ne gibi avantajları vardır, satın alırken nelere dikkat etmeliyiz gibi soruların cevaplarını ne kadar biliyoruz? Bilinçli bir seçim yapabilmek için bu sorulara birlikte cevap arayalım.  

Inverter Klima Sistemleri Çalışma Prensibi Nedir?

      Oda sıcaklığını istenilen seviyeye getirip, orada tutmak amacıyla kompresörün sıcak veya soğuk havayı farklı miktarlarda ve şiddette üflemesini sağlayan bir sistemdir. 

      Isıtma veya soğutma işleminin şiddetinin artması gerektiğinde, kompresör yüksek hızda ve yüksek kapasiteyle çalışır. Tersine, iklimlendirmenin şiddetinin düşmesi gerektiğinde de daha düşük hızda ve düşük kapasiteyle çalışır. 

      İlk çalıştırıldığında, hedeflenen sıcaklık derecesine ulaşmak için yüksek hızda seyreden klima, ayarlanan dereceye yaklaştıkça yavaşlamaya başlar ve daha düşük miktarda enerji harcar. Bir değişiklik olmadığı sürece de bu şekilde devam eder. Ancak mekanın sıcaklığında ani değişimler meydana gelirse üfleme şiddetini yeniden ayarlar. 

Inverter Klimaların Klasik Klimalardan Farkı Nedir?

      Bu klimaların klasik, ya da daha genel tabirle A Sınıfı, klimalardan farkı yukarıda anlattığımız çalışma prensibindedir. A sınıfı klimaların kompresörlerinde sadece ON ve OFF işlemleri vardır. Yani bu tip klasik klimalar da hedeflenen sıcaklığa göre kendini ayarlar ancak bu işlemi istenilen sıcaklığa ulaşıldığında tamamen durup, mekan sıcaklığı değiştiğinde tekrar çalışmaya başlayarak sağlar. Ve çalıştığı süre boyunca sabit hızda hava üfler.

      Inverter klimaların klasik klimalardan en önemli farkı, çalışması sırasında üflediği havanın hızını ve kapasitesini arttırıp azaltabilmesidir. 

Inverter Klimaların Avantajları Nelerdir?

      Teknolojinin sunduğu her yenilik beraberinde avantajlarını da getirir. Başlıklar halinde incelersek;

      Enerji Tasarrufu; Inverter klimalar uzun vadede %30 civarı enerji tasarrufu sağlar. Bunu sağlayan sebeğler ise,

  •       Bir cihazın sürekli düşük tempoda çalışması, zaman zaman durup tekrar çalışmasından daha az enerji harcamasına sebep olur. 
  •       İlk çalışmaya başladığında da klasik klimalara göre istenilen sıcaklığa daha kısa sürede ulaşır. 

      Ev tipi kullanımda, yani düzensiz aralıklarla kullanımda, bu tip klimaların alış fiyatını da göz önünde bulundurursak maliyet avantajının kayde değer miktarda olmayacağı düşünülebilir. Ancak yaz ve kış, sürekli olarak çalışan işletme, ofis, banka, mağaza, alışveriş merkezi gibi, günde 8 saat veya daha uzun süreli kullanım gereken mekanlarda tüketilecek enerji miktarı düşünüldüğünde çok daha düşük maliyetli bir tercihtir. 

Rahatlık; Inverter klimalarda ilk çalışmaya başladığında kompresör hızla mekanı iklimlendirir. Hedeflenen sıcaklığa ulaşıldığında kendini regüle ederek sürekli bu sıcaklığı korur. Klasik klimalarda göre mekan sıcaklığında çok daha az dalgalanma, yani değişiklik, görülür. 

Çevre Dostu; klor içermeyen soğutucu kullanılmasından ötürü bu tip klimalar çevre dostudur. 

Sessiz; gereken kapasitede çalışmayı sağlayan kompresör cihazın oda içerisinde kalan bölümünde yer alır ve inverter klimalarda, sık sık durup tekrar çalışmaya başlamadığı için, daha sessizdir. 

      Her ne kadar Inverter klimaların avantajlarından bahsediyor olsak da, dezavantajlarına da değinmekte fayda var. Bu tip klimalarda elektronik kontrol ve ayarlama sistemi klasik klimalara göre genelde daha karmaşıktır. Fiyatının da A sınıfı klasik klimalardan yüksek olduğunu söylemiştik ki bunun en önemli sebebi klor içermeyen soğutucu kullanılmasıdır. Ancak teknolojinin hızla geliştiği, klima üreticilerinin sürekli yeni teknolojilere yatırım yaptığı göz önüne alınırsa, klor içermeyen soğutucuların fiyatları yakın zamanda düşecektir.  

 

Inverter Klima Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

      Kapasite, klima tipi, enerji tüketimi, filtre özellikleri ilk bakışta dikkat edilmesi gereken konulardır ve hemen hemen tüm klima üreticileri ve markaları tarafından satış sırasında bilgi verilir. Bunlar dışında dikkat edilmesi gerken noktaları özetleyecek olursak;

- Kurulum ücretleri,

- Garanti süresi ve satın alacağınız markanın servis desteği, 

- Klimanın diğer cihazlarla (cep telefonu, bilgisayar gibi) uyumlu olup olmadığı ve uzaktan kontrol,

- Hemen hemen her mekanda önemli olmakla birlikte, özellikle hastane, poliklinik gibi sağlıkla ilgili mekanlarda hayati önem taşıyan klimanın nem kontrolü özelliği, 

yer alır. Her ne kadar enerji tasarruflu olduğunu belirtmiş olsak da, satın alma yaparken “ürün fiyatı / ortalama kullanım ömrü boyunca enerji tüketimi” kıyaslamasının da hesaplayarak karşılaştırılmasını ve bu konuda rakamlarla karar verilmesini tavsiye ederiz. 

Farklı klima modellerini incelemek için tıklayın veya bize istediğiniz klima modellerini bildirin, sizin için fiyat alalım. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha