BEYAZ EŞYA’DA ÇİN MARKALARI

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 17, 2017
BEYAZ EŞYA’DA ÇİN MARKALARI


Çin Beyaz Eşya Üretimi ve Kalite yazısında kalite, servis ve fiyat açısından Çin malı beyaz eşya konusunu inceledikten sonra, bu ülkeden çıkan markaların en bilinen, ya da başka bir deyişle ihracatı en yüksek olan 6 tanesinden de kısaca bahsedelim. Bugün bu markalar Türkiye pazarına girmiş olsalar da olmasalar da, agresif büyüme stratejileri sayesinde yakın gelecekte adlarını çok daha sık duyacağız. 

 

1.     HAIER GROUP

1984 yılında buzdolabı üreticisi olarak kurulan fabrika Alman Liebherr’i satın aldıktan sonra markalaştı ve ülke dışında en çok tanınan Çin’li Beyaz Eşya markası oldu. Bu süreçte ürün gamına fırın, mikrodalga fırın, derin dondurucu ve elektronik ürünler de ekleyen marka Amerika, South Carolina’da bir üretim tesisi de kurdu.

Yeni Zelanda’da da bir üretim tesisi satın alan Haier 2011 yılında tüm dünyada en büyük pazar payına sahip olan beyaz eşya markası idi. 

 

2.     HISENSE

Çin’in en eski üreticilerinden Hisense 1969 yılında kuruldu ve en önemli ürünleri televizyon ve klima olarak gösteriliyor. 130’dan fazla ülkeye ihracat yapan markanın Güney Afrika, Cezayir ve Mısır’da da üretim tesisleri var. Hisense aynı zamanda 2 milyar dolara yaklaşan teknoloji yatırımı ve başka ülkelerdeki üretim tesisleri ve markaları satın almasıyla, kalite, araştırma ve geliştirmeye en büyük yatırımı yapan Çin’li firma. 

3.     TCL

Multimedya, iletişim, beyaz eşya ve tüketici elektroniği olmak üzere en fazla kategoride ürün gamı bulunan TCL 1981 yılında kuruldu. Hatta televizyon ve multimedya ürünleri firmanın en güçlü olduğu alan. 80’ın üzerinde ülkede operasyonları bulunan TCL 2010 yılında dünyanın en büyük 3. Televizyon üreticisi olmayı da başardı. 

 

4.     MIDEA GROUP

1968 yılında kurulan Midea Group önce sadece bir üretici idi. Little Swan ve Hauling markalarını satın almasının ardından çamaşır makinesi ve buzdolabı kategorilerinde adını kaliteli markalar arasına yazdırdı. Markanın dış pazarlara açılma stratejisi ise diğer Çin beyaz eşya üreticilerinden biraz daha farklı. İç pazarda kendi markası Midea ile tanınan firma pek çok batılı markanın tasarımlarını veya yedek parçalarını üretip ihraç ederek büyüdü. Tabii bu alandaki kârlılıkların düşmesi ile yakın geçmişte kendi markalarının Brezilya, Arjantin, Şili, Mısır, Hindistan gibi ülkelere ihracatını yapmaya başladı ve bu girişimin ardından Midea’nın Avrupa pazarına girmesi bekleniyor.

 

5.     Gree Electric Appliances

1991 kuruluşlu Gree sadece Çin’de değil tüm dünyada en büyük klima üreticisi olarak biliniyor. 200’ün üzerinde bölge ve ülkeye üretim, 100’ün üzerinde ülkeye de kendi markasıyla satış yapan Gree ar-ge yatırımlarıyla da öne çıkıyor. Firmanın “made in China” etiketini “created in China” ile değiştirme misyonu ise Çin’li markalar arasında en inovatif olmasına sebep oldu. 

6.     Galanz Group

Aslında kaz tüyü ticareti yaparak 1978 yılında kurulan Galanz beyaz eşya sektörüne Toshiba için mikrodalga fırın üreterek başladı. Bir süre sonra Toshiba’nın tüm beyaz eşya bölümünü satın alan marka takip eden yıllarda tüm dünyadaki mikrodalga fırın üretiminin %50’sini yaparak en büyük mikrodalga fırın üreticisi ünvanının hakkını verdi. Galanz Group’un üretimi mikrodalga fırınlar ile sınırlı kalmadı tabii ki. Klima, çamaşır ve bulaşık makineleri, buzdolabı gibi kategorileri de içeren geniş bir ürün yelpazesine sahip olan marka 200’ün üzerinde ülke ve bölgede satış yapıyor. 

 

Uluslararası piyasalarda en bilinen Çin beyaz eşya üreticilerine ek olarak; Fotile, Vanward, Macro,Vatti ve Robam gibi daha küçük çaplı oyuncular da mevcut. 

   


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha