Eko Ürünler Gerçekten Avantajlı Mı? I

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 17, 2017
Eko Ürünler Gerçekten Avantajlı Mı? I



      Ekolojik, eco-friendly ya da eko ürünler denildiğinde en geniş anlamıyla; hammadesinden bitmiş ürüne kadar üretim aşamalarında çevreye zararlı atıklar yaratmayan, son ürün olarak da insan sağlığına ve çevreye zararlı olmayan ürünler tarif edilmektedir.
      Eko ürünler; yiyecek, temizlik maddeleri gibi hızlı tüketim mallarından hazır giyime, oradan elektronik ve dayanıklı tüketim mallarına kadar çok geniş bir yelpazede yer bulur.

Bu yazıda eko ürünleri dayanıklı tüketim malları açısından inceleyeceğiz. Bu alanda düşük elektrik tüketimi de, enerji kaynaklarının verimli kullanılması bakımından, ürünü ekolojik olarak tanımlamak için devreye girmektedir. 

Neden Eko Ürünler?

1.Ev ve işletmelerde eko ürünler tercih edilmesi daha düşük karbon salınımı sağlayacağından çevreye daha az zarar verir. 

      Bir ürünün ekolojik olup olmaması karbon salınımı –diğer bir deyişle karbon ayak izi- ile de doğrudan ilgilidir. Karbon salınımı; bir insanın, ürünün, kurumun faaliyetleri sırasında doğaya saldığı sera gazlarının birim CO2 cinsinden miktarıdır. Bu oran ne kadar düşük olursa çevreye verdiğimiz zarar da o derece düşüktür.   

www.carbonfootprint.com sitesinde karbon salınmı hakkında son derece detaylı bilgiler verilmiş. Yeri gelmişken siteden örnekle temel bazı elektrikli eşyaların karbon gazı salınımını kıyaslayabiliriz, ki bu değerler ortalamadır.  


Ürün

Kullanım Yoğunluğu

Yıllık Karbon Salınımı (kg)

 

Mikrodalga Fırın

Yılda 96 kere

39

 

Çamaşır Makinesi

Yılda 187 kere

51

 

Elektrikli Çamaşır Kurutucusu

Yılda 148 kere

159

 
 

Kettle

Yılda 1542 kere

73

 

Elektrikli Fırın

Yılda 135 kere

91

 

Elektrikli Ocak

Yılda 424 kere

129

 

Bulaşık makinesi (55°C)

Yılda 110 kere

51

 

Bulaşık makinesi (65°C)

Yılda 135 kere

84

 

Derin Dondurucu A++

Tüm yıl boyunca

89

 

Derin Dondurucu A+

Tüm yıl boyunca

116

 

Derin Dondurucu A

Tüm yıl boyunca

175

 


      Tablonun sonunda yer alan derin dondurucu örneğinden de görüleceği üzere bir derin dondurucuda A sınıfı ile A++ sınıfı arasındaki fark bile tek başına elektrikli fırın, çamaşır makinesi gibi eşyalarla çevreye saldığımız karbonu telafi etmeye yetiyor. 

      Tabii burada sadece birincil karbon ayak izi belirtilmiş. Kullandığımız tüm ürünlerin, üretimi sırasında ortaya çıkan karbon gazları da ikincil karbon ayak izi olarak isimlendirilir. Günümüzde pek çok marka çevre duyarlılığı ile üretim sırasında da zehirli atıkların önüne geçmeye çalışıyor. Bu şekilde ölçmek ve bir tabloyla karşılaştırmak mümkün olmasa da, satın alacağımız ürünlerin markalarını yakından takip etmek ikincil karbon ayak izi açısından daha çevreci markalara yönelmenize yardımcı olacaktır. 

2.Düşük enerji tüketimi sayesinde doğal kaynaklar daha verimli kullanılır. 

      Enerji tasarruflu ürünler tercih edilerek elektrik tüketiminde %60’lara varan tasarruf sağlanabilir.  Bu ürünlerin fiyatları ilk bakışta yüksek görünse de, enerji tüketiminden elde edilecek tasarruf aradaki farkı kapatır. Başka bir deyişle, muadillerine göre daha ucuz diye aldığınız bir elektrikli ürün, kullanım sırasında yüksek enerji harcayarak elektrik faturalarının artmasına ve ürün ömrünü tamamlayana kadar size daha yüksek fiyatlara malolmasına sebep olur. 

 

3.Yeniden kullanılabilir, yani yenilenebilir, hammade, yan malzeme ve son ürünler sayesinde sürüdürebilirlik sağlanır. 

      Dayanıklı tüketim malları özelinde, ürünlerin parçaları yeniden kullanılabilir. Bu şekilde doğaya gereksiz atık bırakmayarak bir katkıda bulunabilirsiniz. 
Ürününüz kullanım ömrünü tamamladığında gerek çevreci sivil toplum örgütleriyle irtibata geçerek, gerekse ürünün üretici firmasıyla görüşerek ürünü  verebilir ve parçaların yeniden benzer veya farklı amaçlarla kullanılmasını sağlayabilirsiniz. 

Eko ürünlerin tercih edilmesinin sebepleri bunlarla sınırlı değil. Buraya kadar eko ürünleri daha çok çevreci bir yaklaşımla inceledik. Gelecek yazıda eko ürünlerin kullanıcı açısından finansal avantajları,  en verimli şekilde kullanınmak için ipuçları ve eko etiketlerden bahsedeceğiz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha