AKILLI TAHTA SATIN ALMA REHBERİ

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 27, 2017
AKILLI TAHTA SATIN ALMA REHBERİ


Bir önceki yazıda okul, kurs ve ofisler için yazı tahtası satın alma kriterlerinden bahsetmiştik. Bu yazı tahtaları içerisinde şüphesiz ki en modern, en yeni ve gelecek yılların en çok kullanılacak olanı Akıllı Tahta olarak da bilinen interaktif yazı tahtaları. Başlı başına geniş bir sektör olan bu elektronik tahtalar teknolojinin her yere girmesiyle yaygınlaşıyor ve önümüzdeki 20 yıl içerisinde eğitim sektörüne tamamen hakim olması bekleniyor.

O zaman öncelikle akıllı tahta nedir ile başlayalım:

 

1.     Akıllı Tahta Nedir?

Bir  internet bağlantısı olan veya olmasa bile bir bilgisayar bağlantısıyla internete de girilebilen, aynı zamanda özel kalemleriyle normal tahta gibi kullanılıp yazılar da yazılabilen yeni nesil eğitim ekipmanıdır. Ve artık öğrencilerin veya dinleyicilerin not almasına gerek olmayan, buraya yazılanların kaydedilip çıktısının alınmasına izin veren teknolojisi sayesinde eğitim ve sunumları son derece interaktif hale getiren bir sistemdir. 

Diğer yazı tahtalarına göre daha yüksek fiyatlı olmalarına rağmen hem uzun ömürleri, hem interaktif kullanıma olanak sağlaması, hem de artık trendlerin de bu yana kayması sebebiyle kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bir akıllı tahta kullanabilmek için genelde bilgisayar ve projeksiyon cihazına da ihtiyaç vardır ancak son çıkan modeller yavaş yavaş bu ek ekipman ihtiyacını da ortadan kaldırmaya başlamıştır. 

Aslında bu cihazlara tahta demektense çok büyük boyutta bir ekran demek daha doğru olur ancak literatürde akıllı tahta olarak geçiyor. 

Hatta yazıda sınıf ve ofislerle sınırlandırdık belki ama alışveriş merkezlerinde yön bulmak için kullanılan dokunmatik ekranlar, havaalanlarında self check-in yapılan ekranlar aslında birer akıllı tahtadır. 

 

2.     Akıllı Tahta Çeşitleri Nelerdir? 

Kalem Kullanılan, Infrared Tahtalar: Tüm akıllı tahta çeşitleri arasında en uygun fiyatlısıdır. Bilgisayar ve projeksyon cihazı bağlantısıyla akıllı tahta olarak kullanılan, aslında üzeri özel bir ekranla kaplanmış normal yazı tahtasıdır. Pille çalışan bir kalem vasıtasıyla üzerine yazı yazılabilir. Dokunmatik ekran özelliği mevcut değildir. 

Kalem Kullanılan, Elektromanyetik Tahtalar: Tahtanın arkasına gömülmüş bakır ağların bir bobinle tahta yüzeyinde hareket eden kalemin hareketlerini algıladığı bir sistemdir. Bu sistemde kullanılan kalemler pilli değildir ve sadece tahta tarafından üretilen sinyalleri etkileyerek yazar.  Dokunmatik ekran özelliği olmayan bu akıllı tahtalar infrared modellerde göre biraz daha pahalıdır. 

Dokunmatik Tahtalar: Hem kalem hem de parmakların bir mouse’un bilgisayar ekranında çalışması gibi işlev gördüğü modellerdir. Bu tip akıllı tahtalarda çoklu kullanım için aynı anda birkaç kişinin çalışmasını sağlayan programlar da mevcuttur. Fiyatları ilk iki kategoriye göre daha yüksektir. 

Dokunmatik, Infrared Tahtalar: Bahsettiğimiz diğer üç akıllı tahtanın sahip olduğu tüm özellikleri taşımasının yanında tamamen farklı bir teknolojiyle çalışırlar. Çoğunlukla manyetiktir. Bir kalem, parmak veya markerın yüzey üzerindeki hareketini yakalayarak ekranda çizer. Tüm akıllı tahtalar arasında en popüler olan seçenektir. 

 

3.     Akıllı Tahta Satın Alma Kriterleri

Yukarıda bahsettiğimiz sınıflamadan bağımsız olarak tüm akıllı tahtalarda olmasını veya olmamasını tercih edebileceğiniz kriterler de vardır. 

-          Aynı tahtayı hem ekran hem de yazı yazma amacıyla kullanabileceğiniz gibi, ekran olarak ayrı yazı tahtası olarak ayrı ekipmanları olan seçenekler de mevcuttur. 

-          Çok sık tekrarlanan hareketlerin (sayfayı yukarı-aşağı kaydırmak, yakınlaştırıp-uzaklaştırmak gibi) kaydedilerek tek dokunuşla yapılmasını sağlayan “Gesture Control” özelliği olan veya olmayan alternatifler vardır. 

-          Aynı anda birden fazla kişinin akıllı tahta kullanabilmesini sağlayan veya tek bir kullanıcıya izin veren sistemler mevcuttur.

-          Duvara monte edilerek sabit kullanılan modeller olduğu gibi, taşınabilir seçenekler de vardır. 

 

4.     Akıllı Tahta Markaları

Ebeam, Mimio, Smart BOARD, Panasonic, Emkotech, Vestel, Legamaster, Totem, VosaBoard, Hitachi Starboard, Interwrite Board, IQ Board, TouchIT, Genee Board, InTech Board, Traceboard piyasadaki akıllı tahta markalarından sadece birkaçı. Bu markaların yukarıda saydığımız tiplerde ve özelliklerde yüzlerce modeli arasından ihtiyaçlarınıza en uygun seçimi yapabilirsiniz. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha