Elektrikli Scooter Satınalma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 07, 2019
Elektrikli Scooter Satınalma Rehberi

Elektrik enerjisi ile çalışan ve bazı açılardan bisiklete benzeyen taşıma araçlarına elektrikli scooter deniliyor. Amacına bağlı olarak hemen her yaştan insanın kullanabileceği bu çevre dostu taşıma araçları bugün çok yaygın olmasa da, zaman içerisinde kullanımının büyük oranda artması bekleniyor. 

Tabii bunun için öncelikle, elektrikli scooterların kullanılabileceği arazilerin yaygınlaşması ve bu araçların fiyatlarının da biraz daha düşmesi gerekli. Ama biz şimdiden elektrikli scooter satınalma konusuna yakından bir bakalım. Böyle bir araç arıyor ve nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız, tüm sorularınızın cevabını yazının devamında bulabilirsiniz. 

1.    Elektrikli Scooter Çalışma Prensibi

Bir motor ve görece küçük bir batarya ile çalışan elektrikli scooterlar bir noktadan bir noktaya seyahat etmek için kullanılır. Aracın aküsü motorun hareket gücü üretmesini sağlar ve elektrikli scooter bu güç ile hareket eder. 

Üzerinde ayakta durulan veya bisiklet gibi oturulan elektrikli scooterlar olduğu gibi, fren, vites gibi çeşitli aksamlar da mevcuttur ki bunlar elektrikli scooter üzerindeki bir kontrol panelinden yönetilir. 

2.    Elektrikli Scooter Kullanım Alanları

Öncelikle elektrikli scooterlar ile trafiğe çıkamayacağınızı belirtelim. En azından günümüz koşullarında. Ancak trafiğin çok çok az olduğu köy, kasaba yolları ve arazilerde, elektrikli scooter rahatlıkla kullanılabilir. 

Tabii yokuşsuz düz yollar elektrikli scooter kullanmak için ideal ancak hafif yokuşlu zeminlerde de bu araçlar kullanılabilir. Ki yeni üretilen modeller arasında oldukça inişli çıkışlı yol ve arazilerde kullanılabilecek olanlar da mevcut. 

3.    Bir Elektrikli Scooter’dan Bekleyebilecekleriniz 

Aslında elektrikli scooter araçlardan bekleyebilecekleriniz çoğunlukla motor gücüne bağlı. 350 watt güce sahip scooterlar yavaş hızlanır ve çok yüksek hızlara da hiçbir zaman ulaşmaz. Daha çok çocuklar veya yetişkinlerin eğlence amacıyla kullanabileceği güçtedir. 

500 watt güce sahip elektrikli scooterlar daha hızlı hızlanır ve hafif eğimli arazilerde de kullanılabilirken, 750 watt veya daha fazla güce sahip elektrikli scooterlar daha inişli çıkışlı yollarda ve daha yüksek hızda kullanıma uygundur. 

Ek olarak, tam şarj edilmiş batarya ile seyahat süresi de elektrikli scooterlardan beklentileriniz arasında olacaktır. Son yıllarda üretilen modellerin ortalama sürüş süresi 1 saat civarında olup, zamanla bu sürenin uzaması da beklenmektedir. 

4.    Elektrikli Scooter Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz


Elektrikli scooter almaya karar vermiş ancak onlarca model ve marka arasında seçim yapmaya çalışıyorsanız yazının buraya kadar olan kısmındaki bilgilere zaten hakimsinizdir. İşte bu kısımdan sonrası da sizin için. Elektrikli scooter alırken dikkat etmeniz kriterler ve bunların beklentilerinizi ne kadar karşılayabileceği için aşağıdaki listeye bir göz atmanızı öneririz.

Model Seçimi

Elektrikli scooter alırken bu aracı ne amaçla kullanacağınız en önemli seçim kriterlerinden biri. Çocuklar ve gençlerin zaman zaman arazide eğlenmesi için, şehir dışında eviniz varsa ve yakınlardaki market, pazar gibi yerlere zahmensizce gitmek için, büyük bir alana yayılmış bir fabrika veya iş yerinde bölümler arasındaki ulaşım için elektrikli scooter alınabilir. Ancak bunlar veya diğer amaçlar için alınan scooterların modelleri de farklıdır. 

Örneğin küçük çocuklar bahçede oynasın diye alınabilecek elektrkli scooter modelleri Razor E100, E200, E300 veya Maxtra E120 olabilirken, yetişkinlerin ulaşım amacıyla kullanabilecekleri modeller Super Turbo 1000 watt Elite 36v, Uberscoot 1000w, Glion Dolly Foldable Lightweight veya Razor EcoSmart Metro olabilir.  

Ağırlık

Ağırlık da elektrikli scooter satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör. Scooter ne kadar ağır olursa fren yapma mesafesi uzar (daha uzun sürede durursunuz), dönüşleri almak zorlaşır. Öte yandan ağır modellerde rüzgar ve diğer çevresel etkenlerden daha az etkilenir, görece yüksek hızlarda daha güvenlidir. 

Elektrik Tüketimi / Tam Dolu Batarya İle Sürüş Mesafesi 

Batarya tam dolu iken elektrikli scooter ile ne kadar mesafe gideceğiniz de önemli. Her 15-20 dakika kullanımdan sonra bataryayı şarj etmekle uğraşmak verimli olmayacaktır muhtemelen. Bu açıdan son modellerin ortalaması 1 saat civarında, ancak sürüş hızı, yolun yokuş olup olmaması da bu süreyi arttıran etkenlerden. 

Elbette bu konuda bir diğer kriter de bataryanın ne kadar sürede şarj edileceği ki model seçeneklerinizi değerlendirirken bu konuyu da atlamamalısınız. 

Güvenlik

Aslında elektrikli scooterlar araç trafiğine karışmadığı için görece güvenli bir taşıma aracı. Yine de riskleri hiç yok diyemeyiz. Özellikle çocukların kullanımı için tasarlanmış elektrkli scooterlar başta olmak üzere, hangi amaçla alırsanız alın temel güvenlik özelliklerine mutlaka dikkat etmelisiniz. 

Fiyat

Elektrikli scooter alırken 300 USD ila 1500 USD arasında değişen geniş bir fiyat aralığı göreceksiniz. Ki bunu scooterın motor gücü, batarya ömrü ve sürüş süresi, parçalarının kalitesi, ve elbette marka değeri gibi faktörler belirliyor. 

Normal şartlarda herhangi bir ürün için ilk önce fiyat belirlemenizi ve sonrasında marka / model seçeneklerini değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak söz konusu olan bir taşıma aracı olunca, güvenlik ve uzun ömür de önemli bir kriter haline geliyor. Dolayısıyla önce seçeneklerinizi, asıl beklentilerinizi karşılayacak modellere indirgeyecek şekilde daraltmanızı ardından da bunlar arasındaki en uygun fiyatlı modeli seçmenizi tavsiye ederiz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha