ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER İÇİN TAMİR VEYA YENİLEME - NASIL KARAR VERECEKSİNİZ?

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 20, 2017
ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER İÇİN TAMİR VEYA YENİLEME - NASIL KARAR VERECEKSİNİZ?

Bir işletmede kullanılan beyaz eşya ve elektroniklerin sirkülasyonu yüksek olur. Ev kullanımında olduğundan daha sık, ve zaman zaman daha özensiz kullanılabilir. Bu da ekipmanların sık sık arızalanması, durması ve verimlilik kaybına neden olur. Düşünseniz bir restaurant işletiyorsunuz, günlük müşteri kapasiteniz ortalamada 150-200 ve ana fırınınız sık sık bozuluyor. Üstelik yaşayacağınız imaj kaybının yanında, o günkü maddi kaybınızın lafı bile edilmez.

Öte yandan endüstriyel ürünler nispeten yüksek fiyatlı olduğu için sık sık değiştirmeyi de göze alamazsınız. Türkçe’mizde çok sevdiğim bir deyim var “attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeli”. O zaman bu denklemi nasıl kuracaksınız? Ekipmanlarınızı ne zaman yenilemeli, hangi arızalarda onarım yolunu tercih etmeli hangi arızalarda ürünün yenisini almalısınız? İsterseniz bu yazıda bu sorulara cevap arayalım. 

 

Onarım Maliyeti

Eğer tamir maliyeti yeni bir ekipman maliyetinin yarısı ve daha üstündeyse hiç düşünmeden ekipmanı yenilemenizi öneririz. Finansal olarak müsait olmadığınız bir döneme bile denk gelse, kiralama veya leasing gibi alternatifleri düşünmeniz bile ürünü tamir ettirmekten daha avantajlı olacaktır. 

 

Ürünün Kullanım Süresi, Yaşı

Ekipmanlarınızdan birisi arızalandığında onarım masrafı yeni ürünün yarısından az bile olsa, eğer çok eski bir modelse tamir yerine yenileme yoluna gitmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır. 

Ya da bu konuya şöyle bakalım; teknolojik gelişmeler sayesinde dayanıklı tüketim malları da sürekli güncelleniyor. İşletmenizdeki bir ekipman asli görevini yerine getiriyor olabilir, ancak yeni çıkan teknolojilere uyum sağlıyor mu? Bir zamanlar televizyonlara sadece CD player bağlardık. Şimdi DVD player, oyun konsolu, hatta internete bağlanan cihazlar da bağlayabiliyoruz. HDMI girişleri gittikçe daha yaygın kullanılmaya başlıyor örneğin. Ekipmanlarınızın ve elektronik cihazlarınızın teknolojik gelişmelerle de uyumlu olabilmesi için bazı durumlarda ömrü tükenmeden de yenilemeniz gerekir. 

Ayrıca, kullandığınız ekipman çok eski ancak henüz arızalanmadıysa bile, yeni bir ürün için araştırma yapmaya başlamanız daha düşük maliyetlerle satın alma yapabilmeniz için farklı fırsatları bulmanıza zaman tanır.  

 

İşletmenizin İmajı

İşletmenizde bazı ürünler diğerlerine göre daha fazla göz önünde olacaktır. Bazı pastanelerde fırınlar servis dolabına yakındır örneğin, ya da ürün sergilenen soğutucu dolaplar vardır. Otellerde, hastanelerde televizyon, klima gibi ürünler sadece müşterinin göreceği yerde konumlanmaz, aynı zamanda konuklarınızın birebir kullanacağı ürünlerdir. Böyle durumlarda, ürününüz arızalanmadan hiç sorunsuz çalışıyor bile olsa 10 yıllık bir ürünün müşterilerinizin gözünde yaratacağı imaj ile yeni ve pırıl pırıl bir ürünün yaratacağı etki çok farklıdır. Bu yüzden eskiyen ürünlerinizi, bazen onarıma ihtiyaç duymasanız bile yenilemeniz gerekir. 

 

Garanti Süresin İçerisinde Yaşanan Sorunlar

Eğer satın aldığınız bir endüstriyel ürün garanti kapsamındayken arızalanırsa tamir ve bakım ücreti ödemek zorunda kalmazsınız. Ancak garantinin korunabilmesi için de gereken onarımı sadece yetkili servislerde yaptırmalısınız. Böyle durumlarda yeni ürün satın almanız gerekmez fakat garantinin bozulmaması için gereken prosedürleri takip etmelisiniz. 

 

Endüstriyel Ürününüze Etki Eden Çevresel Faktörler 

Yaşadığınız yere, iklime ve kullanım şeklinize göre endüstriyel ekipmanların ömrü çok değişkendir. Örneğin deniz kenarı bölgelerdeki nemli ve tuzlu hava ürünlerin daha hızlı paslanmasına yol açabilir ve sık sık bakım ihtiyacınız olabilir. Bu şekilde bölgesel sorunlar veya kullanım nedeniyle oluşan arızalarda öncelikle ekipmanınızın onarılmasını, ardından da aynı sorunu tekrar yaşamamak için ne gibi önlemler alabileceğinizi düşünmelisiniz.

.   

Tamire Gitmeden Önce Siz Neler Yapabilirsiniz?

Kullandığınız endüstriyel ürünlerden birisi arızalandı, servis çağıracaksınız ancak belki öncesinde sizin bir bakmanızda fayda var. Belki de sizin çözbileceğiniz bir sorundur. 

-          Elektrik Bağlantısını Kontrol Ettiniz Mi?

Zaman zaman şahit olmuşsunuzdur. Bir ürün bozulur, siz çok hayati bir sorun diye düşünürsünüz ve tamirci gelip bir tuşa dokunur ve sorun çözülür. Genellikle elektrik kesintileri veya sık tekrarlanan düşük voltaj elektrikli ürünlerin sebepsiz yere durmasına neden olabilir. Aslında sadece elektrikle ilgili de değildir bu. Bazen de aşırı ısınan cihazlar aniden çalışmayı durdurur. Bu yüzden, bozulan ekipmanınızı öncelikle tamamen kapatıp bir süre bekledikten sonra tüm bağlantılarını kontrol ederek sıfırdan çalıştırmayı deneyin. Çoğu durumda işe yarayan bir yöntemdir. 

 

-          Boruları ve Kanalları Kontrol Ettiniz Mi?


Özellikle su kullanan ticari makineler borulardan kaynaklanan sorunlara çok açıktır. Arıza durumunda öncelikle su bağlantısını kesip boru ve kanalları kendiniz kontrol edebilirsiniz. Bu hem su alma hem de boşaltma kanalları için geçerlidir.  Tıkanma, kirlenme gibi bir sorunla karşılaştığınız kanalı temizleyip tekrar cihazınızı çalıştırabilirsiniz. 

 


-          İşletmenizdeki Sigortalar Çalışıyor Mu?


Bu da en sık karşılaşılan sorunlardandır. Bazen elektrik servisindeki voltaj artışı veya düşüşünden dolayı, bazen de işletmenizde aynı anda çalışan birkaç endüstriyel ekipmandan dolayı sigortaların atması muhtemeldir. Dolayısıyla ekipmanlarınızdan bir veya birkaçı aniden durduğunda ilk yapmanız gereken sigortaları kontrol etmek olmalıdır. 




-          Cihazın Çalışma Ayarları Doğru Mu?

Birden fazla kişinin aynı ürünü kullandığı restaurant, cafe, otel gibi işletmelerde kullanıcılardan biri herhangi bir sebeple cihazın ayarlarıyla oynayabilir. Bunu bilmeyen sonraki kullanıcı ise cihazın çalışmadığını veya düzgün çalışmadığını düşünür. Örneğin; bir restaurantta kullanıcılardan biri fırındaki fanın çalışmadığını fark ediyor. Çok büyük olasılıkla bir önceki kullanıcı özel bir yemek pişirmek için fanı devre dışı bırakmış olabilir.  O yüzden cihazın ayarlarını kontrol etmek sizi gereksiz yere servis çağırma yükünden kurtarabilir. 

 

-          Filtreler Temiz Mi?


Ekipmanlarınızı düzenli olarak temizlemek işletmeniz için hayati önem taşır. Dolayısıyla tüm endüstriyel makinelerinizin filtrelerinin, borularının, besleme ağızlarının ve boşaltım ünitelerinin düzenli olarak temizlendiğinden emin olmalısınız. Bu kontrolü sadece arıza durumlarında değil, belirli aralıklarla yapmanız durumunda aniden durma ve arızalanmaların da önüne geçebilirsiniz. 

 



Yukarıda saydığımız tüm kontrolleri yapmanıza rağmen cihazınız hala çalışmıyor veya sorunlu çalışıyorsa artık servis çağırmanızın veya belki de ürünü yenilemenizin zamanı gelmiş demektir. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha