FRİTÖZ SATIN ALMADAN ÖNCE SORMANIZ GEREKEN SORULAR

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 24, 2017
FRİTÖZ SATIN ALMADAN ÖNCE SORMANIZ GEREKEN SORULAR

    
        Kızartmalar, ne çeşit olursa olsun, misafirlerinize sunacağınız en lezzetli yemeklerin başında gelir. Restaurant özelinde düşündüğümüzde ise, hem menüdeki ana yemekler, hem de ana yemek yanında servis edilen aperatifler göz önüne alınırsa, bir mutfağın gün içinde en çok ürettiği yiyeceklerdendir. Bu da iyi bir kızartma makinesini bir mutfağın en önemli ihtiyaçlarından biri haline getirmeye yeter. Öyleyse bu yazıda işletmenizin mutfağı için doğru fritözü seçmenize yardımcı olacak soruları soralım.

Bir restaurant, cafe, otel ve şirket mutfağı için ev tipi fritöz tercih edilebileceği gibi, endüstriyel fritözler de satın alınabilir. Bu tamamen mutfaktan beklenen kapasite ile ilgilidir.  O yüzden bu yazıda hem ev tipi hem de sanayi tipi fritözleri ele alacağız. 

Bir sonraki yazımız 6 Adımda Fritöz Satın Alma'da ise fritöz alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.  

Fritöz İle Neler Yapılır? 

      Kızartma makinesi satın almadan önce bu ürünle neler yapılacağının planlanması ve ne sıklıkta kullanılacağını bilmek önemlidir. 

Fritöz ile en çok hazırlanan yiyecekler; patates cipsi ve her türlü cips, kızarmış sebzeler, peynir, soğan halkaları, tavuk, hindi, yengeç, karides olarak sıralanabilir. Ancak genel olarak da, kızartıldığında lezzetli olduğunu düşündüğünüz her şey fritöz kullanarak pişirilebilir.    

Neden Fritöz Almalısınız?

      Evet bu da bir soru. Çünkü isterseniz fritöz ile yapılan işlemi, bir tencereye yağ doldurup ısıtarak da yapabilirsiniz. Ancak bu şekilde fritözün sağlayacağı konforu elde etmeniz biraz zor. Kısaca bu kolaylıkları listelememiz gerekirse: 
1. Hızlı kızartma süresi; ki bir işletme için en önemli kriterlerden biri müşterilerine sunduğu servisin hızıdır. 
2. Güvenlik; doğru kullanıldığında geleneksel kızartma yöntemlerine göre çok daha güvenli bir operasyon sağlar.
3. Kullanım kolaylığı; sadece birkaç tuşa basılarak yönetilen bir cihaz olması sebebiyle kullanımı kolaydır.  

Ne Tip Bir Fritöz Almalısınız?

      Aslında fritözleri incelerken hem en önemli hem de en geniş kapsamlı kısım bu. Ev tipi ve endüstriyel olmak üzere iki temel tipi olmasını bir kenara bırakarak, enerji kullanımına göre kızartma makineleri üç gruba ayrılır:

-             Elektrikli Fritözler; en çok kullanılan türdür. Propan fritözlere göre daha güvenlidir. Öte yandan, nispeten küçük hacimli olması sebebiyle çok büyük yiyeceklerin (örneğin, bütün bir tavuk veya hindi gibi) kızartılmasına uygun olmayabilir. Büyük boyları da vardır ancak fiyat olarak daha yüksek olur. Ortamda kızartma koku yayılmasına sebep olur.

-                 Propan Gazlı Fritözler; Çıtır çıtır ve daha lezzetli kızartma tercih edenlerin seçimidir ancak daha çok dış mekanlarda kullanım için uygundur. Basınç fritöz diye de bilinir. Kullanım için gerekli propanı depolama alanı ve sürekli yenileme ihtiyacı sebebiyle  kullanımı zordur. 

-             Air Fritözler; Aslında, yağ kullanılmadığı için, tam olarak bir fritöz sayılmazlar. Ancak sonuçta kızartma yapıldığı için bu sınıflandırmaya dahil edilmişlerdir. Bu çeşit cihazlarda, yiyecek dört bir tarafından ısıtılarak dış katmanı çıtır çıtır, içi daha yumuşak pişirilir. Bu fritözlerle hazırlanan yiyecekler lezzetli olmasına rağmen, tadı tam olarak kızartma gibi olmayabilir. Öte yandan, daha sağlıklı pişirmeleri, kullanım ve temizleme kolaylığı sunmalarından dolayı tercih edilebilir. Fiyatı diğer türlere göre yüksek olmakla birlikte, uzun süreli kullanımda yağ tüketimi olmayacağı için kullanım maliyeti daha düşüktür. 

Fritöz seçimi yaparken başka bir sınıflandırmayı da göz önünde bulundurmakta fayda var. Buna göre: 

-          Kilitlenebilir kapaklı fritözler; adından anlaşılacağı gibi kilitlenebilir kapağı vardır ve kızartma işlemi sırasında etrafa yağ sıçraması sorunu yaşatmaz. Kızartma sepetinin pozisyonu kapağı açmaya gerek olmadan ayarlanabilir. 

-          Kilitsiz fritözler; kilit olmayan veya kızartma sepetinin pozisyonunu ayarlamak için kilidin açılmasını gerektiren fritöz tipidir. Kilitli kapaklı türe göre fiyatları daha uygundur. Genellikle paslanmaz çelikten üretilir.   

-          Döner sepetli fritözler; içerdeki kızartma sepeti işlem sırasında yağın içinde sürekli dönerek tüm yiyeceklerin eşit oranda kızarmasını sağlar. Diğer türlere göre çok daha az yağ kullanımı gerektirir. Kilitlenebilir kapaklı olan ve olmayan modelleri mevcuttur.  

Mutfağınız için ne tür bir kızartma makinesi almanız gerektiğine karar vermek zor olabilir. Ancak alternatifleri bu bilgiler ışığında inceleyip tanıdıktan sonra seçim yapmak çok daha kolaylaşacaktır. 

Bir sonraki yazıda da fritöz konusuna devam ederek, kızartma makineleri satın almasında dikkat edilecek kriterlerden bahsedeceğiz.

Fritöz modelleri için tıklayın veya istediğiniz fritöz modellerini bize bildirin, sizin için fiyat alalım.

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha