Ev Ofis Kurulumu için 8 Temel İhtiyaç: Pratik Bir Kılavuz

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 21, 2020
Ev Ofis Kurulumu için 8 Temel İhtiyaç: Pratik Bir Kılavuz

İnternetin yaygınlaşması, hayatın her alanında artık bir lüks değil bir ihtiyaç haline gelmesiyle aslında son 10 yılda home office de denilen evden çalışma sistemi hayatımıza girmeye başladı. Tabii yapılan işe göre evden çalışmanın mümkün olduğu ve olmadığı durumlar var ama o bambaşka bir konu.

Ek olarak, Covid-19 pandemisi de son yıllarda sindire sindire yaşadığımız bu dönüşümü birden hızlandırdı. Artık bireysel tercih olarak evden çalışanlar dışında pek çok şirket de uzaktan yapılabilecek işler için çalışanlarını ofise getirtmemeyi tercih eder oldu. Ki ofis kiralarında ve diğer tüm maliyetlerde yaşanan azalma ile birlikte şirketlerin bu tarz çalışma sistemlerine geçişinin artacağını, evden çalışma oranının giderek yükseleceğini bekleyebiliriz.

Evden çalışmanın çalışma psikolojisi üzerindeki etkileri, verimli bir çalışma için neler yapılması gerektiği de son derece önemli ancak biz bu yazıda biraz daha spesifik bir konu üzerinde duralım istiyoruz: Ev ofis kurulumu için gerekenler…

İster kendi işinizi evinizden yönetiyor olun ister bir şirkete bağlı olarak evden çalışın, eğer iş hayatınız bundan sonra böyle olacaksa veya çok uzun bir dönem bu şekilde çalışacaksanız salonda bir masaya bilgisayar koyup işinizi yapmayın düşünmeyin. İnsanüstü seviyede bir öz disipline sahip değilseniz ev ofis kurulumu yapmanız şart diyebiliriz. En azından temel ofis gereksinimlerini kurmalısınız. Peki bunlar neler? Verimli ve disiplinli bir çalışma hayatı için ev ofis kurulumu neleri içermeli?

 

Ev Ofis Kurulumu için Gerekenler

Ev ofis kurulumu için gerekenler elbette belirli bir bütçe gerektiriyor. Ancak biz yazıda sizlere temel gereksinimlerden bahsedelim. İhtiyaç duyacağınız her ürünün çeşitli fiyat seviyelerinde alternatifleri olduğu gibi bir kısmını zaten var olan ürünlerle de sağlayabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım…

1.   Çalışma Odası

ev ofis kurulumu, ev ofis
İster büyük olsun ister küçük, evin diğer bölümlerinden ayrılan bir çalışma odası ev ofis kurulumu için şart. Hatta evde sizden başka yaşayan kimse olmasa bile çalışma disiplinini sağlayabilmek için özel hayatınızı iş hayatınızdan ayırmanız lazım. Bunun yolu da özellikle çalışmak için dizayn edilmiş bir odadan geçiyor. 

Bu sebeple evdeki odalardan birini çalışma odası olarak belirleyip buna göre düzenlemelisiniz. Yalnız malum büyük şehirlerde evler genelde küçük oluyor. Hatta 1+1 dediğimiz sadece salon ve yatak odasından oluşan evlerde yaşayanlarımız da var. Dolayısıyla ayrı bir çalışma odası hazırlamak imkanlar dahilinde değilse, salonun bir köşesi çalışma amacıyla ayrılmalı ve bu bölüm bir ofis olarak düzenlenmeli. Ve bu bölüm salonun diğer kısımlarından belirgin şekilde ayrılmış olmalı. 

2.   Çalışma Masası

Mutfaktaki ya da balkondaki masayı kullanmayı düşünmemenizi tavsiye ederiz. En iyi ihtimalle günde 8 saatinizi çalışarak geçireceğiniz masa ofislerde kullanılan masalar gibi uygun yükseklikte olmalı.

Yapılan araştırmalara göre ideal çalışma masası yüksekliği yerden 75 cm şeklinde belirlenmiş. Tabii boyunuz çok uzunsa biraz daha yüksek, kısaysa daha alçak masa tercih edebilirsiniz. Ancak sözün özü; balkondaki masayı çalışma odasına taşımadan önce yüksekliğini bir ölçün. Eğer bu ölçüde değilse kendinize uygun bir çalışma masası bakmalısınız. Zira aylarca orada çalışacaksınız. 

Elbette bu masanın bilgisayar, evraklar ve üzerinde yazı da yazabilmek için bir alan içerecek genişlikte olması gerekli. 

İsterseniz standing desk denilen, ayakta kullanılabilecek/çalışılabilecek masalar da tercih edebilirsiniz. Uzun süre ayakta durmak rahatsız edici olmakla birlikte hareketsiz kalmak istemeyenler, çalışırken de aktif olmayı tercih edenler bu tarz çalışma masalarını da tercih edebilirler. Ki bu çalışma masalarına ayrıca bir yazıda değineceğiz. 

3.   Bilgisayar

Elbette evden çalışmak için bilgisayar şart. Ancak nasıl bir bilgisayar? Ki bu da yapılacak olan işe göre değişken. 

Tasarım veya yazılım gibi spesifik işlerde kullanılan bilgisayarlar ile ticaret, iletişim gibi işlerde kullanılan bilgisayarlar aynı değil. Dolayısıyla yapılacak olan işin niteliğine uygun bilgisayarınızın olması da son derece önemli. 

4.   Sandalye

Çalışma masası kadar önemli bir diğer ürün de çalışma sandalyesi. Bilgisayar karşısında tüm gün oturmanızı gerektirecek bir iş yapıyorsanız sandalyenizin ne rehavet getirecek kadar rahat, ne de gün sonunda ağrı, sızı yapacak kadar rahatsız olmaması gerekli. 

İdeal bir çalışma sandalyesinin 40-50 cm yükseklikte olması gerektiği ve bu yüksekliğin de ayarlanabilir olması gerektiğini söyleyebiliriz. Sırt genişliği ise 30-50 cm arasında olup bel boşluğunu da desteklemeli. Bunun dışında çalışma sandalyenizin tekerlekli ve döner olması çalışırken rahat hareket etmenizi sağlayacağı için tercih edilebilir ancak şart da değil. 

5.   İnternet Bağlantısı

Evden çalışma sistemine geçişin en önemli adımlarından olan internetsiz bir ev ofis kurulumu tabii ki düşünülemez. Dolayısıyla kaliteli bir servis sağlayıcıdan, fiyatı diğerlerine göre yüksek bile olsa, internet hizmeti almalısınız. Diğer tüm ürünlerde maliyet odaklı davranılabilir ancak  bağlantı sorunları sebebiyle işinizin ve kariyerinizin riske girmemesi için burada maliyet en sonda değerlendireceğiniz kriter olmalı. 

6.   Dock İstasyonu

Teknolojiyle ilgili olan işler dışında, en temel işlerde bile artık birden fazla elektronik cihaz kullanıyoruz. Bilgisayar, cep telefonu, hard disk gibi. Bir de bunların bir kısmını sık sık şarj etmek gerekiyor. Dolayısıyla ev ofis kurulumu yaparken dock istasyonu denilen, birden fazla ve çeşitli elektronik cihazları birbirine bağlamayı sağlayan ürünlerden almanızda fayda var. 

7.   Evrak Dolabı

Kabul edelim ki internet ve elektronik dünya hayatımızda daha geniş yer kapladıkça kağıt ve evrak işi de azalıyor. Ancak şimdilik “tamamen bitti” diyemeyiz. Bu sebeple ev ofis kurulumu yaparken, küçük de olsa, sadece 2 raftan da oluşsa bir evrak dolabı veya çekmecesi de edinmelisiniz. 

8.   Aydınlatma

ev ofis kurulumu, ev ofis
Aydınlatmanın da çalışma psikolojisi ve konforu üzerinde masa gibi bir etkisi mevcut. Uygun aydınlatma sağlanmadığında göz sorunlarından rehavete kadar varan çeşitlilikte sorunlar yaşamanız muhtemel. Verimli bir çalışma için ofislerde olduğu gibi tavandan sarkan lambaları, avizeleri tercih etmelisiniz. 

Sarı tonlarındaki ışık rehavete sebep olduğu için çalışma ortamlarında tercih edilmiyor. Aydınlatma uzmanları ofisler için mavi veya beyaz ışık veren aydınlatma sistemlerini tavsiye ediyorlar. Dolayısıyla ampül seçiminde bu detayı unutmamakta fayda var. 

Bilgisayarınızı gün ışığını karşıdan alacak şekilde (pencere karşısına) konumlandırmamak da göz sağlığı açısından son derece önemli. 

 

Ev ofis kurulumu için gereken en temel ihtiyaçlardan bahsettik ancak yapılacak olan işin niteliğine ve tercihlerinize göre gereklilikler artabilir de. Örneğin çok fazla evrak, kağıt kullanılan işlerde printer da önemli bir ihtiyaçken, çalışırken sık sık kalkıp mutfağa giderek konsantrasyonunu bozmak istemeyenler basit bir çay, kahve makinesi de bulundurabilirler ev ofislerinde. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha