ÇİN BEYAZ EŞYA ÜRETİMİ VE KALİTE

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 16, 2017
ÇİN BEYAZ EŞYA ÜRETİMİ VE KALİTE


Hazır giyimden kozmetiğe, elektronikten oyuncağa kadar Çin malı ürünler hayatımızın her alanında yer alıyor. Kabul etmek lazım ki kötü de bir ünü var, Çin malı denildiğinde akla ucuz ve kalitesiz ürünler geliyor. Peki gerçekten öyle mi? Gerçekten sanıldığı kadar ucuz mu, ve söylendiği kadar kalitesiz mi? Çin malı diyerek aslında neyi kasdediyoruz? Bizim Avrupa veya Amerika üretimi sandığımız ürünler arasında da Çin’de üretilmiş olanlar yok mu? Bu iki yazılık seride beyaz eşya özelinde Çin malı ürünlere, rakiplerine karşı avantaj ve dezavantajlarına değinelim, en önemli Çinli beyaz eşya üreticilerine bir bakalım ve konuya da Çin’de beyaz eşya üretiminin tarihçesinden başlayalım. 

 

Çin Beyaz Eşya Üretimi Tarihçesi

Çin’de beyaz eşya üretimi aslında 1970 yılların sonunda birkaç marka ve çok düşük adetlerle başladı. Öncesinde Japon markalarının domine ettiği pazarda üretim ve satış yapmaya başlayan Çin’li markalar, devlet desteği de alarak 15-20 yıl içerisinde büyüdü ve kapasitelerini arttırdı. Bu süreçte pazara yeni üreticiler ve markalar da girdi. Öte yandan, büyüme sadece adetsel olarak kaldı. Müşteri odaklılık, kalite gibi değerler hala Japon markalarının tekelindeydi ve dolayısıyla Çin Beyaz Eşya üreticileri uzun bir süre “ucuz ürün” kıskacında takılı kaldılar. 1990’lı yıllara gelindiğinde Çin’deki tüketim pazarı da batılı markalara ve yatırımcılara açıldı, ardından Çin markalarının Avrupa ve Amerika markalarıyla işbirliği ve ortaklıkları gündeme gelmeye başladı. Çin beyaz eşya üretiminde kaliteyi arttıran adımlardan ilki de bu oldu. Sektörün ülkedeki öncüsü olan Qingdao Refrigerator Alman Liebherr firmasını satın aldı ve Haier adıyla devam ederek Çin’deki en güçlü beyaz eşya markası olma yolunda ilerledi. Bu süreçte ticaret üç yönlü gelişmeye başladı: 

-          Artık Çin’li markalar batıya ihracat yapabiliyordu,

-          Whirlpool, Electrolux, Samsung veya LG gibi markalar Çin’e ihracat yapmaya başladı,

-          Çin’de Avrupalı ve Amerika’lı markalar için yedek parça veya tüm üretim yapılmaya başlandı. 

Bu sürecin Çin Beyaz Eşya üreticilerine kalite, inovasyon, müşteri odaklılık konusunda çok ciddi bir gelişim yolu açtığı ise inkar edilemez. 

 

Fiyat, Kalite, Servis ve Kolay Kullanım Açısından Çin Malı Beyaz Eşya

Her ne kadar Çin’de işgücü maliyetlerinin artması son ürün fiyatlarını etkilese de, Çin Beyaz Eşya markaları rakiplerine göre hala fiyat avantajını koruyor. Ülkenin en büyük ihracatcısı Haier bile batılı rakiplerinden %8-12 civarında daha düşük fiyatlara satış yapıyor. 

Kalite ve kolay kullanımla ilgili Çin’de beyaz eşya üretiminin tarihçesi başlığı biraz fikir veriyor aslında. Evet, bir zamanlar Çin Malı denildiğinde kötü kalite akla gelirdi. Ancak 2000’li yılların başlarından beri Çin’li markalar müşteri memnuniyetine, yeniliğe ve ar-ge’ye yatırım yapıyor. Tamamı değilse de önemli Çin beyaz eşya üreticileri TSE veya CE uyumlu ürünler üretiyor. Bu her Çin’li üreticinin ürettiği ürün kaliteli demek değil tabii ki. Ancak aklımızdaki kötü imajın, özellikle bu markaların yaptığı ar-ge yatırımları düşünülecek olursa, yakın gelecekte silineceğinin en önemli göstergesi.  

Servis Ağı Çin malı beyaz eşya ürünleri için en büyük sıkıntı aslında. Kurumsallaşmamış, veya batıya adapte olamamış bazı beyaz eşya markalarının servis diye bir hizmeti zaten yok. Ancak ürün arızalansa bile alım fiyatı bunu karşılayabilecek kadar düşükse tercih edilebilir bu markalar. Pazardaki büyük Çin’li markaların ise ihracat yaptıkları ülkelerdeki yetkili servis ağını hala daha rakipleri kadar geniş değil. 

 

Çin’de Üretim Yaptıran Diğer Beyaz Eşya Markaları

“Ne olursa olsun ama Çin malı olmasın” diye düşünenlerdenseniz eğer, tanıdığınız bildiğiniz diğer markaların da Çin’de üretim tesisi olduğunu, veya bazı yedek parçaların orada üretildiğini biliyor musunuz? Marka tanıtımı olmaması için isim vermeyelim ancak internette çok kısa bir araştırma ile hangi markaların Çin’de üretim tesisi olduğunu kolayca bulabilirsiniz. Dolayısıyla bundan kaçış yok. Elbette, Türk veya Avrupalı bir markanın Çin’den satın alma yapması, veya orada üretim tesisi kurması çok daha farklı bir konu. Burada ilgili markanın müşteriye, son kullanıcıya hala kendi standartlarını sağladığını kabul ediyoruz. Ancak bu evimize, iş yerlerimize giren pek çok ürünün aslında Çin’den geldiği gerçeğini değiştirmiyor. 

 

Beyaz Eşya'da Çin Markaları yazısında ise Çin Beyaz Eşya markalarından en önemlilerini kısaca tanıtarak güncel veya gelecekteki satın almalarınızda başvurabileceğiniz bir kaynak oluşturmuş olacağız. 

 

  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha