Fiyatimbu.com JET MOTORU SİPARİŞİ

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 22, 2017
Fiyatimbu.com JET MOTORU SİPARİŞİ

2014 yılından bu yana küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlere satın alma çözüm ortağı olarak servis veren fiyatımbu ürün yelpazesini de hızla genişletiyor. Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi burada da genişleme stratejik bir planlama ve emin adımlarla gerçekleştirilmekle birlikte zaman zaman müşterilerden gelen talepler doğrultusunda ilginç, sıradışı ve bir anlamda tedariği zor ürünler de firmanın ürün gamına ekleniyor. Bu yazıda fiyatımbu’nun geçtiğimiz günlerde aldığı jet motoru siparişinden ve sürecin ilerleyişinden bahsedelim. Ticari yönü bir yana, tüm ekip için zorlu bir sınav da  olan jet motoru siparişini yönetmek aynı zamanda keyifli de olmalı. Bu yüzden, konuyu detaylarıyla da öğrenmek için fiyatımbu ekibi ile kısa bir söyleşi yaptık.

 

1.       Fiyatimbu.com’u genellikle elektronik, beyaz eşya ve endüstriyel ürünler alanında uzman olarak biliyoruz. Sürekli olarak üzerinde çalıştığınız ürün gruplarından biraz bahseder misiniz?

Fiyatimbu.com ekibi: Tüm ürün gamımız içerisinde en büyük payı televizyon, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri, fırın gibi beyaz eşyalar almakla birlikte, küçük ve orta ölçekli işletmeler için endüstriyel soğutucular, fırınlar, kahve makineleri, hatta kısacası tüm endüstriyel ürünler, bunun dışında zaman zaman yapı malzemeleri ve son dönemde de üniversitelerin her türlü ihtiyaçları yer alıyor. 

 

2.       Tabii insanlar “kim, neden bir jet motoruna ihtiyaç duyar?” diye merak ediyor. Jet motoru siparişini nereden ve ne amaçla almıştınız?

Fiyatimbu.com ekibi: Bu siparişi son dönemde çalışmaya başladığımız üniversitelerden birinin Havacılık Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu, kurmak istedikleri laboratuvar için verdi. Çalışıyor olmasına gerek olmayan, parçaları ve çalışma mekanizmasını inceleyebilecekleri ömrünü tamamlamış bir uçak motoru satın almak istiyorlardı. 

 

3.       Jet motoru ilk defa satın aldığınız bir ürün, dolayısıyla portföyünüzde de yoktu daha önce. Hatta sanırım benzer bir ürün dahi yoktu. Müşteri size nasıl ulaştı, bu proje nasıl gelişti? 

Fiyatimbu.com ekibi: Biz sözkonusu üniversite ile ilk görüşmelere başladığımızda jet motoru siparişi ortada yoktu aslında.  Yakın dönemde üniversiteler ile çalışmaya başlamıştık, bu alandaki müşteri portföyümüzü genişletmek için kendilerine ulaştık ve olası ihtiyaçları için görüşmelere başladık. Diğer pek çok konuyu konuşurken uçak motoru alacaklarını ifade ettiler ve bu proje bizi bir şekilde çok heyecanlandırdı. İlgilenip kendileri için araştırma yapabileceğimizi belirttik ve sonrasında proje gelişerek siparişe döndü. 

 

4.       Tabii jet motoru sıradışı bir ürün. Müşteriniz sipariş aşamasında gerekli teknik bilgileri vermiş miydi, elinizde ihtiyaç duyduğunuz tüm doneler var mıydı? Eğer yoksa bu detayları nasıl aştınız?

 Fiyatimbu.com ekibi:  Aslında müşterimiz için de yeni bir üründü bu. Dolayısıyla elimizde herhangi bir teknik bilgi, spesifikasyon yoktu. Bu, bizim için de müşteri için de teknik doneleri oluşturma sürecinde beraber çalıştığımız bir projeydi diyebiliriz. Boeing, Airbus gibi farklı markalardan değişik motor türlerini araştırdık, sonuçta uygun olabileceğini düşündüğümüz ürünün fotoğrafını ve videolarını çekerek müşterimize gönderdik. Hocaların bakıp onaylamasının ardından da satın almayı gerçekleştirdik. 

 



5.       Peki satın alma ve araştırma süreci nasıl ilerledi? Elinizde teknik bir bilgi olmadan, sadece “jet motoru” diye araştırmak zor olmuş olmalı. 

Fiyatimbu.com ekibi: Zordu evet, ancak keyifliydi de. Biz araştırmalara hem Türkiye hem de yurt dışında başladık.  İthalat işlemleri, nakliye gibi detaylar eklenince bu ürünü yurt dışından tedarik etmenin maliyetinin çok yüksek olduğunu gördük ve o andan sonra konsantrasyonumuzu Türkiye’ye çevirdik. Sonuçta MD-82 tipi bir jet motorunu Bursa’da bir hurdacıda bulduk. Bu tarz hurda parçaların KDV’den muaf olduğunu da keşfetmemizle birlikte artık aradığımız ürünü ve tedarikçiyi bulduğumuzu anlamıştık. 

 

6.       Hem jet motoru gibi sıradışı bir ürün olması, hem fiyatimbu’nun da, müşterinin de daha önce böyle bir ürün satın almamış olması, hem de teknik detayların net olmaması sebebiyle son derece maceralı bir süreç yaşamış olmalısınız. Bu süreçte yaşadığınız en büyük zorluk neydi? Tıkandığınız, çözmekte zorlandığınız sorunlar oldu mu? 

Fiyatimbu.com ekibi: Aslında sürecin her anı hem zor hem de keyifliydi. Ancak en büyük problemi teslimat konusunda yaşadık. Hassas bir ürün olduğundan teslimatı ve bu işin koordinasyonu bizi biraz zorladı. Ancak müşteri-fiyatimbu-tedarikçi-nakliyeci arasında hızlı ve efektif bir iletişim yönetimi kurarak bu sorunu aşabildik. 

 

7.       Son olarak da jet motoru siparişinin fiyatimbu’ya ne kazandırdığından bahsedelim.

Fiyatimbu.com ekibi: Aslında firmamıza değer katmak diyebiliriz. Daha en başta bu siparişi almaktaki amacımız her türlü ürünü, ne kadar sıradışı veya zor bulunur olursa olsun tedarik edebileceğimizi önce kendimize sonra da beraber çalıştığımız partnerlerimize ve müşterilerimize ispat edebilmekti. “fiyatimbu uçak motoru bile bulabiliyor” denilmesi bizim için çok önemliydi ki bunun altından başarıyla kalkabildik. Bunun yanında son dönemde çalışmaya başladığımız üniversiteler için de iyi bir referans yaratabildik muhtemelen. Genelde farklı laboratuvarlar için çok farklı ürünler sipariş edilebiliyor. Ki bu alanda, yani zor olanı gerçekleştirme konusunda tecrübe de kazandık diyebiliriz. 

 

8.       Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha