Neden Buharlaşmalı Soğutma Sistemleri Tercih Etmelisiniz?

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 13, 2020
Neden Buharlaşmalı Soğutma Sistemleri Tercih Etmelisiniz?

Buharlaşmalı Soğutucular: Nedir Nasıl Çalışır? yazısında sistemin çalışma prensiplerinden bahsettikten sonra isterseniz biraz da buharlaşmalı soğutma sistemleri açısından fayda zarar analizi yapalım.

Her ne kadar klasik klima sistemleri ülkemizde yaygın olarak tercih ediliyor olsa da özellikle kuru sıcakların hakim olduğu İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüksek verimlilikle kullanılabilecek, son derece de uygun maliyetli bir seçenek olan buharlaşmalı soğutucular aslında çok fazla avantaja sahip. 

Ancak yine de hem avantajlarını hem de dezavantajlarını bilerek bir değerlendirme yapmak bu tarz bir yatırım için çok daha sağlıklı. 

Buharlaşmalı Soğutma Sistemleri Avantajları

1.     Düşük enerji tüketimi ve dolayısıyla düşük kullanım maliyetleri

Buharlaşmalı soğutma sistemleri kullanıcılara en büyük faydayı düşük enerji tüketimi ve buna bağlı olarak düşük kullanım maliyeti açısından sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre bu tarz sistemler klasik klimalara kıyasla %65 – 75 arasında daha az elektrik tüketiyor (ki o da sadece su pompasını çalıştırmak amacıyla). 

2.     Uygun maliyetli bir sistem olması

Buharlaşmalı soğutucular sadece fan, filtre ve su pompası gibi basit bir düzenekten oluşmaktadır, haliyle fiyatı da aynı oranda uygundur. Özellikle klasik klimalar ile kıyaslandığında. 

3.     Kurulumunun kolay olması

Basit bir sistem olması sebebiyle buharlaşmalı soğutucu sistemler açısından kurulum da kolaydır. Dolayısıyla kurulum aynı zamanda uygun maliyetlidir de. Ek olarak; kurulum ve kullanım için herhangi bir kanal, tünel gerekmez. 

4.     Hava filtrasyonu ve taze havanın ortamda dolaşımı

Buharlaşmalı soğutma sistemleri içerisindeki filtreler sayesinde havadaki toz ve polenlerin süzülmesini, ortama sürekli taze hava verilmesini sağlıyor. Dolayısıyla daha temiz ve hijyenik bir hava dolaşımı elde ediliyor. 

5.     Çevre dostu

Buharlaşmalı soğutma sistemleri diğer soğutma sistemlerinde kullanılan hidrokloroflorokarbon (HCFC) veya kloroflorokarbon (CFC) gibi soğutuculara ihtiyaç duymamaktadır. Bu sebeple klasik klimalar ve diğer soğutma sistemlerine göre çok daha çevre dostudur. 

6.     Daha az bakım, onarım ve tamir ihtiyacı

Buharlaşmalı soğutucular klasik klimalara kıyasla çok daha az parçadan/bölümden oluşmaktadır. Dolayısıyla tamir ve bakım onarım ihtiyacı da daha azdır. 

Buharlaşmalı soğutma sistemleri bakım açısından tek kritik konu filtrelerdir. Özellikle kuru iklimlerde (ki buharlaşmalı soğutucuların da en verimli çalıştığı yerler) filtreler kuruyabilir. Bu durumda sistemin soğutma yapması mümkün değildir. Dolayısıyla filtrelerin sürekli nemli tutulması gerekmektedir. 

Buharlaşmalı Soğutma Sistemleri Dezavantajları

1.     Rutubetli iklimlerde düşük verimlilik

Buharlaşmalı soğutma sistemlerinin belki de en büyük, en önemli dezavantajı havanın nemli olduğu bölgelerde çok düşük verimlilikle çalışmasıdır. Ek olarak böyle yerlerde uzun vadede sistemin paslanması gibi problemler de ortaya çıkabilir. 

2.     Sıcaklık kontrolünün yeterli olmaması

Klasik klima sistemlerinde ortam sıcaklığı istenildiği şekilde ayarlanabilir ancak buharlaşmalı soğutucular için bu biraz daha sınırlıdır. 

3.     Manuel hava sirkülasyonunun yol açabileceği sorunlar 

Manuel dediğimize aldanmayın, herhangi bir operasyon yapılması gerekmiyor. Ancak… Buharlaşmalı soğutucu kullanılan odalarda ortamdaki havanın sürekli sirküle olması gerektiği için bir pencere veya kapının açık olması gerekir. Bu da evin bulunduğu yere veya kata göre hırsızlık gibi riskler doğurabilir. 

Evoporatif Soğutma Sistemleri ya da Swamp Soğutma Sistemleri de denilen buharlaşmalı soğutucular son derece faydalı olmakla birlikte, okuduğunuz gibi bazı dezavantajlara da sahip. Bu sebeple seçim yaparken; 

-        Bütçenize

-        İhtiyaçlarınıza

-        Yaşadığınız bölgenin iklimine

göre karar vermelisiniz. 

Buharlaşmalı soğutma sistemlerinin Ege, Akdeniz gibi bölgelerde, İstanbul gibi nem oranı yüksek illerde ve aşırı yağış almasından dolayı Karadeniz’de yüksek verimlilikte çalışması zor. Elbette çalışır ancak istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. 

Ancak İç Anadolu, Doğu Anadolu gibi kurak, havanın daha az nemli olduğu bölgeler buharlaşmalı soğutucuların düşük maliyet ve yüksek performansla çalışabileceği yerlerdendir. Dolayısıyla bu bölgelerde yaşıyorsanız soğutma sistemi alırken buharlaşmalı soğutucuları mutlaka değerlendirmelisiniz. 

Bu açıdan; 

=        Süsler SH-9002 Sulu Hava Sogutucu hava dezenfeksiyonu da sağlayan iyonizer özelliğine sahip olması sebebiyle,

=        Kabel Pencere Tipi Soğutucu / Sulu Serinletici ise yüksek verimliliği sebebiyle

sizlere önerebileceğimiz modellerdendir. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha